Сьогодні будемо готувати капустяний пиріг в духовці. Це, досить просте у приготуванні блюдо і готується з доступних продуктів. При цьому, виходить смачним і ситним.
Приготувати капустяний пиріг можна різними способами: на заливному тесті, на кефірі, з листкового тіста або з дріжджового. В начинку, крім капусти, можна додати фарш або м’ясо. Кожен варіант хороший по-своєму, головне, знайти свій рецепт. Нижче ми докладно розберемо кілька варіантів приготування пирога з капустою, а Вам залишиться вибрати потрібний.
Пиріг з капустою з дріжджового тіста
Список необхідних інгредієнтів:
Тісто:
- Вода мінеральна – 300 мл;
- Цукор – 2 ст. л;
- Сіль – 0.5 ч. л;
- Борошно пшеничне 500-550 гр;
- Дріжджі сухі – 11 гр;
- Рослинна олія – 4 ст. л.
Начинка:
- Капуста свіжа – 300 гр;
- Морква – 1 шт;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Яйця курячі – 2 шт;
- Масло рослинне – 4 ст. л;
- Сіль і перець – за смаком.
Як приготувати пиріг з капустою з дріжджового тіста:
1. У миску вливаємо газовану мінеральну воду, додаємо цукор і перемішуємо.
2. Тепер, додаємо дріжджі і перемішуємо до однорідності. Прибираємо в тепле місце на 10-15 хвилин.
3. Коли утворюється дріжджова “шапка” додаємо сіль і рослинне масло.
4. Поступово підсипаючи просіяне борошно, замішуємо м’яке, еластичне тісто. Накриваємо плівкою або рушником і даємо піднятися.
5. Капусту дрібно шаткуємо і обминаємо руками.
6. Цибулю нарізаємо кубиками, а моркву тремо на тертці. Обсмажуємо овочі на рослинному маслі близько 3-4 хвилин.
7. Додаємо в сковороду капусту, перемішуємо і смажимо близько 10 хвилин. Після цього, солимо і перчимо за смаком. За бажанням, додаємо лавровий лист. Смажимо під кришкою до готовності.
8. Піднялося тісто ділимо на рівні кульки. Розмір кожного повинен бути дещо більше курячого яйця.
9. З кульки робимо коржик, в центр викладаємо 1.ст.л. остигнула начинку. Защипуємо краю пиріжка, серединку не з’єднуємо.
10. Викладаємо пиріжки в змащену маслом форму. У мисці збиваємо два яйця і змащуємо пиріг.
11. Залишки яєць виливаємо вливаємо в серединки пиріжків. Ставимо в розігріту до 180° духовку на 35 хвилин.
12. За допомогою лопатки відокремлюємо пиріг від стінок форми і виймаємо. Пиріг з капустою готовий! Приємного апетиту!
Можна додати в начинку щіпку лимонної кислоти або лимонного соку, це додасть певну кислинку
Заливний пиріг з капустою
Список необхідних інгредієнтів:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 1.5 склянки;
- Кефір – 1.5 склянки;
- Сметана – 2 ст. л;
- Яйця – 2 шт;
- Сіль – 1 ч. л;
- Сода – 0.5 ч. л.
Для начинки:
- Капуста – 500 гр;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Цибулю зелений – 50 гр;
- Масло вершкове – 100 гр;
- Сіль, перець – за смаком.
Як приготувати заливний пиріг з капустою:
1. Капусту дрібно шаткуємо і обминаємо руками.
2. Ріпчасту цибулю нарізаємо кубиками і обсмажуємо на вершковому маслі до прозорості.
3. Викладаємо в сковороду капусту. Обсмажуємо з цибулею на середньому вогні близько 10 хвилин.
4. Додаємо зелений лук, сіль і перець за смаком. Вливаємо півсклянки молока або кип’яченої води і тушкуємо під кришкою до готовності.
5. У мисці з’єднуємо яйця і сіль, добре збиваємо. Потім додаємо кефір і сметану.
