Сьогодні для всіх любителів солодкого, а особливо шанувальників еклерів, шикарний рецепт торта «Карпатка». Готується він з заварного тіста з прекрасним молочним кремом. Батьківщиною тортика вважається Польща, якраз територія Західних Карпат. Звідси і назва десерту. Зовні він дуже нагадуємо гірську гряду, з ланцюгом ущелин, розломів і випавшим снігом на вершинах.
У зазначеному рецепті використаний стакан об’ємом 200 мл, форма для запікання діаметром 22 див. Якщо повністю дотримуватися технології таке частування вдасться приготувати з першого разу. А докладний покроковий рецепт з фото допоможе вам легко впоратися із завданням і приготувати торт Карпатку в домашніх умовах.
Крім класичного варіанту приготування такий тортик легко урізноманітнити іншими інгредієнтами. Додайте дрібно нарізаних фруктів, в крем можна влити трохи джему, вершини крім пудри обсипати дрібно натертим шоколадом. При запіканні коржів прикрасьте їх мигдалевими пелюстками, теж виходить красиво. Загалом для фантазії велике роздолля.
Інгредієнти для тіста:
- Цукор — 1 столова ложка;
- Сіль — щіпка;
- Вода — 1 склянка;
- Борошно — 1 склянка;
- Вершкове масло — 100 грам;
- Розпушувач — 1 чайна ложка;
- Курячі яйця — 4 штуки (великих)
Для заварного крему:
- Молоко — 500 мл;
- Цукор — 1 склянка;
- Крохмаль кукурудзяний — 2 столові ложки;
- Борошно — 1 столова ложка;
- Ванілін — 1 упаковка (10 грам);
- Яйце — 1 штука
- М’яке вершкове масло — 150 грам;
1. Беремо сотейник з товстими стінками або ж сковороду з високим бортом. Засипаємо одну столову ложку цукру, додаємо дрібку солі, заливаємо 1 склянкою води. Відправляємо на сковороду 100 грам вершкового масла. Бажано щоб воно було кімнатної температури, тому витягніть його з холодильника заздалегідь.
2. Ставимо сковороду на вогонь і поступово помішуючи повністю розчиняємо цукор і розтоплюємо масло. Доводимо до кипіння і відразу зменшуємо вогонь. Повинна утворитися рідка масляниста маса.
3. У цю суміш додаємо 1 склянку просіяного борошна. Найкраще підходить для цього торта пшеничне борошно вищого сорту. Використовуємо лопаточку щоб все перемішати рівномірно. Потрібно домогтися гладкою текстурою.
4. Підсумкове тісто має стати більш сухим, тому в перебігу декількох хвилин помішуємо тісто в сковороду на вогні. Нагадувати воно буде манну кашу.
5. Перенесемо основу в посуд для перемішування. Знадобиться міксер з насадками для роботи з тестом. Нам потрібно ввести яйця, але щоб тісто не було дуже рідким краще додавати по одному яйцю за раз. Всього у нас 4 великих яйця категорії C0, якщо вони у вас поменше беріть 5 штук.
6. Останнім до складу тесту введемо чайну ложку розпушувача. Все ще раз добре перемішуємо. Тісто готове для випікання. Нам знадобитися 2 коржа, тому попередньо потрібно розподілити їх на 2 частини.
7. Випікати будемо у звичайній знімною формі. Дно треба вистелити не тільки пекарської папером, але і по можливості змастити папір і внутрішні стінки форми вершковим маслом. Так у нас коржі не прилипнуть і легко відійдуть. Виливаємо Половину тіста у форму, розподіляємо по дну. Вирівнювати поверхню не треба, нам потрібно, щоб утворилися гори. Безлад в цьому питанні піде на користь справі.
8. Духовка повинна бути розігріта до 165°С градусів. Корж випікається 30-35 хвилин. На поверхні будуть з’являтися опуклості і тріщини. Це нормально, більше того це дуже добре! Значить все йде за планом. Температура і час випічки дана саме для цього рецепта, багато залежить і від духовки яку ви використовуєте. Тому у вас процес може зайняти інший час.
