Всім привіт! Сьогодні я займуся приготуванням гарячої страви, яка сподобається всім любителям м’ясних страв. Котлети в духовці з фаршу готуються дуже легко і швидко. М’ясо можна взяти будь-яку (яловичина, свинина, птиця) все одно вийде смачно.
Ми з вами раніше вже готували курячі котлети в духовці, тому сьогодні у мене фарш змішаний. І в нього я додам трохи вершків, манки і тертої картоплі. Це мій секрет пишноти і м’якості готових виробів. А так само нам знадобиться цибулю, яйце і спеції.
Чому готувати котлети в духовці мені подобається більше, ніж смажити на сковороді? По-перше, такі вироби ніколи не розвалюються. По-друге, не треба стояти біля плити, перевертати кожну котлетку, бризкаючи жиром у всі сторони. У третіх, калорійність страви набагато нижче, ніж при обсмажуванні на олії.
До такої страви можна подати будь-який гарнір. А можна прямо на деко з котлетами розподілити кружечки картоплі і інші овочі.
Котлети в духовці з фаршу свинини і яловичини (покроковий рецепт)
Отже, куховарити будемо з комбінованого м’ясного фаршу. Влітку я його сдабриваю свіжим дрібно рубаний кропом. Взимку можна взяти заморожену або сушену зелень.
Манку я використовую замість хліба. Вона розм’якшує котлети і не дає їм стискатися при приготуванні в жаровом шафі.
Нам знадобиться:
- Змішаний фарш -1 кг.
- Картопля — 200 гр
- Цибуля — 300 гр.
- Часникові зубчики — 2-3 шт.
- Яйце куряче — 1 шт.
- Вершки — 1/4 склянки
- Манна крупа — 3 ст. ложки
- Сіль, коріандр, перець чорний мелений — за смаком
- Олія рослинна і топлене — для змащування форми
Приготування фаршу:
1. Очистити і помити всі овочі. Цибулю і часник подрібнити в блендері або кухонному комбайні до стану кашки. Можна, звичайно, і дуже дрібно нарізати. Якщо Ви готуєте фарш на м’ясорубці, то цибулю і часник можна перекрутити на ній же.
2. Картоплю натерти на крупну тертку. Можна також скористатися кухонним комбайном або м’ясорубкою.
Але все-таки не раджу сильно дрібнити. Картопля саме середньої «тертости» добре розм’якшує готові вироби.
3. Далі в глибоку миску помістити всі підготовлені інгредієнти. Сюди ж вбити яйце.
4. Приправити все це сіллю, коріандром, меленим перцем і зеленню. Долити 1/4 склянки вершків і всипати манну крупу.
5. Фарш треба гарненько вимісити і відбити. Тобто підняти і кинути в миску і так повторити кілька разів. Залишити його відпочити на п’ятнадцять хвилин.
Як формувати котлети:
6. Тепер можна приступити до формування котлеток. Для цього, фарш перемістити на обробну дошку або панель для розкочування тіста. Викласти з нього рівний прямокутник.
7. Розрізати ножем на порційні частини. Як це зробити? Поділити його навпіл спочатку поперек, потім уздовж. А потім так само вчинити з кожної четвертинкою.
Цьому мене навчила знайома кухарка. Так всі вироби будуть одного розміру.
Дивіться нижче на фото, що вийшло.
8. Форму для запікання застелити фольгою і змастити рослинним або топленим маслом.
9. З кожного такого порційного шматка потрібно сформувати котлетку і помістити на деко. Яка буде форма, вирішуйте самі — кругла або овальна. Хоч навіть сердечками.
Краще це робити мокрими руками, тому поставте поруч миску з водою.
Можна обваляти котлети в борошні або панірувальних сухарях, але я цього робити не буду.
10. Попередньо розігріти до 200 градусів духовку. Коли піч повністю прогрілася, відправляйте в неї деко.
Якщо ставити в недостатньо прогріту духовку, то рідина буде випаровуватися з котлет по мірі нагрівання. Від цього вони будуть сухуватими.
Готується страва буде 30-40 хвилин.
Коли побачите, що котлетки вже зарум’янилися, вимикайте нагрівання. І нехай вони дійдуть при остигає температурі. За цей час можна приготувати соус і кращий гарнір до них — картопляне пюре.
Соковиті і смачні котлети в духовці з фаршу з томатною підливою (відео)
Багато люблять, щоб підлива була відразу в одній посуді з котлетами. Це відео від каналу «Простий рецепт» демонструє нам як приготувати саме таке блюдо.
Для цього нам знадобиться:
- Фарш будь — 500 гр.
- Цибуля ріпчаста — 2 шт.
- Морква — 1 шт.
- Часник — 1 зубчик
- Рослинне масло — 1 ст. ложка
- Борошно — 1 їдальня ложка
- Томатна паста — 1 ст. ложка
- Сіль і перець чорний мелений — за смаком
- Вода — 1 стакан
Цей варіант нагадав мені ніжні котлетки, як у дитячому садку. Дітям, напевно більше сподобається блюдо, приготоване таким способом.
Ось таке апетитне можна приготувати за годину для своєї улюбленої сім’ї.
А я прощаюся з вами і дякую всім, хто дочитав цю статтю до кінця. Значить ви сьогодні готували разом зі мною. Котлети в духовці просто неможливо зіпсувати, якщо не спалити, звичайно.