Баклажан — прекрасний осінній овоч, він дає нам багато кулінарних можливостей, ідеально підходить для різних страв, містить багато поживних речовин, необхідних нашому організму. Синенький овоч є відмінним джерелом клітковини, він містить в два рази більше ніж яблука. Це низькокалорійний продукт, в ньому всього лише 20 калорій на 100 грам. Тим не менш потрібно пам’ятати про те, що при смаженні він поглинає жир як губка, стає калорійним. Ось тому варто готувати баклажани в духовці, а не смажити на сковороді. Сьогодні я поділюся з тими швидкими і смачними рецептами, які готувала особисто, і впевнена в них на 100 відсотків.

Всі запропоновані способи приготування можна віднести до дієтичним, у них мінімальна кількість калорій і максимальна користь. Страви виходять смачними, ароматними, смачними, такими, як ми любимо. Та все просто, не потрібно виконувати ніякі додаткові дії: підготовка інгредієнтів, запікання, подача і все! Тільки баклажани і інші овочі для готування потрібно брати стиглими і свіжими. Закуски підійдуть для обіду, вечері, прикрасять будь-який святковий стіл.

Баклажани для запікання в духовці не повинні бути очищені.

Шкірка у овоча містить цінні інгредієнти — харчові волокна, біофлавоноїди, антиоксиданти, які захищають від раку і атеросклерозу. Шкурка синеньких утримує скибочку овочів під час приготування, так як м’якоть ніжна і може розпадатися при тривалому запіканні або гасінні. Шкіра молодого баклажана тонка, рідко відривається, коли овочі тушатся або запікаються.

Баклажани в духовці з помідорами, сиром і часником: швидкий і смачний рецепт

Проста, поживна, апетитна закуска з двох овочів, які чудово гармонують один з одним. Страва сподобається навіть тим, хто не любить синенькі, красиво виглядає на святковому столі, підійде для подачі на вечерю.

Інгредієнти:

  • Баклажани — 2 шт.
  • Помідори — 2-3 шт.
  • Часник — 4 зубчики.
  • Твердий сир — 100 гр.
  • Сіль, чорний перець, зелень — за смаком.

Етапи приготування:

1. Баклажани вимила, обріза хвостики, ріжу кружальцями товщиною приблизно 1 см, викладаю їх в миску, солю, добре перемішую, залишаю постояти півгодини. Це потрібно зробити для того, щоб вийшла вся гіркота. Помідори ріжу кружальцями. Часник подрібнюю дрібно ножем, можна пропустити через прес.

2. Через півгодини баклажани промиваю проточною водою, викладаю їх на деко, змащене рослинним маслом, солю, перчу за смаком. На кожну скибочку викладаю невелику кількість часнику. Зверху викладаю скибочки помідорів.

3. Закуску зверху посипаю будь натертим сиром, відправляю для запікання в заздалегідь розігріту духовку з температурою 180 градусів. Процес приготування становить приблизно 30 хвилин.

4. Проста і смачна закуска з баклажанів готова, викладаю її на блюдо, зверху посипаю свіжою зеленню.

Таке блюдо сподобається не тільки прихильникам вегетаріанської їжі, але і любителям м’яса. Спробуйте приготувати, впевнена, що така оригінальна закуска стане улюбленою для себе і близьких.

Пісні баклажани кільцями на шпажках

Цей спосіб простий, легкий і швидкий, освоїти його зможе кожен. Рецепт не зажадає знань, і не треба бути вправним і досвідченим кулінаром. Такий оригінальний овочевий шашлик доречно подати для сімейного обіду або святкового столу.

Інгредієнти на фото:

Етапи приготування:

1. Нарізаю баклажани і кабачки кільцями, печериці — на половинки, болгарський перець — великими шматками.

2. Овочі розміщую в миску, до них видавлюю часник, посипаю чорним перцем, видавлюю сік з половинки лимона, наливаю рослинне масло, соєвий соус, все добре перемішую. Залишаю овочі маринуватися на 30-40 хвилин.

3. Застеляю деко пергаментом. На бамбукові шпажки нанизываю овочі, і ставлю в розігріту духовку до 200 градусів на 40-50 хвилин.