9. Коли корж буде готовий, виймаємо його з духовки відокремлюємо від форми і прибираємо остигати. Форма трохи просяде, але не турбуйтеся всередині він все одно буде повітряним. Відправте в духовку другий корж і готуйте при тих же умовах.
10. Тепер перейдемо до готування крему. Всі інгредієнти повинні бути однієї температури. У сотейник висипаємо 1 склянка цукру, ложку борошна і пару ложок крохмалю. Розбиваємо одне яйце.
11. Починаємо перемішувати яйце і інші інгредієнти віночком. Потім вливаємо частинами тепле молоко і ставимо сковороду на плиту з середнім вогнем.
12. Молоко при високих температурах вимагає уваги. Тому постійно помішуємо, не даємо сильно закипіти. Чекаємо коли рідина загусне. Консистенція буде схожа на згущеного молока (в принципі його і робимо).
13. Даємо основі для крему охолонути буквально хвилинку (не сильно), переливаємо в підходящу за обсяг чашку.
14. Тепер для додання аромату крему додаємо одну упаковку ваніліну (у нас 10 грамова). Все перемішуємо вінчиком. Ще кілька хвилин для охолодження.
15. Закриваємо чашу харчової стретч плівкою і прибираємо хвилин на 15 в сторону, а потім в холодильник на нижню полицю. Переконайтеся, що плівка щільно прилягає до поверхні, це потрібно для того, щоб не утворилося твердої скоринки.
16. В окремій чаші за допомогою міксера розбиваємо до кремоподібної пасти 150 грамів теплого вершкового масла. Коли з жовтого воно набуде більш світлий відтінок можна буде додавати молочну суміш.
17. Краще це робити поступово, по парі столових ложок і ретельно збиваємо міксером, і так до тих пір поки не змішаємо всю масу.
18. Крем виходить дуже повітряним. Він у міру податливий, але при цьому відмінно тримає форму, що нам і потрібно.
19. Тепер прийшла пора збирати торт Карпатку в єдине ціле. Процес простий, корж-крем-корж. Але спростити завдання допоможе ось така регульована форма для тортів і пирогів. На дно такого кола кладемо корж, за допомогою силіконової лопатки викладаємо крем, вирівнюємо його.
20. Щоб не залишалося всередині порожнин, другий корж попередньо перевертаємо і наносимо крем на його дно. Потім поміщаємо корж у форму зверху.
21. Корж злегка притискаємо щоб вони ущільнити. Крем всередині розподілиться і схопиться. Але щоб структура зміцнилася приберіть торт в холодильник мінімум на 4 години. А краще за все дати йому постояти там всю ніч.
22. Торт майже готовий до подачі на стіл. Нам залишається тільки посипати його зверху цукровою пудрою.
23. Ось і «Карпатка» за класичним рецептом готова здивувати ваших гостей і порадувати близьких. Нарізаємо порційно, заварюємо смачний чай і готуємося приймати компліменти за такий вдалий рецепт. А вони будуть, повірте!
Як бачите друзі, він на перший погляд рецепт може викликати стурбованість та невпевненість у своїх силах. Але насправді приготувати його завжди виходить. Просто дотримуйтесь інструкції.
До речі читаючи відгуки інших користувачів про цьому рецепті, часто зустрічалася думка про те, що він кілька калорійний і дуже солодкий. Насправді тут є вихід. Так здається, що крему дуже багато, ну а що заважає зробити крему поменше, а верств побільше? Тим більше в тісті цукру насправді мінімум.
А от щодо калорійності доведеться погодитися. Так десерт класний, але на жаль не на кожен день. Готувати його краще рідше, інакше злісні кілограми поженуть вас у фітнес зал за схудненням, або в магазини за новим одягом. Тут хто що вибере.