Вітаю! Мариновані огірочки прикрасять будь-який святковий стіл. І кожна господиня готує його по-своєму. Хтось віддає перевагу консервувати в гірчичній заливці або томаті. А кому-то подобається вкривати їх морквою. Рецептів багато, ми продовжуємо освоювати світ заготовок. А значить внесемо в нашу кулінарну книгу ще один варіант – і він буде з додаванням капусти.

Обидва овоча відмінно «дружать» в банку. Вони залишаються в міру хрумкими і відмінно вбирають в себе смак маринаду. При цьому в консервації виглядають акуратно і красиво. Смачно похрумтіти ними вприкуску до вареної картоплі.

Варіантів приготування заготовок з ними багато. Нижче розглянемо кілька рецептів маринування, а також кілька варіантів салатів на зиму. Подібні заготовки дуже виручають, коли у вас тільки пішли молоді качани. А огірочки вже переросли. Овочі нарізаються, змішуються і закриваються на зиму. Зручно, швидко і відходів майже немає.

Якщо ви зібрали великий урожай огірків, то раджу скористатися варіантом приготування з кетчупом чилі. Ще раджу рецепт з додаванням червоної смородини.

Мариновані огірки з капустою в розсолі, рецепт під залізні кришки

Почнемо з дуже популярного способу маринування овочів. З основних інгредієнтів беремо тільки огірки і капусту. Інше смакові і ароматні добавки. Засолочную зелень ви можете підбирати ту, що любите. Нижче наведено приблизний її складу, можна взагалі прибрати її з консервації.

Візьмемо:

  • 1 кг огірків (приблизно на 2 банки по 1,5 л),
  • 0,5 кг капусти,
  • пару парасольок кропу,
  • листя або корінь хрону,
  • 4-6 листків вишні,
  • 4-6 листків смородини,
  • 8 зубків часнику (по 4 на банку),
  • 4 лаврових аркуша (по 2 на банку),
  • горошини чорного перцю.

В маринад на 1,5 л води візьмемо:

  • 4 ст. л. цукру,
  • 1,5 ст. л. солі,
  • 150 мл 9% оцту.

Крок 1. Робимо попередню підготовку тари і овочів. Банки ретельно промиваємо з содою.

Огірки промиваємо і замочуємо на 2 години у воді. За цей час вони відновлять пружність. Якщо врожай зібрано відразу перед переробкою, то замочувати плоди не потрібно. Потім з кожного плоду зрізаємо хвостики. Якщо вони великі, то ріжемо на часточки або половинки.

Качан капусти розрізаємо навпіл. Видаляємо верхні листочки. Утворені половинки ріжемо на шматки довільно.

Всю зелень потрібно промити і повністю обсушити на рушнику.

Крок 2. На дно чистої банки викладаємо посолочную зелень і прянощі. Туди вирушають за парасольки кропу, по листочку хрону або шматочку кореня. Викладаємо по 2-3 листочки вишні і смородини. Туди ж піде і лавровий листочок з горошинами чорного перцю. Горошин можна взяти 5-7 штучок. Часник очищаємо від лушпиння і в кожну банку викладаємо по 4 зубчики.

Крок 3. На «подушку» із зелені укладаємо шарами овочі. Спочатку щільно вертикально ставимо огірки. На них йде шар капусти. І так чергуємо до тих пір, поки банку повністю не наповниться. Чим щільніше, тим менше маринаду знадобиться.

Крок 4. Готуємо маринад. Для цього в 1,5 літрах води розчиняємо сіль і цукор. Нагріваємо розчин до закипання. Потім вимикаємо нагрівання і вводимо столовий оцет. Наповнюємо цим гарячим розсолом банки до самого верху. Прикриваємо ємності стерильними кришками і переходимо до пастеризації.

Крок 5. Стерилізувати будемо в каструлі з широким дном. У неї викладаємо рушник і акуратно ставимо наповнені банки. Вони не повинні торкатися, інакше можуть лопнути при нагріванні.