4. Шашлики з баклажанів готові, подаю на тарілці, поливаю соєвим соусом.

Це корисна і смачна їжа порадує не тільки вегетаріанці, але і любителів здорового харчування. Блюдо підійде для людей дотримуються церковний пост.

Баклажани в духовці з майонезом і часником

Відмінна закуска і прикраса будь-якого святкового столу. Юлюдо можна подавати як овочеву закуску, намазувати на хліб і використовувати у вигляді соковитого бутерброда.

 

Етапи приготування:

1. Ріжу кружальцями баклажани, приблизно товщиною в 1 див Також нарізаю помідори, сир натираю на дрібній тертці.

2. Готую соус в невелику миску викладаю майонез, ріжу дрібно кріп, видавлюю часник, перемішую.

3. Обсмажую баклажани на невеликій кількості олії і малому вогні. Так вони не вбирають у себе багато олії.

4. Потім викладаю баклажани на деко, застелений пекарської папером. Кожен шматочок змащую приготованим соусом. Викладаю зверху помідори, посипаю натертим сиром, відправляю на 15-20 хвилин в розігріту духовку. Запікаю при температурі 200 градусів.

Ця страва добре подавати в теплому і холодному вигляді. Спробуйте приготувати і здивувати близьких простим і смачним і корисним стравою. Приємного апетиту!

Як приготувати баклажани фаршировані м’ясом

Одна з найкращих ідей смачної вечері з використанням цього овоча. Чудово приправлений фарш дозволяє отримати ароматне блюдо. На підготовку продуктів знадобиться 30 хвилин часу, час запікання — 1 годину. Я запекла баклажани в духовці на деку. Немає необхідності використовувати форми для випічки. Якщо у вас широка форма, і вона може вмістити 4 половинки баклажана, тогдаиспользуйте її.

Інгредієнти:

  • 2 середніх баклажана — близько 800 грам;
  • 400 грам яловичої або свинячої лопатки;
  • 1 цибулина;
  • 3 зубчики часнику;
  • 2 столові ложки томатної пасти;
  • 6 столових ложок рослинного масла;
  • спеції: 2 ч. л. солі, 1 ч. л. ложка перцю і солодкої паприки;
  • 50 грам тертого сиру пармезан;
  • жменя петрушки.

Етапи приготування:

1. Мою і сушу паперовим рушником два баклажана середнього розміру, розрізаю їх уздовж навпіл. Злегка ріжу половинки ножем зсередини. Отмеряю 1 чайну ложку солі і ділю її на 4 частини, натираю овочі зсередини. Наливаю і розподіляю 1 столову ложку масла в кожну половинку. Жир швидко вбирається в губчасту внутрішню частину овочів.

2. Розміщую половинки баклажанів на деко, покритий фольгою, відправляю в духовку, попередньо розігріту до 180 градусів. Запікаю овочі близько 30 хвилин на середній полиці.

3. Поки запікаються овочі, готую м’ясну начинку. Можна використовувати вже готовий фарш, куплений в магазині. Я подрібнюю шматок м’яса на м’ясорубці. У перемелений фарш додаю 1 ч. л. солі, перець, паприку, перемішую м’ясо зі спеціями.

4. Розігріваю сковороду, додаю 2 ст. л. олії, обсмажую начищений цибулю і часник приблизно 2 хвилини. Лук повинен стати напівпрозорим. Фарш викладаю на сковороду, смажу кілька хвилин, поки м’ясо не побіліє. В кінці додаю томатну пасту, перемішуємо ще раз.

5. Після тридцяти хвилин обсмажування половинок баклажанів, на деякий час знімаю їх з духовки, але не вимикаю її. Маленьким ножем обережно обрізаю внутрішню частину овочів поруч з шкіркою. Цей процес можна виконати руками, відриваючи шматочки м’якоті або використовувати ложку. Таким чином видаляю м’якоть з усіх половинок, ріжу її на більш дрібні шматочки, змішую з начинкою з сковороди.

6. Готовою начинкою фарширую половинки баклажанів.

7. Відправляю підготовлені овочі назад в духовку на 30 хвилин на середню полицю. Посипаю тертим сиром фаршировані овочі після того, як вийняла з духовки. Перед подачею на стіл посипаю дрібно нарізаною петрушкою.