6. Борошно з’єднуємо з содою і просіваємо. Поступово додаючи борошно в кефірно-яєчну суміш, замішуємо тісто. Консистенція повинна вийде, приблизно, як на оладки.
7. Форму змащуємо олією. Виливаємо 2/3 частини тесту. Потім, рівномірно розподіляємо начинку.
8. Виливаємо тісто і ставимо пиріг в розігріту до 180° духовку. Випікаємо близько 35 хвилин до утворення рум’янцю. Приємного апетиту!
За бажанням, в начинку можна додати, нарізані кубиками, яйця курячі
Пиріг з капустою з листкового тіста
Список необхідних інгредієнтів:
- Тісто листкове дріжджове – 500 гр;
- Капуста – 1 кг;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Морква – 1 шт;
- Томатна паста – 2 ст. л;
- Яйце куряче – 1 шт;
- Сіль, перець – за смаком;
- Кунжут – за бажанням.
Як приготувати пиріг з капустою з листкового тіста:
1. Капусту дрібно нашаткувати і обім’яти руками.
2. Цибулю нарізати кубиками, а моркву натерти на тертці.
3. Обсмажити цибулю і моркву на рослинній олії близько 5 хвилин.
4. Викласти в сковороду капусту і смажити ще близько 10-15 хвилин.
5. Посолити і поперчити за смаком, додати томатну пасту. Добре перемішати, влити 0,5 склянки кип’яченої води і тушкувати під кришкою до готовності.
6. Листкове тісто розморозити. Якщо в упаковці дві пластини – разъеденить. Якщо рулетом – розрізати на дві частини.
7. Розкачати одну пластину або одну частину в пласт товщиною 3 мм і переносимо на деко. Рівномірно розподіляємо остигнула начинку. По периметру залишаємо вільні краї близько 1.5 див.
8. Розкачуємо другу пластину або другу частину тіста. Розмір повинен приблизно відповідати першим.
9. Вільні краї тіста (які залишили без начинки) змащуємо водою. Накриваємо начинку другим пластом тіста. Промазані водою краю, з’єднуємо.
10. Змащуємо пиріг збитим курячим яйцем і посипаємо кунжутним насінням. В деяких місцях пиріг протикаємо виделкою, щоб при випічці виходив повітря і верх пирога не порепатися.
11. Ставимо деко в розігріту до 180° духовку і випікаємо 25-30 хвилин до рум’яності. Приємного апетиту!
За бажанням, в начинку можна додати фарш, м’ясо, шинку, ковбасу або сосиски
Пиріг з капустою і фаршем
Список необхідних інгредієнтів:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 450 гр;
- Вершкове масло – 100 гр;
- Яйця курячі – 2 шт;
- Сметана – 200 гр;
- Сіль – 0.5 ч. л;
- Розпушувач – 1,5 ч. л
Для начинки:
- Капуста – 300 гр;
- Фарш – 300 гр;
- Цибуля ріпчаста – 1 шт;
- Сіль, перець – за смаком.
Як приготувати пиріг з капусти з фаршем:
1. Цибулю нарізаємо кубиками і обсмажуємо на рослинному маслі близько 5-ти хвилин.
2. Невеликими шматочками, додаємо фарш і обсмажуємо ще близько 5-7 хвилин.
3. Капусту дрібно шаткуємо і обминаємо руками. Потім викладаємо в сковороду до фаршу. Смажимо на середньому вогні до готовності.
4. У мисці з’єднуємо одне яйце, м’яке вершкове масло, сметану і сіль. Добре перемішуємо до однорідності.
5. Борошно з’єднайте з розпушувачем, просіваємо і невеликими частинами вводимо в миску до решти інгредієнтів.
6. Вимішуємо м’яке, еластичне тісто, воно не повинно липнути до рук. Ділимо тісто на дві частини, одна повинна бути трохи більше іншої.
7. Більшу частину тіста розкачуємо до необхідного розміру. Орієнтуємося на свою форму, повинно вистачити на дно і боки.