Всередину каструлі вливаємо гарячу воду до рівня плічок банок. Включаємо нагрівання і доводимо воду до закипання. З моменту закипання стерилізуємо овочі 10-15 хвилин (1,5 літрових банки).

Потім акуратно виймаємо заготовки і закочує їх закаточним ключем. Перевіряємо герметичність закупорювання, переверну ємності догори дном. І в цьому стані відправляємо «під шубу» для повільного остигання і самостерелизации власним залишковим теплом.

Приблизно через добу спускаємо консервацію на зберігання.

Як приготувати салат «Огірки з капустою на зиму без стерилізації

Тепер варіант овочевого салату. Як раз на випадок переросли плодів, які не вміщуються в банку в цілому стані.

До основних інгредієнтів додамо ще ріпчасту цибулю. З ним заготівля виходить більш соковита.

Візьмемо:

  • 2,5 кг огірків,
  • 2,5 кг капусти,
  • 1 кг цибулі,
  • 150 г часнику,
  • 200 г зелені,
  • 1 ст. л. перцю горошком,
  • 3-4 ст. л. солі,
  • 1 склянка цукру,
  • 5 шт. лаврового листа,
  • 250-300 мл соняшникової олії,
  • 250 мл 9% оцту.

Пастеризувати салат ми не будемо, тому заздалегідь промиваємо і стерилізуємо банки і кришки.

Крок 1. Огірки ретельно промиваємо і з кожного плоду видаляємо кінчики. Решту нарізаємо не тонкими кружечками.

У загальний таз шаткуємо качан капусти. Очищені від лушпиння цибулю нарізаємо півкільцями.

Промиваємо і обсушуємо зелень. Дрібно її порубаємо і відправляємо в загальний таз до овочів. Перемішуємо овочеву масу і вводимо смакові добавки. Відразу викладаємо лаврушки і горошини чорного перцю.

Для соковитості введемо соняшникова олія без запаху. Наостанок солимо і сахарим за смаком. Зразкові пропорції вказані в рецепті.

Крок 2. Перемішуємо масу, щоб лобавки рівномірно розподілилися по овочевим шматочках.

Тепер нам потрібно трохи проварити салат. Рівно стільки, щоб пройшла термічна обробка закуски, але при цьому овочі залишилися хрусткими і зберегли свою форму.

На повільному нагріванні доводимо масу моменту, коли почне активно виділятися сік. У цей момент її потрібно постійно перемішувати, щоб сік виділявся рівномірно.

Поступово салат почне закипати і з моменту закипання ми проварюємо його 6-10 хвилин. Потім вливаємо столовий оцет, перемішуємо і переливаємо в банки.

Крок 3. Ємності потрібно наповнювати до самого горлечка. При цьому намагаємося викладати не тільки гущу, але і сік з маринадом.

Укупориваем консервацію стерильними кришками. Перевертаємо ємності догори дном і перевіряємо герметичність закупорювання. Після цього закутуємо заготовки ковдрою для природної самостерилизации.

Через добу прибираємо салат на зберігання. Зберігати його можна і при кімнатній температурі подалі від джерел опалення.

Капуста з огірками та цибулею на зиму — просто пальчики оближеш (консервування в банках)

Тепер розглянемо варіант маринування без посолочной зелені, але до основних інгредієнтів додамо ще ріпчасту цибулю та моркву. Заготівля виходить яскрава і дуже смачна. Овочі залишаються хрусткими. Цибулька ж просочується маринадом і набуває кисло-солодкий смак.

Цікаве:  Баклажани — страва з баклажанної ікри з червоною рибою

Цей рецепт також не передбачає стерилізацію.

Візьмемо:

  • 2 кг капусти,
  • 1 кг моркви,
  • 1 кг цибулі,
  • 1 кг огірків,
  • 4 ст. л. солі,
  • 4 ст. л. цукру,
  • 125 мл рослинного масла,
  • 175 мл столового 9% оцту.