Баклажани, фаршировані м’ясним фаршем, має прекрасний смак, його можна подавати з домашнім соусом або майонезом.

Баклажани в духовці з фаршем: кращий рецепт запечених човників

Це унікальний овоч, він здатний змінювати свій смак залежно від інших інгредієнтів страви. Закуска виходить смачною і соковитою, і по іншому просто не може бути. Цікаве блюдо, сподобається багатьом, ситно і корисно!

Інгредієнти:

  • 3 баклажана;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • 0,5 кг м’ясного фаршу (в ідеалі — баранина);
  • 2/3 склянки овочевого бульйону;
  • 3 ст. л. томатної пасти;
  • 1 їдальня ложка борошна;
  • 50 гр. тертого сиру;
  • 50 гр. панірувальних сухарів;
  • олія для смаження;
  • 1 ст. л. сушеного орегано;
  • перець і сіль за смаком.

Етапи приготування:

1. Вимиті баклажани розрізаю уздовж навпіл, змащую маслом, ставлю в духовку на 10-15 хвилин (180-200 градусів). Виймаю, після того, як страва охолоне, вибираю з серединки м’якуш, залишаючи приблизно 0,5 див. товщину стінки у овоча. Нарізаю м’якоть з баклажанів на кубики. Дрібно нарізану цибулю обсмажую на сковорідці з ложкою оливкової олії, додаю фарш, смажу 10 хвилин на сильному вогні, часто помішуючи. Відправляю на сковороду овочеву м’якоть, дрібно нарізаний часник, і смажу кілька хвилин помішуючи. Потім додаю орегано, томатну пасту, посипаю борошном, ретельно перемішую, вливаю в сковороду бульйон. Тушу овочі з фаршем близько 10 хвилин під закритою кришкою. Відкриваю сковороду, даю трохи випаруватися вологи, солю і перчу за смаком.

2. Наповнюю човники з баклажанів начинкою, зверху посипаю сиром, змішаним з сухарями.

3. Запікаю в духовці 20 хвилин при температурі 190-200 градусів.Страва добре подавати на стіл зі свіжою зеленню.

Заготівку з баклажанів можна приготувати заздалегідь, а запікати безпосередньо перед подачею на стіл.

Рецепт баклажанів на грилі скибочками без усього

Хочете використовувати цей спосіб? Розповідаю, як це зробити. Смажені овочі підійдуть для салату, як доповнення до м’ясних або овочевих котлет, можуть бути використані для смачних рулетів, в якості закуски.

 

  • Нарізаю синенькі скибочками завтовшки 1 см і посипаю сіллю. Роблю це у великій мисці, добре перемешаю, щоб сіль дійшла до кожного шматочка овочів. Накриваю миску тканиною, відсуваю в сторону (баклажан пустить багато води, його смак буде позбавлений гіркоти). Через 30 хвилин сушу кожен скибочку паперовим рушником, натираю оливковою олією.
  • Розміщую приготований баклажани на деко для гриля з однією столовою ложкою рослинного масла (жир краще всього наносити силіконової пензликом), обсмажую по 3-4 хвилини з кожного боку. Смажені скибочки підійдуть для салату, як доповнення до м’ясних або овочевих котлет. Вони можуть бути використані для смачних рулетів, в якості закуски.
Цікаве:  Білі гриби на зиму – прості рецепти домашньої заготівлі грибів

 

Баклажани віялом: жар-птиця або (хвіст)

Дуже швидко і просто приготувати в домашніх умовах це яскраве і смачне блюдо. Закуска виходить смачною, ароматною і ситною, вона перевершить всі ваші очікування. Насправді виходить гастрономічний шедевр, який має ще 2 назви — «жар-птиця» і «хвіст павича».

Інгредієнти на фото:

Етапи приготування:

1. Готую соус для обмазування баклажанів: добре перемішую масло, часник, спеції, сіль.

2. Розрізаю баклажани уздовж, але не до кінця, щоб вийшло віяло. Помідори нарізаю тоненькими скибочками. Аналогічно поступають з сиром (можна взяти вже нарізаний з магазину). Приготовленим соусом змащую скибочки баклажанів. Потім одну часточку нашпиговываю сиром, іншу — помідором. Начинку рівномірно розподіляю, в кінці поправлю шари. Також готую і інші овочі. Запікаю в духовці 40-45 хвилин при температурі 200 градусів. Перед подачею даю охолонути протягом 15-20 хвилин.

