Вино з смородини в домашніх умовах — 6 простих рецептів

Отримати врожай – справа хороша. Але куди краще – знайти такі способи застосування врожаю, щоб отримати максимальну користь. Пропоную рецепти домашнього вина. Це і просте і цікаве рішення. Домашнє вино смачніше, ароматнішою, корисніше і дешевше, ніж покупне. Їм можна пригощати гостей, застосовувати в лікувальних цілях, використовувати в приготуванні десертів та інших страв.

Вино з смородини в домашніх умовах – простий покроковий рецепт

Це – найпростіший рецепт смачного вина, який я знайшла на просторах інтернету. Рецепт не вимагає особливих витрат і ніякої спеціальної техніки.

1. У 30-літрову ємність засипаємо 5кг смородини та 3кг цукру.

2. Заливаємо 4л води в ємність і перемішуємо.

3. Поки перемішуємо, намагаємося ягоди придавити.

4. Ставимо ємність в тепле місце і 3 рази в день перемішуємо вміст ємності.

Якщо хочете, щоб смородина швидко і дуже добре блукала, додаємо до смородині 1ст. малини.

5. Залишаємо смородину в ємності на 5 днів.

6. Проціджуємо вміст ємності, видаляючи макуха.

7. Отримане сусло заливаємо в 10-літрову банку на 2/3.

8. Ставимо гідробар’єр. І залишаємо на 3 тижні.

9. Через 10 днів додаємо цукор, 0,5 кг.

10. Ще через тиждень вводимо 0,5-літрову банку цукру в бутель з майбутнім напоєм.

11. Через 3-4 тижні вино відіграло. Знімаємо його з осаду за допомогою трубочки. Трубочку розміщуємо над осадом за 3см. зливаємо його в іншу сулію.

12. Нову бутель закриваємо гідрозатворів і ставимо в підвал (темне прохолодне місце).

13. Через 10-14 днів повторимо процедуру, знімаємо вино з осаду.

Готове вино переливаємо в чисті пляшки, щільно закриваємо і ставимо в прохолодне місце. Під Новий рік отримаємо відмінний продукт.

До речі, проціджувати можна за допомогою преса, марлю або сито.

Рецепт домашнього вина з чорної смородини

Маленька підказка! Якщо хочете отримати кріплене вино. Додайте 100-200 (в залежності від того, якій міцності хочете отримати продукт) міцного алкоголю (горілки, коньяку, спирту) на 1л вина.

Пропорції:

  • Тепла вода – 7л;
  • Цукор – 3-4кг;
  • Смородина – 6кг.

1. Ретельно перебираємо смородину, щоб видалити листочки, гілочки і інше сміття. Мити ягоди ми не будемо.

2. У ємність виливаємо воду, засипаємо 2кг цукру. Перемішуємо.

3. Всі ягоди, що є розминаємо в окремій ємності.

4. Всипаємо ягоди в сироп. Перемішуємо і ставимо в темне місце при температурі 22-25⁰ на 3-4 дні.

5. Сусло перемішуємо 2-3 рази в день.

6. Через 3-4 дні сусло проціджують, відціджуючи від мезги через сито і марлю.

7. Переливаємо сусло в нову ємність. Засипаємо 1кг цукру.

8. Перемішуємо сусло до повного розчинення цукру.

9. Зливаємо вино через шланг в бутель, заповнюючи його на 2/3. Закриваємо гідрозатворів.

10. Коли бродіння стане менш ефективним, відокремлюємо вино від осаду, сцеживая його через трубочку. І додаємо 300 гр. цукру.

11. Потрібно повторити процедуру, і через час знову ввести відцідити вино і ввести ще 300-400гр цукру, щоб воно продовжувало бродити під гідрозатворів.

Після повного закінчення бродіння вино зціджуємо і перелити в пляшки.

Вино з червоної смородини в домашніх умовах

Ягоди часто бувають брудними і при складанні багато сміття… Не страшно їх промити, а для хорошого бродіння можна додати так званої закваски з немитих ягід малини. Закваска: частина ягід, половина частини води, чверть частини цукру. Настоювати 3-4 дні, періодично струшувати. На 10 літрів сусла близько літра закваски.

Але в даному рецепті автор не миє ягідки.

Для цього вина потрібні такі пропорції інгредієнтів:

  • Червона смородина – 5 кг
  • Цукор – 2 кг
  • Вода – 5 л

Кількості можна зробити більше або менше, з урахуванням пропорцій інгредієнтів – 5 частин ягід, 2 частини цукру і 5 – води.

Приготування:

1. Перебираємо ягоди.

2. Нагріваємо воду до 25-30⁰. Всипаємо цукор (1 кг) і ретельно перемішуємо, щоб цукор розчинився.

3. Розминаємо ягоди руками.

4. Відправляємо смородиновую масу в сироп і перемішуємо. Ємність потрібно брати велику, щоб заповнити її максимум на 3/4, так як в процесі бродіння вміст буде підніматися.

5. Ємність з суслом накриваємо марлею і залишаємо на 3-4 дні при температурі 18-24⁰.

6. Зверху буде утворюватися шапка з мезги. 1-2 рази в день потрібно перемішувати вміст ємності. Це потрібно для того, щоб мезга не контактувала з повітрям, а з суслом.

Цікаве:  Голубці зі свіжої капусти — покрокові рецепти приготування

7. Проціджуємо сусло через марлю, відокремлюючи мезгу. З цим етапом краще не спізнюватися, інакше можете отримати оцет.