8. Викладаємо начинку і вирівнюємо поверхню. Другу частину тіста розкачуємо і накриваємо пиріг.
9. Змащуємо поверхню пирога збитим яйцем і відправляємо в розігріту до 180° духовку на 30-35 хвилин. Приємного апетиту!
Фарш можна замінити на дрібно нарізані м’ясо, шинку, грудинку або будь-м’ясний продукт
Пиріг з капустою і яйцем
Список необхідних інгредієнтів:
Для тіста:
- Борошно пшеничне – 300 гр;
- Кефір – 200 мл;
- Сметана 20% – 200 гр;
- Яйця – 2 шт;
- Масло вершкове – 180 гр;
- Цукор – 2 ст. л;
- Сіль – 0.5 ч. л;
- Розпушувач – 1,5 ч. л.
Для начинки:
- Капуста – 500 гр;
- Яйця курячі (зварені круто) – 4 шт;
- Масло вершкове – 50 гр;
- Цибуля зелена – 1 пучок;
- Сіль, перець – за смаком.
Як приготувати капустяний пиріг з яйцем:
1. Капусту дрібно шаткуємо й обсмажуємо на вершковому маслі до готовності. В кінці додаємо сіль і перець за смаком.
2. Даємо готової капусті охолонути при кімнатній температурі. Потім додаємо, нарізані кубиками яйця і зелену цибулю. Все ретельно перемішуємо.
3. Вершкове масло розтоплюємо і з’єднуємо з кефіром. Потім додаємо сметану, сіль і цукор. Перемішуємо масу до однорідності. Яйця збиваємо і додаємо до решти інгредієнтів.
4. Потім, борошно з’єднайте з розпушувачем, просіваємо і починаємо вводити в тісто невеликими порціями. Перемішуємо всі інгредієнти до однорідності.
5. Форму змащуємо маслом і виливаємо половину тіста. Рівномірно розподіляємо начинку і заливаємо рештою тестом.
6. Ставимо в розігріту до 180° духовку і випікаємо 25-30 хвилин до готовності. Приємного апетиту!
Якщо хочете, щоб у верх пирога був м’яким, після того, як дістанете його з духовки, зверху пиріг необхідно накрити чистим рушником і залишити на 15-20 хвилин
Пиріг з капустою на кефірі
Список необхідних інгредієнтів:
- Капуста білокачанна – 700 гр;
- Масло рослинне – 4 ст. л;
- Кефір – 1 склянка;
- Сметана – 2 ст. л;
- Яйця курячі – 2 шт;
- Пшеничне борошно – 1 склянка;
- Розпушувач – 1,5 ч. л;
- Зелена цибуля – 1 пучок;
- Сіль – за смаком.
Як приготувати капустяний пиріг на кефірі:
1. Капусту дрібно шаткуємо й обсмажуємо на рослинному маслі близько 10 хвилин. Потім додаємо за смаком сіль і перець, тушкуємо дготготовности і даємо охолонути. Після цього, додаємо зелений лук.
2. Змішуємо в мисці кефір, сметану та яйця. Добре перемішуємо до однорідності. Потім з’єднуємо борошно, розпушувач і 0.5 ч. л солі. Просіваємо і додаємо в миску до решти інгредієнтів.
3. Форму змащуємо рослинним або вершковим маслом. Виливаємо половину тіста, рівномірно розподіляємо начинку і заливаємо рештою тестом.
4. Ставимо пиріг в розігріту до 180° духовку і випікаємо 30-35 хвилин. Приємного апетиту!
Заливний пиріг можна приготувати й іншим способом. Наприклад, додати до капусти копчене м’ясо, змішати в мисці тісто і начинку, отриману масу перекласти у форму. Зверху посипати тертим сиром і випікати 30 хвилин
Пиріг з капустою в мультиварці відео-рецепт
У відео нижче, детально описаний ще один варіант приготування капустяного пирога, але, на цей раз в мультиварці.
Сподіваємося, Ви знайшли підходящий рецепт і порадуєте близьких смачним капустяним пирогом!