Всім привіт! Якщо ви знайшли цю статтю, значить сьогодні ми варимо суп разом з вами. Розсольник класичний — це один з наваристих супів, які так популярні у нас в холодну пору року. Ми зробимо його, як прийнято, з перловкою. Але іноді варять і з рисом, і навіть з гречкою.
Такий суп з квашеними огірками стали готувати на Русі ще в п’ятнадцятому столітті, тільки тоді він носив назву калья. Взагалі, раніше в такий суп йшли всякі потрухи — нирки свинячі або яловичі, наприклад. Зараз, в основному, варять його на основі будь-якого шматка м’яса на кісточці.
Можна брати будь-яке м’ясо, або приготувати вегетаріанський суп зовсім без м’яса. Обов’язковим інгредієнтом страви є солоні огірочки. Дуже добре буде, якщо у вас є огірки, так званого, бочкового засолу. Якщо ж немає, то можна замінити маринованими.
Суп розсольник з перловкою і солоними огірками — покроковий рецепт
Це варіант приготування знайомий більшості з нас ще з дитинства. У мого чоловіка цей суп найулюбленіший. Так, що я варю його досить часто, але нам він не набридає.
Виходить він пікантний за рахунок розсолу, томату, спецій. А жирність і наваристого страви залежить від того, яке м’ясо ви візьмете. Дуже підходящий обід для зголоднілого чоловіки.
Нам знадобиться:
- Шматок яловичини або свинини на кісточці — 500 грам
- Перлова крупа — 120 гр.
- Солоні огірки — 4 шт.
- Розсіл огірковий — 0,5 склянки
- Картопля — 3 шт.
- Морква — 1 шт.
- Цибулина — 1 шт.
- Томатна паста — 2 ст. л. (або два середніх помідора)
- Масло рослинне — 2 ст. л.
- Коріандр, лавровий лист, сіль, часник, гострий перець стручком — за смаком
- Вода – 3 літри
Приготування:
1. Попередньо необхідно відварити перловку. Спочатку промийте її кілька разів. Потім залийте склянкою води і поставте на плиту. Після закипання варити на повільному вогні приблизно 15-20 хвилин. Не забувайте, що за крупою потрібно обов’язково доглядати. Щоб вона не тікала, відкрийте кришку.
2. М’ясо промити і покласти в каструлю, в якій буде варитися вся юшка. Залити водою і довести до закипання. Зняти піну і варити 30-40 хвилин на середньому вогні. Час варіння залежить від сорту обраного м’яса. Наприклад, свинина вариться швидше, ніж яловичина. Можна, звичайно, і птицю.
Готовність можна легко визначить того, як м’якоть легко відділяється від кісточки.
3. Тим часом, можна підготувати овочі. Обмити їх і почистити. Морква нарізати тонкою соломкою, цибулю разом з огірочками порізати дрібними кубиками (сторона 1см.).
Дуже часто я чую останнім часом про те, що краще морквину саме порізати, а не терти на тертці. Огірки, до речі, можна теж порізати соломкою, як і морква — на Ваш розсуд.
4. Картопля подрібнюйте шматочками довільної форми.
Готуємо піджарку в суп
5. На розігріту сковороду з олією викласти спочатку моркву. Смажити до коричневого кольору її не потрібно. Припустіть три-чотири хвилини, періодично помішуючи, щоб вона не пригоріла.
6. Далі додайте в сковороду нашатковану цибулю. Обсмажувати ще хвилин п’ять, при цьому не забуваючи перемішувати.
7. Як тільки цибулька став прозорим, висипати туди ж подрібнені огірочки. Нехай вони злегка розм’якшиться і обміняються з іншими інгредієнтами смаком і ароматом.
8. В останню чергу додайте томатну пасту або подрібнені помідори. І тепер сюди вливаємо огірковий розсіл.
Розсольник класичний передбачає додавання розсолу. Але, якщо не любите кислий суп, то це не обов’язково.
Все ретельно перемішати і залишити гаситися ще хвилин 5-7.
У підсумку, зажарка повинна вийти апетитного кольору, густий і ароматною. Тепер можна прибрати її з плити і відставити поки збоку, трохи пізніше ми до неї повернемося.
9. М’ясо вже зварилася, діставайте його з бульйону і залиште остигати на тарілочці.
10. Висипати в каструлю готову перловку і картоплю. Довести до закипання і варити приблизно десять хвилин. А поки наріжте м’ясо на невеликі шматочки довільної форми.
11. Тепер відправте зажарку в суп і подрібнене м’ясо, а також необхідні спеції, крім часнику. Перемішати і варити ще 5 хвилин. Настав час посолити юшку.
12. Вийняти стручок гострого перцю і додати в каструлю часник. Його необхідно пропустити через прес або просто дрібно порубати. Ось такий густий наваристий і супчик вийшов.
І ось, нарешті, можна зняти з вогню і залишити настоятися під щільно закритою кришкою.
Подавати в порційних тарілках, зі сметаною і рубаною зеленню.
Відео про те, як готувати розсольник класичний в домашніх умовах
А ще я хочу вам порекомендувати рецепт такого супу з яловичиною. У відеоролику від Калниной Наталії дуже чітко показані всі етапи приготування
Склад продуктів:
- яловичина на кістці — 500 гр. (або будь-яке інше м’ясо, бажано на кістки)
- огірковий розсіл -150 мл
- огірки солоні або мариновані — 3 шт. або 200 гр.
- картопля — 400 гр.
- цибулина — 1шт.одна морквина
- перловка — 70 гр.
- томат паста — 2 ст. ложки
- сіль, лавровий лист і інші приправи — за смаком
- вода — 4 л.
Ось такий розсольник домашнього приготування.
Спробуйте обидва варіанти і вирішіть, який найбільш вам за смаком. А я прощаюся до таких смачних рецептів. Дякую всім, хто зі мною сьогодні готував!