Доброго часу доби всім кулінарам! Сьогодні ми разом з вами приготуємо смачне східне блюдо. Суп шурпа з баранини давно вже перестав належати якійсь конкретній національній кухні.

Назва взята з арабської мови (шорба). Страва мала велику популярність на Близькому Сході. Потім стало кочувати по всьому світу. Юшка досить густа з великою кількістю м’ясних інгредієнтів. У ньому так само багато овочів, що проходять мінімальну теплову обробку. Це дозволяє зберегти більшість вітамінів.

Калорійність цієї страви не висока, близько 120 ккал на 100 гр. Зрозуміло, вона залежить від густоти супу і жирності використовуваного м’яса.

Страва з тисячолітньою історією має безліч варіантів приготування. Основним компонентом є бараняче м’ясо, з якого і вариться бульйон. Додають нарізані великими шматками помідори, картоплю, цибулю та інші овочі і спеції.

Домашній рецепт приготування шурпи з бараниною

Особливі нотки смаку цієї юшки додають прянощі і спеції. Їх можна поєднувати і вибрати ті, які вам більше до душі.

Не варто переборщувати зі спеціями, адже можна забити смак чудовою баранини і аромат овочів.

Досить часто ще додають пекучий червоний перець. Його потрібно класти цілком, а не різати на шматочки. Після приготування перець потрібно вийняти з бульйону.

Бажано використовувати молоду баранину. Вона відрізняється своїм ароматом та унікальним смаком. Бульйон буде наваристим і калорійним. Варити я буду в невеликому казанку, але можна взяти і звичайну каструлю.

Склад:

  • Баранина – 1 кг
  • Картопля – 600 гр.
  • Болгарський перець – 2 штуки (для красивого зовнішнього вигляду, візьміть плоди різного кольору)
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Томатна паста – 1 ст. ложка
  • Кріп, петрушка, кінза або інша зелень – по невеликому пучку
  • Часник – 2-3 зубчики
  • Сіль, перець, лавровий лист і інші приправи – за смаком
  • Вода – 2 літри
  • Рослинна олія для обсмажування (можна взяти баранячий жир)
  • Червоний перець – 1 стручок

Підготовка продуктів:

1. Перш за все промийте м’ясо і промокніть сухим рушником або серветкою. Раджу брати ребра, шийну частину або грудину, але підійде і нога. Овочі теж потрібно вимити.

2. Обсмажте шматки м’яса на сильному вогні. Краще це робити прямо в казанку, але можна і на сковорідці. Баранину смажити до утворення зарумяненных місць з усіх боків шматочка. Вона повинна дати сік, але при цьому залишитися соковитою і м’якою. Рекомендую використовувати саме баранячий жир, на ньому результат буде набагато краще.

Бульйон:

3. Заливаєте в каструлю воду, опускайте туди м’ясо і варіть м’ясо до повної готовності. Спочатку встановіть вогонь побільше, а коли скипить, зменшіть.

Не забувайте знімати пінку на початку варіння.

На невеликому вогні буде виділятися мінімум піни, а бульйон буде прозорим.

4. Варити потрібно близько 40 хвилин. Цей час залежить від якості м’яса і віку баранчика. Спробуйте шматочок на смак. Хочу сказати, що на даному етапі солити бульйон не треба. Дістаньте відварне м’ясо з каструлі в інший посуд і накрийте кришкою, щоб не обвітрилося і аромат не пропав.

Класичний рецепт шурпи передбачає нарізати овочі великими частинами.

Тому, пуття вариться баранина, нарізайте моркву кружечками по 3-5 мм в товщину. Так як вариться вона досить довго, то в суп її потрібно покласти першої.

Приготування супу:

5. Нарізка картоплі залежить від його розміру. Я поділяю один великий бульба на 4 частини, так він добре проварюється і не втрачає свою структуру.

Зовсім маленькі картофелинки можна покласти цілком. Не забувайте, що шурпа з баранини вимагає крупно нарізаних овочів.

Після того, як ви відправите їх у каструлю, беріться до нарізки м’яса. Спочатку треба видалити кістки, а великі шматки розрізати так, щоб було зручно їх їсти. Тепер викладайте його в суп.

