Вишневе варення – один з найкращих десертів нашого дитинства, який легко готується шляхом варіння ягід з цукром. Завдяки термічній обробці вдається продовжити термін придатності плодів, а унікальна методика гарантує вишуканий аромат і дивні смакові якості. Користь вишні величезна. В її складі є залізо, допомагає підняти гемоглобін і попередити розвиток анемії. Вітамін Е (або токоферол) допомагає загальмувати процеси старіння за рахунок регенерації шкіри і слизових, а кумарин запобігає розвитку атеросклерозу і позбавляє від формування тромбів.

Щодня вживання ягоди допомагає нормалізувати апетит, впоратися з розладами сну, активізувати обмінні процеси і втамувати тягу до солодкого. Варення з вишні в будь-яку погоду нагадає про сонячні літні днинки і підніме настрій. А ще з вишні можна зробити смачне домашнє вино або такий апетитний десерт, як ягода у власному соку – спробуйте. А ще рекомендую пиріжки з вишнею.

Варення з вишні без кісточок на зиму — простий рецепт

З вишні легко зробити апетитне і густе варення. Рецепт, як і перелік інгредієнтів, гранично простий. Вийде ароматне желе з цільними ягідками без кісточок. Воно вийде кисло-солодке. А якщо хочеться більш солодкий десерт, можна додати в склад трохи більше цукру.

Інгредієнти:

  • Вишня – 2 кг.
  • Цукор – 1 кг

Приготування:

1. Вишні перебираємо, миємо під проточною водою і видаляємо кісточки вручну або за допомогою спеціального приладу.

2. У ємність для варіння додаємо 2 кг вишні без кісточки та 1/3 частину цукру. У такому вигляді залишаємо на деякий час, поки ягода не пустить сік.

Рада! Якщо часу немає, можна відразу починати варити, але на повільному вогні.

3. Якщо хочете дуже густе варення, сік потрібно злити, і тільки потім всипати цукор, що залишився.

4. Ємність відправимо на плиту, перемішаємо ягідки з цукром і акуратно нагріваємо до кипіння.

5. Варимо близько 2-3 хвилин, вимикаємо вогонь і залишаємо на 6-8 годин, щоб майбутнє варення повністю охололо і вистоялося.

6. Після закінчення зазначеного часу знову ставимо на повільний вогонь і доводимо до кипіння. Варимо 7-10 хвилин і вимикаємо.

7. Для отримання більш густого варення можна повторити процедуру доведення його до кипіння, варіння 2-3 хвилини і охолодження протягом 6-8 годин 3-5 разів.

8. Тепер підготуємо банки і кришки. Останні відправляємо в ємність і просто заливаємо окропом і залишаємо на 2-3 хвилини.

9. Банки стерилізуємо так: моєму, кладемо в холодну духовку і встановлюємо температуру до 130 градусів, після розігріву прогріваємо 5-7 хвилин, і чекаємо повного висихання.

10. Варення розливаємо по банках, герметично закатуємо, перевертаємо, закутуємо і залишаємо на 2-3 години. Потім відправляємо десерт на зберігання в льох, на балкон або в інше місце, де не дуже жарко.

За цим рецептом готували смакоту в минулому році. Виходить обалденно смачно.

На нашому столі завжди була баночка такого варення – діти були в повному захваті, не потрібні були і цукерки.

Густе варення з вишні без кісточок з цілими ягодами

Є й інший цікавий рецепт приготування варення з цільними ягідками. Для посилення аромату добре на початку варіння додати в варення зв’язку вишневих листя на довгій нитці і видалити їх у самому кінці варіння.

Потрібно підготувати:

 

  • Вишня без кісточок з соком – 1 кг.
  • Цукор – 1 кг
  • Цедра з 1 лимона – за бажанням;
  • Лікер Мокко – 1-2 ст. л. (за бажанням).

 

З цієї кількості вийде близько 800-900 мл варення.

Приготування:

1. Вишню моєму, видаляємо кісточки, сік не зливаємо.

2. У велику ємність відправляємо ягоди, пересипані цукром. Пересипаємо шарами.

3. Ягоди потрібно залишити на кілька годин або на всю ніч, поки нижній шар цукру не розмокне.

4. Ягоди з цукром перемішуємо і ставимо на плиту на повільний вогонь до повного розчинення цукру. Від моменту закипання варимо 2-3 хвилини, постійно помішуючи, і вимикаємо вогонь. Знімаємо піну.

