Багатьом з нас важко уявити заміський відпочинок без затишних посиденьок біля вогнища, які можуть стати максимально комфортними, якщо ви зведете альтанки з барбекю, грубкою або мангалом.
Багатьом з нас важко уявити заміський відпочинок без затишних посиденьок біля вогнища, які можуть стати максимально комфортними, якщо ви зведете альтанки з барбекю, грубкою або мангалом. Така невелика, але красива і корисна споруда стане центральним місцем у вашому дворі на весь теплий сезон. Будівництво цього чудового споруди не складе особливих труднощів і матеріальних витрат, до того ж, все це можна зробити своїми руками, попередньо підготувавши детальний проект.
Види альтанок
Альтанку на ділянці можна уявити в будь-якій формі і різноманітних конструкціях. Все залежить лише від вашого бажання, вільного місця на території, а також загального ландшафтного дизайну. Це можуть бути найпростіші і легкі навіси з маленькими мангалами або цілком капітальні споруди з великими комплексами барбекю, які можна використовувати в будь-який сезон.
Матеріали для будівництва також варіюються в залежності від різних факторів – фінансових можливостей, обраної конструкції, місця розміщення, загального оформлення двору.
Найпопулярнішим будівельним матеріалом для альтанок є дерево, оскільки воно дозволяє розмістити таку споруду на будь-якому ландшафті. З нього виходять чудові конструкції відкритих альтанок, виконані у вигляді перголи. Біля однієї із стін таких альтанок розміщують піч, гриль або барбекю. Дерево прийнято вважати одним з найбільш простих і доступних будівельних матеріалів, але, так як альтанка планується з піччю, не можна забувати про властивості горючості дерева. Саме тому, щоб захистити дерево від загорання, його необхідно попередньо обробити спеціальними негорючими просоченнями.
Якщо ви бажаєте побачити у себе на ділянці велику альтанку з мангалом, піччю та іншими пристосуваннями для приготування їжі на відкритому повітрі, то, швидше за все, матеріалом для побудови послужить камінь або цегла. Така масивна споруда потребує чимало площі на вашій ділянці, а на обмеженій території така споруда буде виглядати не до місця.
Щоб зробити конструкцію більш легкою, можете зібрати ковану альтанку. Всі споруда представляє з себе опори з металу з навісом з пластику, алюмінію або дерева.
Дуже поширений варіант для зведення альтанок – це комбінування матеріалів. Цегла і дерево – мабуть, найпоширеніший варіант комбінації різних будівельних матеріалів. Таким чином, для зони приготування їжі застосовують камінь або цегла, а для зони прийому їжі – лаковане дерево. Подібні гармонійні з’єднання дозволяють створювати красиві і практичні будови, які прослужать вам довгі роки.
Види печей
Як і альтанок, печей існує безліч видів, вибір їх залежить від функціонального призначення майбутньої споруди. Багато воліють готувати лише шашлики, іншим до душі барбекю або гриль, а комусь важливо готувати плов. Існують і багатофункціональне рішення – альтанки з цілим комплексом для готування: мангал, коптильня, гриль та інше. Також у подібних спорудах найчастіше передбачені стільниці та мийки для зручності господарів.
З безлічі різних видів печей ми намагалися виділити найбільш популярні і поширені, які застосовуються у вуличних альтанках:
Класична піч. Багатофункціональну альтанку неможливо уявити без минипечи. Завдяки їй ви зможете готувати практично будь-які страви, але її зведення – надзвичайно складний і специфічний процес. Тому правильно буде довірити її будівництво професіоналам пічного справи.
Мангал. Особливістю мангалу є те, що для приготування м’яса, овочів або риби вам знадобляться шампури або спеціальна решітка. Мангали бувають стаціонарні або портативні. Кожен з цих видів має свої плюси і мінуси. Стаціонарні моделі найчастіше розміщують уздовж однієї стіни, до плюсів можна віднести відмінне підтримання температури, а до мінусів – неможливість використовувати поза альтанки. Портативні моделі ви зможете використовувати на вулиці, але вони зазвичай досить малі.
Барбекю. Пристосування для готування, майже аналогічне мангалу, але готування відбувається повністю на решітці. Такі барбекю монтують в одну з стін альтанки, а переносні варіанти також можна використовувати в будь-якому місці вашого двору. За кордоном популярно розташування барбекю по центру альтанки – це дозволяє брати участь у приготуванні їжі членам вашої сім’ї і друзям. Щоб позбутися від задимлення в приміщенні, розташуйте витяжку на стелі прямо над місцем розташування печі.