6. Продовжуйте варити, поки картопля не буде готовий наполовину. Поки все це добро вариться поріжте на смужки болгарський перець. Я взяла один великий червоний, але краще, якщо їх буде два. Наприклад жовтий і червоний або зелений.

7. Цибуля я поділяю на чотири частини і нарізаю тонкою соломкою. Томати на четвертинки. За бажанням, можете зняти шкірку з помідорів, хоча це не обов’язково. Вся ця нарізка відправляється в каструлю. На цьому етапі можна вже посолити бульйон і всипати кілька горошин чорного перцю.

8. Щоб отримати насичений і приємний на вигляд бульйон, додайте томатну пасту. Туди ж стручок пекучого перцю і пару лаврових листочків.

В шурпу можна додавати будь-які трави і спеції (кинзу, базилік, зіру і багато іншого).

Головне не переборщити, і знати, що з чим поєднується. Гострий перець необхідно проварити разом з бульйоном. Але не забудьте його витягти, якщо не хочете потім є дуже гостре блюдо.

9. Заключним елементом буде часник. Деякі кухарі рекомендують варити зубки цілком, але я люблю його дрібненько нарізати. Так, він віддасть бульйону свій аромат і додасть йому закінчений смак. Коли всі овочі зварилися, вимкніть вогонь і засинайте рубаний часник.

Додавати зелень прямо в каструлю або підсипати її потім в тарілки, вирішуйте самі.

Наприкінці треба закрити кришку на 20-30 хвилин. Нехай блюдо трохи охолоне, придбає повну насиченість і аромат. Нагодувати ви зможете всю свою родину або просто велику компанію.

Класична шурпа з баранини в казані на вогнищі

Що може бути смачніше, ніж гаряче блюдо, приготоване на відкритому вогні і на свіжому повітрі?! Саме так готується справжня шурпа. У неї свій унікальний смак і особливий аромат, який додає йому димок від багаття.

Перед тим, як приступити до самого процесу, хочу дати деякі поради.

  • Беріть казан такого обсягу, який ви хочете приготувати. Не варто використовувати занадто велику ємність. Так суп буде занадто швидко варитися.
  • Краще використовувати дрова, а не деревне вугілля. Так ви зможете контролювати вогонь додаючи або прибираючи жар.
  • М’ясо повинно бути максимально свіжим і краще, якщо шматочки будуть з кісточкою.
  • Спеції можна взяти будь-які. Все залежить від ваших уподобань, але дотримуйте міру.
  • Весь процес приготування займає близько двох годин. Розрахуйте час, щоб не томити гостей в очікуванні.
  • За правилами, шурпа з баранини розливається в глибокі піали. Спочатку кладуть шматочки м’яса, а після заливають супом.

Продукти:

  • Баранина – приблизно 1,5 кг.
  • Цибуля – 2-3 головки
  • Вода – 3-4 літра
  • Морква – 3-5 шт. (на свій смак)
  • Картопля – його кількість також визначається обсягом казана. Краще візьміть побільше, якщо залишиться зайва, то її можна буде запекти.
  • Болгарський перець – один великий або два середніх.
  • Помідори – 3-4 штучки середнього розміру.
  • Часник – 3-4 штучки (якщо він занадто маленький, то візьміть цілу головку).
  • Соняшникова олія або баранячий жир — (200-300 грам) для обжарювання м’яса.
  • Спеції можна взяти будь-які, які вам до смаку. Головне не забудьте сіль і перець. Рекомендую використовувати зіру, хмелі-сунелі і можливо навіть паприку.
  • Зелень (петрушка і кріп — по невеликому пучку. Можна додати кінзу або будь-яку іншу травичку.

Самий невеликий казан має об’єм 5 літрів. Тому всі дії, описані в даній інструкції, будуть відбуватися саме з такою місткістю.

Цікаве:  Салати з огірків і перцю на зиму - 6 рецептів приготування, просто пальчики оближеш

Покроковий процес приготування:

1. Насамперед необхідно обсмажити м’ясо. Вогонь у цей час повинен бути досить сильний. Наливаємо трохи олії або кладемо невеликі шматочки баранячого жиру. Чекаємо, поки олія нагріється, а у випадку з жиром поки він повністю витопиться. Після, поміщаємо в ємність м’ясо. Його необхідно обсмажити з усіх боків, щоб з’явилася скориночка. Цей процес займає близько 10-15 хвилин при сильному вогні. Щоб шматочки не прилипали, намагайтеся їх частіше перевертати.