Банки промиваємо содою і чистої нової губкою. І стерилізуємо будь-яким зручним для вас способом. Ми частіше пропарюють, але можна і прожарити в духовці або мікрохвильовій печі.

Крок 1. Підготуємо овочі. Очищену, промиту моркву натираємо на крупній стороні терки. Відразу перекладаємо її в загальну каструлю.

Качан капусти дрібно шаткуємо, пересипаємо до морквині.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями. Поверх них викладаємо огірки, нарізані кільцями.

Зверху відразу додаємо приправи. Додаємо сіль і цукор. І заливаємо всю овочеву суміш рослинним маслом.

Крок 2. Ставимо каструлю на нагрів і прогріваємо овочі на повільному вогні. Поступово вони осідають на дні з’являється сік. З моменту закипання проварюємо масу 2 хвилини.

Вливаємо в каструлю оцет, перемішуємо і починаємо наповнювати банки.

Крок 3. Наповнювати ємності потрібно до самого верху, щільно утрамбовувавши овочі. Поверх них рівномірно розливаємо сік.

Потім можна закупорювати їх стерильними кришками і перевіряти на герметичність. Якщо все зробили якісно, то закутуємо консервацію ковдрою і залишаємо на 10-18 годин. Довше не потрібно, інакше овочі можуть перетравитися і втратити хрусткость.

Зберігати заготовки бажано в прохолодному темному місці.

Самий смачний рецепт салату «Донський» з огірків з капустою

Донський салат – це феєрія яскравих фарб. В нього йде більшість сезонних овочів, які дозрівають в один час. Тому в його складі ви побачите помідори, кабачки та навіть болгарський перець. Деякі господині додають баклажани і горох. Загалом, наводжу один з поширених рецептів.

Докладний опис процесу приготування показано у відео. Рекомендую до перегляду.

Візьмемо:

  • 0,5 кг огірків,
  • 1 кг помідор (зелених або бурих),
  • 1 кг кабачків,
  • 800 г ріпчастої цибулі,
  • 600 г зеленого солодкого перцю,
  • 1 вилок капусти,
  • 2 шт. гострого перцю (за бажанням,
  • 3-4 черешка селери з листям,
  • 1 пучок петрушки і кропу,
  • 2 ст. л. солі,
  • 2 ст. л. цукру.

У кожну банку:

  • лавровий лист,
  • перець горошок,
  • насіння коріандру,
  • рослинне масло і оцет 6%.

Після закипання стерилізувати 0,5 л банки -20 хв, 1 л – 25 хв.

Салат рідко закривають у великі обсяги. Тому час стерилізації зазначено для ємностей від 0,5 до 1 літра.

Капуста з огірками і помідорами в банках на зиму

Давайте ще розглянемо варіант маринування овочів без стерилізації. Її замінимо методом подвійного заливки з попереднім прогріванням плодів. Так ми знищуємо зайві бактерії окропом, а заодно рівномірно прогріваємо овочі.

Візьмемо:

  • засолочную зелень: кріп, листя хрону, смородину і вишню,
  • огірки,
  • капусту,
  • помідори.

В маринад:

  • 3 гілочки гвоздики,
  • 3 ст. л. солі,
  • 4 ст. л. цукру,
  • 6-7 горошин перцю,
  • 1 зубчик часнику,
  • 1 ч. л. 70% оцту на 3-х літрову банку.

Для прикладу маринувати будемо в трьох літрових банках. Попередньо їх потрібно ретельно промити і простерилізувати.

Крок 1. Підготуємо інгредієнти. Всю зелень ретельно промиваємо й обсушуємо на рушник. Часник очищаємо від лушпиння.

Огірки ретельно промиваємо і при необхідності замочуємо водою.

Помідори використовуємо цілі, їх треба перебрати і теж промити. Томати краще використовувати щільні з товстою шкіркою, не перестиглі. Щоб при ошпарюванням вони не лопнули і зберегли свою форму.

Капусту краще використовувати великими шматками.

Крок 2. На дно банок укладаємо засолочную зелень і часник. Поверх них щільно ставимо огірки.

