Чи знаєте ви, що кабачок – це продукт, який вживали в їжу ще задовго до нашої ери? Батьківщина цього овочу – спекотна Мексика. А ось російськомовні країни продукт привезли тільки в 19 столітті, але він відразу став одним з улюблених. Овоч допомагає нормалізувати роботу шлунково-кишкового тракту, вирівняти тиск, зміцнити зуби і кістки, благотворно вплинути на роботу серцево-судинної системи, нирок і печінки.
Один із самих корисних способів готування кабачка – запікання його в духовці. А доповнити овоч можна фаршем, сиром, помідорами і отримати дуже смачне блюдо на кожен день або на святковий стіл. Пропоную ознайомитися з моїми улюбленими рецептами.
Є чимало інших, не менш смачних рецептів з цими овочами. Чого тільки коштує дуже смачний торт, помідорно-кабачкова піца з сиром, цукіні запечені в духовці з сиром і помідорами. А любителям ароматних солінь варто придивитися до маринованою овочів миттєвого поїдання.
Кабачки з фаршем в духовці – швидко і смачно
Один з універсальних рецептів – комбінація кабачків з картоплею та м’ясом. Готується просто і швидко, а виходить ситним та смачним. Я часто готую за цим рецептом. Виходить дійсно апетитно і досить ефектно – не соромно подати і на святковий стіл.
Інгредієнти:
- кабачки – 2 шт.;
- фарш – 400 г;
- сметана – 2 ст. л.;
- сіль – за смаком;
- помідор – 2 шт.;
- картопля – 2 шт.;
- чорний мелений перець – за смаком;
- м’який сир – 150 р.
Приготування:
1. Фарш викладаємо в миску, додаємо чорний мелений перець і сіль, ретельно перемішуємо.
2. Кабачки і картоплю очищаємо від шкірки, миємо. Помідори миємо, видаляємо ущільнення від плодоніжки. Всі овочі нарізаємо не товстими кружечками і трохи солимо.
3. На кабачок накладаємо трохи фарш, зверху кладемо кружечок картоплі і помідора. За аналогією чинимо з рештою інгредієнтами.
4. Викладаємо у ємність для запікання в духовці всі заготовки, укладаючи їх щільними рядами.
5. Змащуємо сметаною і посипаємо сиром або за 10 хвилин до готовності.
6.Відправляємо форму в духовку, яка була попередньо розігріта до 180 градусів на годину.
Важливо картоплю різати максимально тонко, так як він печеться довше інших овочів. Також, щоб картопля швидше пропеклась я викладала в іншій послідовності: кабачок, помідор, фарш, картопля.
Відразу по готовності можна подавати на стіл. Вийшло соковите, ароматне і, що найголовніше, повноцінне блюдо! Приємного апетиту!
Покроковий рецепт кабачків з фаршем в духовці кружечками
За цим рецептом готувати дуже просто. Ніяких складнощів немає – впорається навіть початківець кулінар. А виходить дуже смачно, дивно ароматно і ситно. Запевняю, ваші домочадці залишаться в захваті.
Інгредієнти:
- кабачки – 2 шт.;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- м’ясний фарш – 350-400 г;
- відварений рис – 1 склянка;
- чорний мелений перець – за смаком;
- куряче яйце – 1 шт.;
- сіль – за смаком;
- сметана – 3 ст. л.;
- томат – за смаком;
- морква – 1 шт.
Фарш можна брати будь – курячий, свинячий, яловичий, индюшиный або поєднання кількох видів. Керуйтеся власними смаковими уподобаннями.
Приготування:
1. Викладаємо фарш в миску, відварений рис, куряче яйце.
2. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, миємо й натираємо на крупній тертці. Відправляємо цибулю до рисово-м’ясною масою.
3. Додаємо в суміш сіль і чорний мелений перець, ретельно перемішуємо до однорідності.
4. Добре миємо кабачки. Молоді не очищаємо. Нарізаємо овочі великими шайбами і акуратно виймаємо нутрощі. Можна виймати наскрізь або залишати денце.
5. Фаршируємо підготовлені шайбочки приготовленої рисово-м’ясною масою.
6. Викладаємо в каструлю, як голубці – у кілька шарів.
7. Доливаємо в ємність води так, щоб вона піднімалася над дном на 2-3 див. Відправляємо каструлю на плиту на повільний вогонь.
8. Другий ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, морква звільняємо від шкірки. Моєму овочі і дрібно нарізаємо або натираємо на крупній тертці.
9. Кладемо цибулю і моркву на сковороду з невеликою кількістю рослинної олії і обсмажуємо до золотавої скоринки.