8. Заповнюємо чисту сулію суслом на 2/3 (не більше, так як буде утворюватися піна). Накриваємо гідрозатворів або рукавичкою з дірочкою в пальці. Залишаємо в темному місці на 20-45 днів при 18-28⁰. Ознакою бродіння є надута рукавичка або бульбашки в гидрозатворе. Це пояснюється тим, що цукор перетворюється на спирт і вуглекислий газ, який виходить через дірочку в рукавичці чи гідрозатвор.

Через кілька днів рукавичка може впасти, це означає що бродіння припинилося і пора додавати цукор.

9. Тому на 5-й день бродіння зливаємо невелику кількість вина. Змішуємо його з 0,5 кг цукру.

І повертаємо вино назад в бутель. Надягаємо рукавички. Через деякий час вона надулася, значить бродіння відновилося.

10. Повторюємо цю процедуру на 10 день. І знову процес бродіння відновився.

11. Коли бродіння повністю припиняється, зливаємо його через трубочку, відокремлюючи від осаду (щоб він не зіпсував смак).

12. Пробуємо вино. Якщо солоду недостатньо, можна всипати ще 0,5 кг цукру і дати вину ще побродити під рукавичкою. Цукор вже не буде перероблятися в спирт. Тому на цьому етапі можна остаточно визначитися з солодкістю напою і внести цукор до бажаного результату. Любителі кріпленого вина можуть додати спирт або горілку. Знову нанизуємо рукавичку.

13. 50-60 днів вино буде «тихо» бродити в бутлі під рукавичкою або гідрозатворів.

Дуже важливо, щоб продукт весь цей час перебував в притіненому місці при 10-16⁰ (ідеально підходить підвал).

14. Через 20 днів знову проціджуємо вино, видаливши осад.

Рада по збору врожаю. Варто збирати ягоди вранці в суху погоду. І не рекомендується смородину мити, щоб не змити природні дріжджі.

15. Коли перестане з’являтися осад, його можна розлити в пляшки і зберігати в горизонтальному положенні при температурі 6-8 град.

Воно вийшло рубінового кольору, напівпрозора і дуже смачне.

Просте домашнє вино з смородини без дріжджів

Ягоди можна розім’яти в сиропі. Але зручніше це зробити до того. Як залити рідиною. Розім’яти смородину можна в блендері, занурювальним міксером, картофелемялкой або руками.

Пропорції:

  • Смородина – 1кг;
  • Цукор – 2кг;
  • Вода – 0,5 л.

Для кращого бродіння можна додати склянку родзинок.

Приготування:

1. Подрібнюємо або перетираємо немиті ягоди смородини.

2. Вливаємо в ємність з ягідним пюре воду.

3. Засипаємо цукор і родзинки.

4. Ємність накриваємо марлею і залишаємо на тиждень. Сусло перемішуємо кожен день 2-3 рази. Через тиждень отфильтровываем мезгу.

5. Переливаємо сусло в чисту суху банку.

6. Накриваємо банку гідрозатворів і залишаємо вино на 2-3 дні.

7. Через 3 дні видаляємо осад.

Гідрозатворів може служити спеціально обладнана кришка, медична рукавичка з одним проколоті маслом або медична система. Через кожні 20 днів зливаємо з осаду, поки він не перестане з’являтися.

Як зробити вино з смородинового варення

Навіщо «псувати» варення?)) Насправді вино готується з старого варення, тоді воно виходить ще смачніше. До речі. Виготовлення вина таким чином – це найкращий спосіб його застосування.

Нам знадобиться:

  • Варення – 0,75 л
  • Вода – 1-1,5 л
  • Цукор — 3 ст. л.

1. Банку для вина моєму і стерилізуємо.

2. Заповнюємо банку на 14 варенням, цукром і водою. Банку повинна бути заповнена на 75%. Перемішуємо вміст банок і накриваємо рукавичкою. Ставимо в тепле місце.

3. Через місяць рукавичка опуститься.

4. Рідину проціджують через марлю.

5. Даємо настоятися 40 днів у темному прохолодному місці.

Виходить напівсолодке вино. За свідченнями виномера за вмістом цукру — 14% , а алкоголю 5 градусів.

Як зберігати домашній напій? При температурі 6-8⁰. Пляшки бажано покласти.

Простий рецепт вино з смородини на 10 літрів

Цей рецепт застосуємо до всіх ягід/фруктів, крім полуниці і груші. Там технологія злегка відрізняється.

Що знадобиться для вина:

  • Закладаємо в 10-літровий бутель 2 кг немитої смородини;
  • Заливаємо 2-3 л кип’яченої злегка теплої води (чим менше, тим густіше);
  • Засипаємо 1 кг цукру.

Приготування вина:

1. У банку покласти всі інгредієнти. Ставимо під гідробар’єр.

2. Залишаємо вино на місяць. Через 2-3 дні побачите бульбашки в гидробарьере, це означає, що почалося бродіння.

3. Через місяць — півтора, коли бродіння припиниться, відціджуємо мезгу. Пробуємо, при необхідності додаємо цукор.

4. Даємо провину тиждень на повне закінчення бродіння (залишаємо під гідробарєром).

5. Через тиждень відціджуємо через 2 шари марлі (макуха не віджимаємо) і переливаємо в чисті пляшки і відправляємо на зберігання в прохолодне місце.

Детальніше у відео:

Що стосується кількість цукру. Він залежить від вашого смаку і від бажаного градуси готового продукту (чим більше цукру, тим довше процес бродіння). Краще брати спочатку 0,5 кг цукру на 1 кг ягід. А коли закінчиться бродіння додати ще до бажаного смаку.