Закуска вийшла чудовою, сподіваюся, що такий варіант приготування вам сподобається. Начинку можна змінювати, тут все залежить від смакових уподобань та кулінарної фантазії господині. Віяло з баклажанів виглядає красиво і оригінально, викликає неабиякий апетит.

Закуска з баклажанів з грибами, овочами та моцарелою в духовці

Я великий фанат цієї страви, і дуже рекомендую його приготувати. Обсмажені овочі з часником, петрушкою і орегано чудово поєднуються з ніжними синенькими. Моцарела прекрасно доповнює смак.

Інгредієнти:

  • 1 великий баклажан;
  • 300 грам грибів;
  • 400 р консервованих помідорів;
  • 2 зубчики часнику;
  • 3 чайні ложки сиру моцарелла;
  • 1 маленька цибулина;
  • жменя петрушки;
  • 1 чайна ложка солі;
  • 1/2 чайної ложки перцю;
  • 2 чайні ложки сушеного орегано;
  • 1 чайна ложка солодкої паприки;
  • сир твердий для посипання;
  • 1 їдальня ложка масла для смаження.

Етапи приготування:

  • Баклажан мою і розрізати навпіл. Використовую ніж, щоб нарізати м’якоть вздовж і впоперек (роблю маленькі квадрати). Роблю це обережно, щоб не порізати шкірку. Половинки приправляю приблизно 1/2 чайної ложкою солі, залишаю на півгодини.
  • Потім розміщую баклажани на деко, викладений папером для випічки. Нагріваю Духовку попередньо до 180 градусів, і запікаю близько 30 хвилин.
  • Поки овоч запікається, готую начинку. Цибулю і гриби нарізаю кубиками. Розігріваю масло на сковороді, смажу цибулю, потім додаю гриби, приправляю сіллю (1/2 чайної ложки), перцем, часником, паприкою і орегано. Смажу до тих пір, поки гриби не зменшаться в обсязі. Потім додаю нарізані помідори. Готую на сковороді, періодично помішуючи, поки начинка не загусне.
  • Баклажани дістаю з духовки. Використовуючи чайну ложку, акуратно видаляю м’якоть (вона повинна легко відходити від шкірки). Подрібнюю м’якоть ножем, додаю в начинку і ретельно перемішую. Додаю подрібнений сир моцарелла і рубану петрушку, все перемішую. Наповнюю баклажан начинкою з верхом. Випікаю ще 10 хвилин в духовці при температурі 180 градусів. Після посипаю тертим сиром і петрушкою.

 

Баклажани половинками у фользі

Я люблю сині, про які не завжди вистачає часу на тривалу підготовку. Це рецепт любимо мною за те, що він простий і швидкий, немає ніяких додаткових турбот. Літня закуска виходить смачною і ароматною. При тепловій обробці в духовці не втрачаються корисні речовини, жиру майже не використовується.

Інгредієнти:

  • баклажани — 1 штука;
  • помідор — 1 штука;
  • часник — 4 зубчики;
  • сіль і перець за смаком;
  • рослинне масло.

Етапи приготування:

1. Баклажан мою, розрізаю на 2 частини, ножем роблю глибокі надрізи, солю, перчу за смаком, натираю спеціями і подрібненим часником.

2. Викладаю половинки на фольгу, зверху поливають рослинним маслом.

3. На овочі зверху викладаю скибочки помідорів, за бажанням їх можна посолити.

4. З’єдную баклажан, загортаю у фольгу, викладаю на деко, запікаю в попередньо розігрітій духовці до 180 градусів. Час запікання — 20 -30 хвилин.

5. Овочі приготовані, акуратно розкриваю фольгу, щоб не обпектися парою. Зверху за бажанням можна посипати зеленню і подавати до столу.

Цей рецепт справжня знахідка для господинь. Закуска виходить насичено смачною, ароматною, виглядає красиво і оригінально. Пробуйте!