Наступним шаром викладемо капусту, на яку відправимо помідори.

Далі закип’ятимо 2 літра води (якщо у вас 1 трехлитровка) і заповнюємо банку окропом до самого верху.

Щоб скло не тріснуло від перепаду температур, під дно ємності можна покласти лезо ножа.

Через 20 хвилин цю охолоджену рідину потрібно злити назад в каструлю. Часто для зливу використовують спеціальну капронову кришку з отворами. Її можна зробити самостійно або придбати в господарському магазині.

У кожну банку вводимо гілочки гвоздики і горошини перцю. Також вводимо оцет.

Крок 3. В злиту воду додаємо сіль і цукор. Розмішуємо розчин і нагріваємо до закипання. Пробуємо на смак і при необхідності регулюємо кількість солі або солодощі. Заливаємо маринадом трьох литровки до самого верху.

Укупориваем кришками і відправляємо «під шубу» для природної стерилізації залишковим теплом. Через добу консервація охолоне, і її можна буде прибирати на зберігання.

Зимовий салат «Кубанський» з капусти з огірками, виходить дуже смачно

Про «Кубанський» ви вже чули. Про них є окрема добірка. Тому коротко розпишу найпоширеніший рецепт.

Візьмемо:

  • 0,5 кг качана капусти,
  • 0,5 кг томатів,
  • 0,5 кг солодкого перцю,
  • 0,5 кг огірків,
  • 250 р. цибулі,
  • 250 г моркви,
  • 50 грам 9% оцту,
  • 60 грам цукру,
  • 1 ст. ложка солі,
  • 50 мл рослинного масла,
  • 5 шт. лаврового листа.

Крок 1. Для початку підготуємо овочі. Ретельно промиваємо їх і подрібнюємо. Цибульні головки нарізаємо півкільцями. Моркву натираємо на крупній стороні терки, а огірки ріжемо кільцями.

Помідори розрізаємо на середні шматочки. Перець очищаємо від насіння і нарізаємо соломкою, а капусту дрібно шаткуємо. Овочі ретельно перемішуємо і додаємо прянощі.

Першим ділом вводимо сіль з цукром. На них йде рослинне масло і оцет. Для аромату пропоную додати лавровий лист.

Масу добре вимішати і залишимо на 20 хвилин для утворення соку. Потім отриманий салат розкладаємо у стерильні банки. Рівномірно розливаємо по них сік, що залишився. Прикриваємо горлечка стерильними кришками і приступаємо до пастеризації.

Крок 2. На дно каструлі викладемо рушник. Поставимо наповнені ємності з закускою. Вони не повинні стикатися. Всередину каструлі вливаємо холодну воду до рівня плічок банок. Включаємо нагрівання і чекаємо, коли вода в каструлі закипить.

З цього моменту трохи знижуємо нагрівання і засікаємо 30 хвилин. Потім кожну ємність потрібно дістати з окропу і герметично закупорена кришками.

Перегорнемо консервацію догори дном і дочекаємося повного остигання салату.

Тепер давайте поговоримо про нюанси:

  • Будь маринад варто пробувати перед тим, як наповнювати банки. Адже всі ми різні. Хтось любить солодкі розсоли, а хтось гострі.
  • Засолочний зелень може бути різна. Береться і кінза і естрагон. Також беріть те, що є під рукою. Без неї теж можна обійтися, але консервація втратить в ароматі.
  • Також завжди використовуємо ідеально чисті банки. По старинці їх промивають содою і нової губкою. Цієї губкою не можна мити посуд або витирати зі столу. Використовуйте її тільки для банок.
  • Кінчики з огірків можна не знімати, якщо ви маринуете їх у цілому вигляді. Але без них, м’якоть краще просочується розсолом.
  • Не варто боятися рецептів, в яких використовується пастеризація. Консервація, пройшла її, зберігається добре і довго.

Загалом, дотримуйтеся рецептури і ваші закачування порадують вас взимку. А це дуже цінно. Дякую вам за увагу і бажаю легкої консервації.