10. Додаємо туди ж порізані помідори (вимиті і очищені від шкірки) і сметану. Добре перемішуємо і чекаємо розчинення сметани.
11. Виливаємо соус в каструлю з кабачками, рівномірно розподіляємо і тушкуємо під прочиненими кришкою протягом сорока хвилин під закритою кришкою.
12. По готовності розкладаємо по тарілках і подаємо на стіл.
Додатково можна присипати блюдо свіжої подрібненої зеленню. Це зробить подачу більш ефектною.
Кабачки з фаршем, помідорами і сиром запечені в духовці
Любителям страв з кабачків точно сподобається цей рецепт. З нього можна приготувати апетитну запіканку. Вона підкорить ніжним смаком, соковитістю і ситністю.
Нам знадобляться такі продукти:
- м’ясо – 350 г;
- кабачки – 900 г;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- помідори – 2 шт.;
- сир – 100 г;
- рослинна рафінована олія – за смаком;
- сметана – 110 г;
- сіль – за смаком (в м’ясну начинку — близько 1 ч. л. без гірки, для кабачків — 2 невеликі щіпки сіль, в вершкову заливку — 2 невеликі пучки)
- часник сушений – 1 ч. л.;
- курячі яйця – 3 шт.;
- томатна паста – 2 ст. л.;
- чорний мелений перець – 1/3 ч. л.
Приготування:
1. М’ясо миємо, обсушуємо і нарізаємо великими шматками. Пропускаємо їх через м’ясорубку.
2. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, моєму і дрібно нарізаємо.
3. Відправляємо ріпчасту цибулю в сковороду з розігрітим рослинним маслом. Обсмажуємо овоч до формування золотистої скоринки, періодично помішуючи.
4. Викладаємо до цибулі фарш, перемішуємо. Додаємо сіль і перець, ще раз перемішуємо і накриваємо кришкою. Тушкуємо на повільному вогні протягом 4-6 хвилин.
5. Додаємо томатну пасту і перемішуємо до однорідності. Знімаємо сковороду з плити – м’ясна начинка готування.
6. Кабачки миємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо великими шматками. Потім овочі натираємо на крупній тертці і трохи віджимаємо руками від надлишків соку. Солимо і перемішуємо.
7. Беремо форму для запікання в духовці і змащуємо олією рафінованою олією.
Укладаємо перший невеликий шар кабачків, розрівнюючи його.
Наступний шар – м’ясна начинка. Потім знову – кабачки.
8. Готуємо заливку: вбиваємо в миску яйця, додаємо часник сушений і добре збиваємо.
9. Туди ж додаємо чорний мелений перець, сметану і тертий сир. Добре перемішуємо масу до однорідності.
10. Помідори миємо, видаляємо ущільнення від плодоніжки і нарізаємо тонкими півкільцями.
11. Розкладаємо помідори по формі з кабачками.
12. Ще раз перемішуємо заливку і виливаємо зверху. Посипаємо рештою сиру.
13. Відправляємо форму в духовку, яка була попередньо розігріта до 170-180 градусів. Час готування – 35-40 хвилин. Про готовність можна судити по загустінню і появи рум’яної скоринки.
Подавати можна після того, як запіканка трохи охолоне. Перед подачею варто відразу нарізати блюдо порціями. Смачно, дуже смачно. Заливка надає надзвичайно пікантний смак, злегка солодкий, трохи з кислинкою, ну і, звичайно, помідори, дуже сподобалося, ситно. Приємного апетиту!
Як запекти з фаршем кабачки швидко, смачно і дієтично
Якщо ви на дієті або просто дотримуватися правильного харчування, вам стане в нагоді цей рецепт. Завдяки йому можна зробити смачні дієтичні кабачки. Сама приготування не забере багато часу, а виглядає ефектно – у вигляді рулету. Це відмінний варіант легкого вечері.
Інгредієнти:
- кабачки – 2 шт.;
- борошно – 2-3 ст. л.;
- кріп – за смаком;
- петрушка – за смаком;
- курячі яйця – 4 шт.;
- ріпчаста цибуля – 1 шт.;
- курячий фарш – 300 г;
- сіль – за смаком;
- чорний мелений перець – за смаком;
- сир – 100 р.
Приготування:
1. Кабачки миємо й натираємо на крупній тертці. Молоді овочі можна не очищати від шкірки, а більш зрілі – чистимо і видаляємо насіння.
2. Вбиваємо в миску курячі яйця, додаємо сіль і перець. Добре збиваємо.
3. В яєчну масу вводимо кабачки і добре перемішуємо.
4. Вводимо в суміш борошно і перемішуємо. Маса повинна бути досить густою.
