Напевно немає жодного огородника, хто не посадив хоча б пару головок цибулі – або на перо, або просто на пробу. І дуже багато садять для вживання в зимовий час, ми, до речі, з їх числа. Кожен рік вирощуємо мінімум дві грядки з цим пекучим овочем.
Але от приходить пора збирання і щоразу постає питання: пора прибирати цибулю чи ні? І в цій статті хочемо з вами поділитися нашими знаннями з цього питання. А ви в коментарях можете прокоментувати або написати про свої тонкощі збирання цибулі.
Чому важлива своєчасна прибирання цибулі
Чому взагалі виникає таке питання? Здавалося б, що тут складного, лягло перо і прибирай. Але, як завжди, диявол криється в деталях. І основні деталі — це зрілість овоча і погода. Давайте в цих деталях розбиратися більш докладно.
Якщо коротко: в перший рік садимо чорнушку і виростає сіянку, на другий рік садимо севок і виростає ріпка, і якщо ріпку вчасно не прибрати, то вона знову пустить коріння і запустить ростові процеси третього року. При цьому сильно скорочується термін зберігання ріпки. Тому так важливо зібрати цибулю, поки він знову не почав рости далі.
Найбільшу складність становить визначення зрілості лука.
Коли прибирати цибулю з грядки на зберігання
Забудемо поки про погоду, або припустимо, що вона у нас ідеальна тобто суха і тепла. Існує кілька ознак, за якими можна дізнатися про зрілість лука:
- термін вказаний для даного сорту
- перо починає вилягати і жовтіти
- цибулини вкрилися лускою характерною сорту
- м’якість шийки між головкою і пером
Давайте розберемо ці ознаки. Орієнтуватися на строк для даного сорту можна тільки умовно. Він сильно залежить від температури регіону вирощування цибулі і самої погоди. Зрозуміло, що в південних районах і в Сибіру один і той же сорт дозріє за різний строк. Але приблизно прикидати термін збирання можна, але не більше того. Наприклад, ви хочете поїхати у відпустку на Чорне море, ось тут це може стати в нагоді. Подивилися дату посіву, і зрозуміли, що якщо приїдете через місяць, то викопати запізнитеся 😊
З пожовтінням пера не все так просто. Є багато причин чому воно жовтіє, але тим не менш якщо зовнішні пір’я починають жовтіти, а внутрішні ще зелені, це нормальний процес. Тобто це перший дзвіночок, що цибуля підходить до стадії дозрівання. Наступним етапом зазвичай йде вилягання пера.
І вилягання вже добра ознака, що наближається прибирання. Але якщо вилягання масове. Ви це побачите відразу, цибулю ляже майже увесь протягом декількох днів одного тижня. Не ляжуть тільки найміцніші, з товстою шийкою.
В цей час поспостерігайте за зовнішньої лускою ріпок. Вона повинна придбати характерну для сорту забарвлення, що теж свідчить про те, що цибуля ліг не просто так, не від хвороби, а підходить термін збирання.
Але навіть якщо цибуля поліг – не поспішайте його прибирати. Справа в тому, що з листя протікає відтік поживних речовин назад в ріпку, яка може досягати 20% від маси цибулини, що, погодьтеся, значно. Саме з цієї причини рада зрізати перо для прискорення дозрівання просто шкідливий і ніколи так не робіть.
А от коли перо полягло і шийка витончилася, стала менше діаметром і м’яка при стисненні – прийшла пора все прибрати. Ось тут не баріться, щоб не запустилися ростові процеси третього року. Якщо стоїть суха погода, то не страшно, можна і тиждень почекати і буде навіть краще. А якщо дощі і сиро, то краще поквапитися.
Як бачите, все просто. Але як я писав в самому початку, диявол криється в деталях. Не часто балує нас ідеальна погода, зазвичай все непередбачувано. Часто відбувається так: перо стоїть, або деякі почали падати, і…ну звичайно, як завжди в цей час синоптики спрогнозували затяжні дощі. Що робити?
Можна, звичайно, спробувати залишити і подивитися, а раптом синоптики помилилися, що погодьтеся відбувається дуже часто. Хмари підуть і засяє сонце на найближчий місяць-другий. Цибулька поспіє, і ми все вчасно приберемо. Але якщо все-таки дощів не минути, то краще все викопати.
Страшного в цьому нічого немає. Викопуємо акуратно, намагаючись ріпки не стукати і кладемо в темне і сухе місце на дозаривание на 2-3 тижні. Цибуля дозріє, перо померхне і пожовтіє, шийка розм’якне і стане як ганчірочка. Після цього перо відрізаємо і прибираємо на зберігання.
Теж саме робимо навіть якщо дощі вже йдуть. Якщо при викопуванні на ріпках налипло багато землі, краще їх сполоснути водою. Після цього вони обсохнуть набагато швидше ніж з грудками землі. Промили і поклали на дозаривание.
Бувають випадки, коли потрібно виїхати, наприклад підходить довгоочікуваний відпустку, а цибулю стоїть і стоїть. Можна спробувати прискорити його дозрівання. Але як вже писав, скошувати перо – найгірший рада. Краще невеликий лопаткою, під кутом встромляючи її в землю, підрізати коріння під цибулинами, залишивши сантиметрів 5-6. Або вилами, встромляючи їх під цибулею, трохи підняти землю. При цьому кінчики коренів відриваються, що також прискорює дозрівання.
Можна спробувати відгребти землю навколо цибулин, тим самим оголивши їх. Але таке можливо тільки при окремих посадах. І зовсім не рекомендую проливати їх сольовими розчинами та іншими рідинами. Все це потрапить у землю…воно нам треба?
Подивіться коротке відео, як і коли збирати цибулю. Все докладно і доступно розказано.
На цьому у мене все. Бажаю вам величезного врожаю. Ну а я з вами прощаюся, до нових зустрічей.