2. Коли баранина підсмажилася, можна додати воду. Її потрібно близько 3,5 літрів. Щоб вона закипіла швидше, можна підкинути дрівець, однак варити бульйон потрібно на слабкому вогні. Тому після закипання зменшіть його, так як м’ясо вариться близько години. Готовність м’яса можна визначити на смак. Коли буде готове, дістаньте його з бульйону в іншу каструльку і закрийте кришкою.

Коли баранина охолоне, її слід очистити від кісток і нарізати на невеликі шматочки.

3. У той час, поки вариться бульйон, треба встигнути підготувати овочі. Шматочки повинні бути досить великими. Моркву поріжте шайбами за 3-5 мм в товщину. Картопля за бажанням. Головне щоб він встиг проваритися, але при цьому не був занадто м’яким. Після того, як вийняли м’ясо, відправте овочі в казан і варіть ще близько 10 хвилин.

4. Цибулини я розрізаю на 4 частини. Помідори і болгарський перець теж великими часточками. Їх теж засинайте в казан і варіть ще 3-5 хвилин.

5. Заключним етапом стане нарізка часнику і добавка спецій, солі і прянощів. Після цього варити вже не треба, тільки дати закипіти.

6. Далі знімаємо казан з вогню і додаємо рубану зелень. Після цього, раджу накрити блюдо кришкою і почекати хвилин 20.

Розкладіть м’ясо по піалах і наливайте суп. Таку страву на природі смачне і поживне. Всім рекомендую

Як приготувати шурпу в мультиварці

У кого вдома є така помічниця, той знає, як зручно в ній готувати. І смакові якості готового страви не поступаються традиційним рецептом.

Приділіть особливу увагу вибору м’яса. Воно повинно бути виключно свіже, з середнім вмістом жиру. І цибулю добре б взяти не білий, а синій, але це тільки для краси готового страви.

Інгредієнти:

  • Баранина — 700 гр.
  • Картопля — 5-6 шт.
  • Помідори — 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста — 2 головки
  • Морква — 1-2 середніх
  • Перець болгарський — 1 великий
  • Свіжий кріп, кінза петрушка — невеликі пучки
  • Масло рослинне — 50-100 грам для обжарювання.
  • Сіль, перець, спеції — за смаком
  • Вода – 3-3,5 літрів

Рецепт передбачає можливість додавання будь-яких спецій. Але я рекомендую використовувати ті, які лише підкреслять смак, а не заб’ють його. Не забувайте, що основа страви – це баранина, доповнена свіжими овочами.

Приготування:

1. Першим ділом в суху чашу мультиварки налийте масло. Виставляйте температуру до 160 градусів і нехай воно розігріється. Тільки після цього выкладывйте нарізані шматочки м’яса. Вони повинні бути середнього розміру. Смажимо до придбання золотистої скоринки. Щоб баранина не підгоріла, регулярно її помішуйте.

2. Коли мяско присмажилося, додайте моркву, попередньо порізавши її на великі частини, завтовшки 3-4 мм Болгарський перець очистити від насіння і нарізати на широкі смужки. Відправляйте його в чашу і продовжуйте смажити. Температуру потрібно зменшити до 140 градусів.

3. Кулінари радять помідори перемолоти в блендері. Але я не заморачиваюь, а просто ріжу їх часточками. І вони відправляються в загальну засмажку.

4. Тепер засинайте крупно нарізаний очищену картоплю і цибулю. Останній можна розрізати на 3-4 частини. Заливайте всі чистою водою до позначки 3,5 літра. Після цього включайте мультиварку на режим «гасіння».

5. В цей же час можна додати сіль, перець та інші спеції, які ви любите. Тушкуватися страва має 1 годину. Ступінь готовності перевіряємо на смак, щоб картопля була в міру м’яким, а м’ясо соковитим.

6. Коли все готово – вимикаємо каструлю, додаємо зелень і даємо постояти шурпі 20 хвилин. За цей час петрушка, кінза кріп віддадуть свій супу свій аромат.