5. Беремо деко застеляємо його пергаментом і розподіляємо зверху кабачкову суміш.
6. Відправляємо кабачки в духовку запікатися при температурі 180 градусів протягом 20-30 хвилин.
7. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, моєму і дрібно нарізаємо. Викладаємо на розігріту сковороду з невеликою кількістю рослинної олії і обсмажуємо до золотистого кольору.
8. Додаємо в сковороду фарш і перемішуємо. Вводимо сіль і перець, добре вимішуємо і смажимо до повної готовності.
9. Перекладаємо фарш в миску, додаємо тертий сир і перемішуємо для однорідності.
10. Готовий кабачковий пласт з пергаментом перекладаємо на робочу поверхню. Зверху розподіляємо м’ясну начинку.
11. З допомогою пергаменту загортаємо рулет.
12. Далі загортаємо його в ту ж папір і відправляємо в духовку на 10 хвилин при температурі 180 градусів. Нарізаємо.
Готову страву можна подавати і в гарячому, і в холодному вигляді.
Порадуйте цим блюдом своїх близьких. У мене такі кабачки з задоволенням їсть навіть молодша дочка, яка, як мені здається, завжди сидить на дієті і дуже контролює свій раціон.
Смачна Запіканка з кабачків з фаршем в духовці
Хороший варіант простий закуски. Підійде і для щоденного раціону, і на святковий стіл.
Інгредієнти:
- кабачки – 1 кг;
- ріпчаста цибуля – 2 шт.;
- помідори – 2-3 шт.;
- фарш – 400 г;
- часник – 2-3 зубчики;
- твердий сир – 170 г;
- сметана – 200 г;
- курячі яйця – 2 шт.;
- сіль – за смаком;
- спеції – за смаком;
- петрушка – за смаком.
Приготування:
1. Кабачки миємо, обсушуємо, натираємо на крупній або середній тертці.
Молоді овочі можна залишити в шкірці.
2. Викладаємо овочі в миску, додаємо сіль і перемішуємо. Залишаємо постояти для виділення соку.
3. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, моєму і дрібно ріжемо. Смажимо його на невеликому вогні в рослинній олії до прозорості.
4. У цибулю викладаємо фарш і перемішуємо, видаляючи грудочки. Додаємо сіль і улюблені спеції, перемішуємо і смажимо фарш до напівготовності протягом 5 хвилин.
5. Фарш викладаємо в миску. Очищаємо від лушпиння часник, моєму і пропускаємо через прес. Перемішуємо з м’ясом.
6. Помідори миємо, видаляємо ущільнення від плодоніжки і нарізаємо кружечками. Натираємо сир на крупній тертці, зелень дрібно нарізаємо.
7. Використовуємо сито, щоб видалити надлишки рідини у кабачків.
8. Вбиваємо в масу яйця і додаємо сметану. Додаємо прянощі і чорний перець, розмішуємо до однорідності.
9. Змащуємо олією форму для запікання. Викладаємо шар кабачків, розрівнюємо. Далі укладаємо м’ясну начинку, а потім знову кабачки.
10. Зверху розкладаємо скибочки помідорів, а потім заливаємо соусом.
11. Відправляємо блюдо запікатися в духовку на 20 хвилин. Температура запікання – 190-200 градусів.
12. Посипаємо запіканку петрушкою і тертим сиром. Продовжуємо запікання протягом ще 15 хвилин.
Даємо страви злегка охолонути і подаємо на стіл.
Приготуйте цю страву і переконайтеся в тому, що готується вона просто і радує смаком. Чудова запіканка! Найкраща! Так проста в приготуванні. Виходить як лазанья з кабачками. Можна нижній шар зробити картопляний. Ситно і по-літньому.
Човники з кабачків з фаршем – рецепт без клопоту
Цей рецепт найпростіший. Мінімум часу дорівнює максимум гастрономічного задоволення.
Інгредієнти:
- кабачки – 3 шт.;
- фарш – 500 гр.;
- цибуля ріпчаста – 1 шт.;
- морква – 1 шт.;
- сир – 150 гр.;
- часник – 4-5 зубч.;
- сметана – 3 ст. л.;
- перець чорний мелений – за смаком;
- сіль – за смаком.
Приготування:
1. Кабачки миємо, видаляємо кінчики. Шкірку в молодих овочах можна залишити. Овочі ріжемо навпіл і видаляємо серединку з допомогою ложки, щоб вийшли човники.
2. Залишки кабачків дрібно подрібнюємо за допомогою ножа.
3. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, морква – від шкірки. Цибулю ріжемо, а моркву натираємо на крупній тертці.