Рецепт запечених баклажанів цілком у духовці

Запечені овочі мене завжди виручають, таким способом користуюсь досить часто. Використовую в подальшому для приготування різноманітних салатів і закусок.

Інгредієнти:

  • будь потрібну кількість баклажанів і перцю.

Етапи приготування:

1. Мою баклажани, відрізаю хвостики, з одного боку роблю надрізи. Перець просто змащую олією. Овочі відправляю в попередньо розігріту духовку при температурі 220 градусів. Синенькі запікаю до м’якості протягом 45 хвилин, перець — 35 хвилин.

2. Готові овочі знімаю з духовки, вони дуже гарячі, даю їм охолонути, потім очищаю від шкірки, прибираю в холодильник для подальшого готування багатьох вишуканих страв.

Така ніжна заготівля нагоді для смачних салатів і закусок. Спробуйте просто додати до ніжної м’якоті баклажанів часник, ароматні приправи, трохи рослинного масла, і унікальна страва у вас на столі. Від такого частування не відмовляться дорослі і діти. Приємного апетиту!

Баклажани в рукаві

Дуже просте, дешеве блюдо з доступних інгредієнтів. Готується без заморочок на швидку руку. Моя сім’я в захваті від чудової і смачної закуски.

Інгредієнти:

  • баклажани,
  • часточки часнику,
  • улюблені приправи,
  • фарш будь,
  • гриби.

1. У цьому рецепті я не вимочую баклажани, вони негорькие. Можна за бажанням нарізати овочі кружальцями, вимочити в підсоленій воді. Синенькі надрізаю, вставляю всередину часточки часнику. Насіння бажано прибрати. Овоч солю, перчу, додаю приправи. Беру рукав, відправляю туди баклажани, гриби, фарш (з нього роблю котлетки) . За бажанням можна в котлети додати яйце. Також в рукав можна покласти нарізану цибулину. Вливаю в рукав кілька столових ложок бульйону або води.

2. Закриваю рукав, в ньому роблю кілька надрізів. Відправляю в духовку при температурі 180-190 градусів, готую приблизно 45 хвилин.

Блюдо готове, воно виходить дієтичним,дуже смачним, сподобається любителям правильного харчування. Обходиться дешево, так як складається всього лише з декількох інгредієнтів.

Готуємо вдома баклажани гармошкою в духовці

Смачне, соковите блюдо, яке робиться дуже просто і швидко, буде шикарно виглядати на святковому столі.

Інгредієнти:

  • баклажани;
  • фарш;
  • цибуля;
  • сметана;
  • сіль, спеції.

Етапи приготування:

1. Беру баклажани, розрізаю кожен на 2 частини. Потім під кожну частину підкладаю опору з паличок. Я використовую олівці, можна взяти китайські палички. Це дозволить нам не обрізати овоч до самого кінця.

2. Далі ще нарізаю на 2 частини, виходить ось така гармошка. Викладаю баклажани в глибоку миску з холодною водою, добре солю, перемішую, поки відставляю. У фарш додаю подрібнений цибулю, солю, добре перемішую.

Цибулю треба брати з розрахунку — 1 цибулина на 300 грам фаршу.

3. У форму для запікання наливаю трохи рослинного масла, і займаюся овочами. З баклажанів зливаю воду, кожен надріз наповнюю фаршем. Можна це робити ложкою, але зручніше руками. Виходить гармошка, її відразу ж викладаю на деко. Так наповнюємо необхідну кількість заготовок. Підготовлені віяла викладаю на деко. Беру 3-4 ст. л. сметани, додаю до неї сіль, перець, улюблені спеції, перемішуємо, рясно змащую гармошки з фаршем. Відправляю віяла запікатися в духовку при температурі 200 градусів на 35-40 хвилин.

Блюдо виходить соковитим, рум’яним, красивим, воно не залишить нікого байдужим. Готується дуже просто, спробуйте зробити і побалуйте своїх рідних. Приємного апетиту!

Мусака — баклажани в духовці по грецьки

Це традиційне блюдо середземноморської кухні, його подають в гарячому, холодному вигляді і в ролі салату. По виду це щось середнє між рагу і пастуших пирогом. Рецепт смачний, ніжний і простий у приготуванні. Основний інгредієнт цієї страви — баклажани.

