Булочки до чаю легко готувати за допомогою звичайної побутової духовки. Особливо апетитними вони виходять на основі опарного тіста. У середні століття люди готували більш примітивні солодкі хлібні вироби, вважалися розкішшю. Освоївши технологію приготування, сучасні господині створюють випічку, яка за якістю перевершує куплену в магазині. Щоб виготовити смачні булки в домашніх умовах, не потрібне спеціальне обладнання. Досить вивчити основні правила, дотримуватися пропорції.
Щоб випічка вийшла якісною і смачною, краще всього використовувати опарне тісто. Воно готується в два етапи. Перший з них полягає у створенні опари, другий передбачає змішання інших інгредієнтів і підготовку до випікання. Перед тим,як приготувати булки в домашніх умовах, потрібно придбати необхідні інгредієнти. Важливо придбати борошно вищого сорту. Її слід грунтовно просіяти. Заміс здійснюється у великому тазі або мисці, можна використовувати велику каструлю.
Інгредієнти:
- борошно – 800 г;
- цукровий пісок – 120 г;
- вершкове масло – 130 мл;
- молоко – 160 г;
- цукор ванільний – 1 пакет;
- дріжджі (мокрі) – 25 г;
- яйця курки – 3 шт.;
- сіль – 1-2 р.
Як приготувати здобні булочки в духовці
Дріжджі розчинити у теплому молоці (75-85% норми), помішуючи ложкою.
Невелику дозу просіяного борошна (45% – 55% від загальної кількості) розмішують в молочно-дріжджової суміші. Додають цукор, знову перемішують. Накривають чистою полотняною тканиною і залишають в теплі приблизно на 2,5 години.
Після того, як опара для булок збільшиться в об’ємі в кілька разів, можна приступати до наступного етапу. В ту ж ємність додають цукровий пісок, яйця, сіль, ванільний цукор, решту борошна. Замішують тісто до отримання гладкої маси. Вона повинна легко відставати від пальців рук.
Вершкове масло розтоплюють і наприкінці замішування вводять у тісто, знову його розминають.
Отриману масу посипають борошном, накривають тканиною, залишають ще на 1,5 години.
Готове тісто розминають, розділяють на невеликі шматочки, скачують з них кульки. Викладають на змащений маслом деко, дають постояти приблизно 10 хвилин. Попередньо можна за допомогою чарки або склянки зробити фігурну заглиблення на поверхні кожної кульки. Випікають солодкі булочки в духовці, яку попередньо нагрівають до 200 °C. Час приготування: 10-18 хвилин.
Коли вироби будуть готові, їх дістають з духовки. Розводять 40 р цукру у теплій воді (2 або 3 столові ложки). Отриманим сиропом змащують випічку. Вона набуває гламурний блиск, стає більш солодкою.
Солодкі булочки з цукром викладають на блюдо. Зберігати їх можна в поліетиленовому або паперовому пакеті.
Правила приготування булочок з дріжджового тіста
Кулінари рекомендують використовувати виключно борошно вищого гатунку з хорошою клейковиною. Якщо борошно має низький сорт, її кількість слід збільшити. Опарне тісто для булочок виготовляють на молоці або воді, підігрітій до 30 °C.
Поради фахівців:
Опару краще всього готувати на основі борошна-крупчатки. Вона дозволяє збільшити якість бродіння.
Смачне опарне дріжджове тісто для булочок під час настоювання не можна тримати на протязі. Температура повітря не повинна опускатися нижче 25 °C.
Масло слід застосовувати в кінці замісу тіста, яке повинно стати еластичним, гладким, легко відлипати від стінок тари.
Тривалість бродіння регулюється зміною температурного режиму. Чим тепліше повітря в кімнаті, тим швидше проходить процес.
Солодкі булки в духовці, рецепт яких передбачає лимонну або апельсинову цедру, виходять більш смачними і ароматними.
У процесі приготування кулінарного виробу допускається використання родзинок, волоських горіхів, кардамону, кориці. Готові булочки до чаю або кави містять приблизно 337 кілокалорій (на 100 г продукту). Їх подають на стіл в якості десерту, для перекусу в проміжку між сніданком і обідом.