Камін. Цей варіант застосовується у закритих альтанках і буде корисний вам взимку. Він нічим не відрізняється від домашніх камінів.
Гриль. Стрімко набирає популярність вид печі. Обґрунтовується це схемою розподілу спека – на відміну від барбекю або мангала, де жар йде лише знизу, в грилі тепло йде з усіх сторін, що дозволяє готувати їжу максимально якісно і швидко. Грилі – це портативні конструкції, які бувають різних розмірів і форм.
Казан. Піч для казана не відрізняється особливою функціональністю. Вона представлена в прямокутній формі з отвором під казан зверху, а знизу зазвичай має отвір під дрова. Якщо готування плову або польової каші – важлива частина вашого життя, то така піч згодитися на вашій ділянці. Але якщо ваша альтанка не дозволяє встановити кілька різних печей або цілий комплекс, то кращим рішенням буде установка більш багатофункціональною печі.
Гриль-смокер. Одна з новинок на ринку пристроїв для приготування їжі на вулиці, застосовується для копчення і гриля. Може встановлюватися окремо або в комплексі з іншими печами.
Підготовка до будівництва
Перед тим, як перейти до будівництва альтанки з мангалом, грубкою або барбекю, вам потрібно приділити чимало часу підготовчих робіт, в які входить:
1. Підбір місця для споруди. Намагайтеся робити вибір так, щоб ваша альтанка була не дуже далеко від дому, але щоб дим при готуванні не потрапляв до помешкання.
2. Проект місця для відпочинку. Враховуйте в ньому ландшафтні особливості вашої ділянки, напряму вітру, орієнтовна кількість людей на заходах, який варіант печі ви вибрали, а також інші додаткові деталі, які будуть вас цікавити в процесі планування.
3. Коли проект готовий, виходячи з нього, можна розрахувати необхідну кількість матеріалів для будівлі і визначити, який інструмент буде застосовуватися. Це дозволить вам не відволікатися в процесі будівництва.
Етапи будівництва альтанки
Коли всі роботи по підготовці позаду, переходите до будівництва альтанки з барбекю, піччю або мангалом. Незалежно від того, який тип альтанки ви вибрали, основні етапи будівництва дуже схожі:
— Підготовка майданчика. Для цього досить зняти верхній шар ґрунту;
— Розмітка ділянки і будівництво фундаменту. Якщо ви зводите споруду з металу або дерева, то можете використовувати фундамент з паль, але для важких конструкцій з каменю або цегли кращим варіантом буде стрічковий фундамент;
— Зведення опор або каркаса. Встановіть стовпи для опори даху; в залежності від обраного матеріалу, вони можуть бути з цегли, металу або дерева;
— Будівництво або встановлення пристроїв для приготування їжі. Якщо ви вирішили споруджувати піч самостійно, то робити це потрібно за ретельно підготовленою схемі з вогнетривких матеріалів. Але якщо ви вибрали варіант з готової конструкцією, то переходьте до наступного етапу;
— Зведення димоходу. Це важливий і відповідальний етап будівництва альтанки. Якщо ви зробите правильний димохід, то продукти горіння будуть виходити назовні і не будуть задымлять альтанку;
— Спорудження даху. Виходячи з задуманої конструкції альтанки, починайте зведення даху. У більшості випадків складання та підготовка крокв проводиться на землі, а лише потім вони піднімаються вгору і закріплюються на стійках. В якості обробки для даху застосовуються всілякі варіанти обробки – дошки, пластик, метал, черепиця тощо;
— Оздоблення. Це фінальний етап будівництва альтанки. Коли все готово, можна переходити до оформлення підлоги, стін та інших елементів будівлі, які передбачені вашим проектом.
Якщо ви проводили будівництво самостійно, то дуже важливо врахувати всі аспекти безпеки вашої альтанки. Полум’я під впливом вітру не повинна потрапляти на матеріали, які можуть легко спалахнути, внутрішні стіни споруди обробіть спеціальним просоченням, а всі проводи для електричних приладів і розеток повинні бути приховані в захисних гофрошлангах. Оскільки готування їжі на відкритому вогні пов’язана з високими температурами, підходите до питання пожежної безпеки з особливою ретельністю ще на етапі планування.
Альтанки з мангалом, піччю або барбекю — фото
Ознайомившись із зібраними тут фотографіями, ви станете справжнім фахівцем в оформленні альтанок з барбекю, мангалом або піччю, а величезна різноманітність стилів і варіантів оформлення дозволить вам вибрати варіант для себе. Різні пристрої для готування, функціональні місця відпочинку і прийому гостей – все це продемонстровано в нашій фотогалереї. Приємного перегляду!