4. Відправляємо сковороду з рослинним маслом на плиту, викладаємо цибулю і злегка пасеруємо. Потім викладаємо моркву, перемішуємо і чекаємо появи золотистої скоринки. Потім викладаємо кабачки і смажимо протягом п’яти хвилин.
5. Піджарку перекладаємо в миску, додаємо фарш, сіль і перець. Перемішуємо до однорідності.
6. Натираємо сир на дрібній тертці.
7. У миску викладаємо сметану. Часник чистимо від лушпиння, моєму і пропускаємо через прес. Перемішуємо сметану і часник до однорідності.
8. Беремо форму для запікання, змащуємо її рослинним маслом. Викладаємо щільно кабачки, викладаємо ложку сметани з часником і розподіляємо.
9. Потім човники заповнюємо їх м’ясною начинкою, зверху ще раз рясно змащуємо соусом і присипаємо сиром.
10. При необхідності трохи присаливаем. Зверху вкриваємо фольгою.
11. Відправляємо форму в духовку і готуємо при температурі 180 градусів на 30-40 хвилин.
12. Потім знімаємо фольгу і продовжуємо готування протягом ще 10 хвилин до появи гарної скоринки.
Готову страву можна відразу подавати на стіл. І фарш і кабачки і все інше чудово пропікається. Шалено смачні човники. Все з’їдається моментально. Доведеться готувати на наступний день знову!
Як приготувати кабачки з фаршем краще голубців
Багато господинь впевнені, що кабачки можна зробити такими ж смачними, як голубці. Я доведу вам зворотнє. Просто приготуйте страву за цим рецептом – і ви будете приємно здивовані.
Нам знадобляться такі продукти:
- кабачки – 3-4 шт.;
- сіль – за смаком;
- рис – 80 г;
- петрушка – за смаком;
- часник – 2 зубчики;
- фарш – 600-700 г;
- кріп – за смаком;
- сир – 100-150 г;
- паприка солодка – 0,5 ч. л.;
- чорний мелений перець – за смаком.
Приготування:
1. Кабачки миємо, видаляємо кінчики і нарізаємо великими шайбочками — це такі хороші кружечки близько 7 мм.
2. Фарш кладемо в миску, додаємо варений рис. Солимо, перчимо. Цибулю і часник звільняємо від лушпиння. Овочі дрібно нарізаємо або натираємо. Додаємо паприку і зелень. Змішуємо всі разом і добре перемішуємо.
3. Викладаємо кабачки в форму, чергуючи з фаршем.
4. Готуємо заливку: змішуємо кетчуп і сметану до однорідності, трохи солимо і перчимо, додаємо трохи води. Перемішуємо і заливка готова.
5. Заливаємо соусом кабачки і присипаємо сиром.
6. Відправляємо форму з кабачками в духовку і готуємо при температурі 140 градусів протягом 1,5 годин. Форму потрібно накрити фольгою, зняти її за 15 хвилин до готовності.
Можна посипати сиром в кінці запікання, якщо готуєте без фольги. Сир теж буває різної якості. Для 100% надійності посипте сиром за 5-10 хвилин до готовності або за Вашим бажанням.
Подаємо готову страву зі сметаною і насолоджуємося. Друзі, ніякої помилки немає, запікати кабачки при 180 градусах Цельсія потрібно рівно 1,5 години. Вони виходять смачними, не розвалюються. В той же час вони добре пропечуться і не будуть полусырыми.
Вони щільно покладені в форму ВЕРТИКАЛЬНО і прослоенные фаршем, тому чисто фізично не можуть приготуватися за 40 хвилин. За 40 хвилин форма тільки прогріється і соус почне закипати. Якщо укласти їх плоско і соус буде повністю покривати овочі, то час приготування може бути іншим.
Форма для запікання також має значення. Форми бувають керамічні, антипригарні і т. д., у кожній різна теплопровідність. Духовки теж у всіх різні. Температуру Ви можете виставляти одну, але РЕАЛЬНА ТЕМПЕРАТУРА всередині духовки може бути іншою.
Готуйте страву в духовці і орієнтуйтеся на час приготування 1,5 години. Але в процесі запікання можете перевірити на готовність — проткніть гурток ножем (можна кілька гуртків перевірити для надійності), якщо він м’який і його консистенція вас влаштовує — сміливо діставайте страву з духовки!
Впевнена, що вам вже не терпиться приготувати блюдо з кабачків. Вибирайте будь-який рецепт з запропонований. Кожен з них вартий уваги. А також діліться рецептами з друзями. Нехай і вони готують апетитні страви за простим алгоритмом.