Розливайте гарячу юшку по тарілках і насолоджуйтеся чудовим смаком. Даний рецепт розрахований на 5-6 середніх порцій.

Суп шурпа з баранини з нутом ( найсмачніший рецепт )

В Узбекистані таким супом лікують простудні захворювання. Це ж гарячий м’ясний бульйон концентрований і корисний. З додаванням прянощів він стає справжнім ліками. Про те, який він на смак, я говорити не буду — це треба пробувати!

Якісь інгредієнти можна додати, інші виключити. Але існують і встановлені правила його приготування, відступати від них я не раджу. Наприклад, не кладіть гороху більше, ніж вказано в рецепті. Він сильно розварюється і ви ризикуєте отримати кашу замість супу.

Даний рецепт розрахований на 4 порції. Якщо ви хочете приготувати страву на велику компанію, то візьміть продуктів в два рази більше.

Інгредієнти:

  • Баранина – 400 грам (шийна частина або нога)
  • Картопля — 2 шт.
  • Цибуля (ріпчаста) – 1 шт.
  • Морква – 1 велика штука або 2 середні (якщо є жовта моркву, то візьміть її)
  • Нут – 50 гр.
  • Вода – 1,5 – 2 літри.
  • Зелень – по невеликому пучку
  • Аджика – 1 чайна ложка.
  • Лавровий лист – 2 листочка.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Сіль, перець та інші приправи – за смаком

Інструкція по приготуванню:

1. Горох промити і залити водою. Він повинен постояти замоченим близько 12 годин. Краще це зробити з вечора на ніч. І за цей час три рази змінити воду

2. На наступний день приступайте безпосередньо до приготування шурпи. Гарненько промийте м’ясо і очистіть від плівок. Баранину нарізайте на невеликі однакові шматки. Для цього кількості інгредієнтів я рекомендую взяти ємність об’ємом 3 літри. Заливайте баранину водою, і включайте плиту.

Поки вода не закипить, варити на сильному вогні, але після його треба зменшити.

3. Варіть близько години, поки не приготується м’ясо. У цей час потрібно прибирати пінку, яка утворюється на поверхні. Постарайтеся, щоб бульйон був максимально прозорим. Тоді і овочі будуть в супі яскравими і красивими.

4. Коли баранина майже готова, можна додати лавровий лист і перець горошком. Солити поки не варто. Зате вже можна засипати вимочений і промитий нут. Після цього продовжуємо варити ще 30 хвилин.

Кришку залишайте відчиненими, а то весь бульйон втече.

5. До цього часу вже треба помити і почистити овочі. Нарізайте картоплю і моркву на великі шматочки і висипайте в киплячий бульйон. Після цього варити на повільному вогні ще 15-20 хвилин.

6. Заключним етапом стане додавання аджики, солі та спецій за смаком. Можна використовувати і піджарку з помідорів, часнику і цибулі. Тоді аджика не знадобиться.

7. Після цього, підсильте вогонь і доведіть до кипіння. Вимикайте вогонь, засипайте дрібно нарізану зелень і накривайте каструлю кришкою. Нехай суп настоїться ще хвилин 15.

Подавайте суп в глибоких тарілках, з шматком м’яса в кожній порції. Ми любимо їсти його з житнім хлібом. Бульйон виходить наваристим, а баранина дуже соковита і м’яка.

Шурпа з баранини по-узбецьки — відео рецепт Сталика Ханкишиева

Сучасний інтернет, просто кишить різними рецептами і способами приготування різноманітних страв. Я перебуваю в постійному пошуку корисних порад і рекомендацій. Недавно зайшла на YouTube канал відомого кухаря і гуру кулінарії Сталика Ханкишиева.

Перед вами ролик, в якому автор показує свій особливий спосіб приготування шурпи. А так само ділиться деякими секретами.

Рекомендую переглянути і прислухатися до рекомендацій професійного кухаря.

Сподіваюся, що ці рецепти вам сподобалися. Я намагалася максимально детально описувати всі процеси. Шурпа з баранини — один з найбільш смачних супів. І його правильне приготування принесе вам заслужені похвали від ваших близьких.

А щоб зберегти рецепти, поділіться ними на своїх сторінках. Їжте смачно і будьте здорові!