Інгредієнти:

  • баклажан-1 шт.
  • помідор-2 шт.
  • часник-4 зубчики
  • фарш-500 гр.
  • олія соняшникова(для змащування баклажанів)

для соусу бешамель:

  • борошно-30 гр.
  • масло вершкове-30 гр.
  • молоко-300 мл
  • сіль і перець за смаком.
  • сир-150 гр.

Етапи приготування:

1. Видаляю у баклажан плодоніжку, нарізаю кільцями товщиною приблизно в 1,5 см, викладаю на деко, зверху змащую маслом, розміщую в розігріту духовку до 200 градусів.

2. В цей час займаюся приготуванням соусу бешамель — змішую борошно і вершкове масло в сотейнику. Вийде однорідна маса. Зменшую вогонь, в 3 прийому додаю молоко. Спочатку ллю одну частину молока, доводжу до легкого загусання, потім друга й третя. Сою, перчу соус за смаком.

3. Займаюся фаршем. На розігріту сковороду виливаю натерті помідори, дрібно нарізаний часник, трохи тушу. Додаю фарш, доводжу до готовності, солю, перчу.

4. Починаю збірку мусака. Взяла форму для запікання, змастила її маслом, на дно насипала трохи панірувальних сухарів. Викладаю на дно баклажани, наступним шаром фарш.

5. Потім шар соусу, їм обмазую трохи фарш. Основний шар соусу буде вгорі.

6. Натираю шар сиру, і знову повторюю черговість шарів — баклажани, м’ясо, соус і сир. У такому вигляді відправляю на 1 годину мусаку в розігріту до 200 градусів духовку.

7. Блюдо готове, даємо йому трохи охолонути, можна подавати до столу.

Це блюдо по своїй суті нагадує листкову запіканку з овочів з обсмаженою фаршем. Приблизно також готується італійська лазанья. Ось тому мусаку часто називають овочевий лазанью. Блюдо виходить ніжної консистенції, має насичений смак і просто тане в роті.

Баклажани в духовці — хоровац

Це смачне і апетитне блюдо готують з запечених овочів, зазвичай його подають у Вірменії до шашлику, підійде воно також і до інших страв. Закуска вважається дієтичною, так як овочі не обсмажуються на олії, а запікаються. Приготувати такий салат не складе праці в домашніх умовах. На природі хоровац готується на мангалі на вугіллі. Вірмени всього світу жодне сімейне свято не обходиться без цієї страви. Кожен ресторан у своєму меню пропонує чудову овочеву закуску.

Інгредієнти:

  • 4 баклажана;
  • 4 солодких перцю;
  • 4 помідора;
  • 1 цибулина;
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і перець за смаком;
  • зелень петрушки.
  • рослинне масло.

Етапи приготування:

1. Овочі викладаю на фольгу, змащую олією, запікаю при температурі 180 градусів 40 хвилин.

2. Помідори можна запекти, але мені подобається обдати окропом. Роблю хрестоподібні надрізи, заливаю гарячим окропом на 20-30 секунд. Як тільки вони охолонуть, знімаю з них шкірку. Шкурка знімається дуже легко.

3. У запечених баклажанів і перцю також знімаю шкірку, нарізаю великими шматочками овочі і цибулину. Салат готовий, його солю, додаю чорний мелений перець, зелень петрушки, 2 зубчики часнику, пропущеного через прес, заправляю олією.

Салат виходить дуже смачним і корисним, так як овочі в запеченому вигляді завжди ароматніше. Рекомендую спробувати приготувати це цікаве блюдо.

Відео рецепт — баклажани по-турецьки

Страва ідеально підійде для святкового і повсякденного столу, добре поєднується з йогуртом і будь-яким гарніром. Дуже красиво і гідно виглядає, як у ресторані.

Страви з баклажанів в духовці завжди виходять красивими і смачними, добре підходять до святкового і повсякденного столу, стануть прикрасою, і порадують своїм смаком. Такі закуски корисні для здоров’я, легкі для травлення, містять багато вітамінів і корисних мікроелементів. Включайте в свій раціон страви з овочів, заряджайте організм енергією та здоров’ям. Готуйте із задоволенням, і нехай ці синенькі овочі стануть найулюбленішими! Всім добра і приємного апетиту!