5. Майбутнє варення потрібно залишити на 3-4 години до охолодження.

Рада! Можна додати в варення 10-12 грамів вершкового масла, щоб зменшити піноутворення.

6. Процедуру закипання, варіння протягом 2-3 хвилин і охолодження протягом 3-4 годин потрібно повторити 5-8 раз для досягнення бажаної густоти.

7. По закінченні складу вводимо лікер Мокко і лимонну цедру. Інгредієнти додаємо за бажанням з метою отримання більш оригінального смаку.

Після цього останній раз повторюємо нагрівання, кип’ятіння протягом 15 хвилин і охолодження.

8. Тепер підготуємо банки і кришки, простерилізований за допомогою мікрохвильової печі. Спочатку воно рідке, але коли охолоне, то стане дуже густим. Подивіться, воно навіть не витікає з банки.

Цікаве:  Пишні оладки на кефірі – 7 покрокових рецептів

9. Знімаємо піну, а варення розподіляємо по банкам і закриваємо кришкою.

Ємності відразу ж перевертаємо і залишаємо до повного охолодження, а потім відправляємо в зручне місце для зберігання.

Рецепт вишневого варення без кісточок з желатином

Вишневе варення особливо корисно буде у холодну пору. У цієї ягоди міститься великий відсоток вітаміну С, завдяки чому воно посприяє підвищенню імунітету і попередить простудні захворювання. За цим рецептом вийде швидше желе з ягідками з ніжним смаком.

Інгредієнти:

 

  • Вишня без кісточок – 1 кг
  • Цукор – 700 р.
  • Швидкорозчинний желатин – 2 ст. л.

 

Приготування:

1. Вишню моєму і прибираємо кісточки зручний спосіб.

2. Желатин перемішуємо з цукром.

3. Вишню засипаємо цукром з желатином і злегка струшуємо для розподілу сипучого інгредієнта.

4. Ємність відправляємо в холодильник на 12-14 годин, щоб ягоди пустили сік.

5. Після закінчення зазначеного часу вишню з цукром відправимо на плиту і на повільному вогні дочекаємося повного розчинення цукру. Потім доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин.

6. Варення повністю готове і його потрібно розлити по простерилизованным банкам, відразу ж закрити кришками і перевернути. Після охолодження можна відправити на зберігання.

Рецепт дуже простий і не забирає багато часу. Але з нього виходить дивно смачне желе. Не хвилюйтеся, якщо спочатку може здатися, що варення рідкувате. Після остигання вона стане густим. Це один з улюблених рецептів моєї бабусі, і вона щорічно готує цей апетитний десерт.

Простий покроковий рецепт джему з вишні

Джем – апетитний десерт, який можна використовувати, як у самостійному виді, так і в якості добавки до інших страв: тостів, млинців, оладок, сирників і т. д. Десерт виходить ароматним, без присмаку паленого цукру, з приємним вишневим смаком. Він дуже густий, хоч і готуватися без желатину і пектину.

Інгредієнти:

 

  • Вишня з кісточками – 1 кг.
  • Цукор – 800 р.

 

Приготування:

1. Ягоди моєму, видаляємо кісточки.

2. Ягоду відправляємо у велику ємність і встановлюємо на плиту на середній вогонь. Доводимо до кипіння, включаємо мінімальний вогонь і развариваем вишню протягом 40 хвилин. Після цього вогонь відключаємо і даємо ягоді охолонути протягом 8-12 годин.

3. Після охолодження майбутнього джему масу потрібно відправити в зручну ємність для збивання і подрібнюємо за допомогою заглибного блендера.

4. Потім повертаємо вишню на плиту в зручній ємності, на середньому вогні доводимо до кипіння, зменшуємо полум’я і варимо 40 хвилин. Після закінчення зазначеного часу вимикаємо вогонь і чекаємо повного остигання протягом 8-12 годин.

5. Вранці доводимо ягоду до кипіння на середньому вогні і варимо протягом 20 хвилин, постійно помішуючи, і даємо повністю охолонути протягом 8-10 хвилин.

6. Після закінчення зазначеного часу в вишню всипаємо цукор, перемішуємо і варимо 20-30 хвилин, постійно помішуючи.

Потім розливаємо по підготовленим і простерилизованным банкам, закриваємо кришками і закутуємо. Після охолодження – переставляємо в прохолодне місце для зберігання.

Рада! Є багато порад про те, яку посуд краще використовувати: з нержавіючої сталі, скляний або емальований. Насправді підходить будь-яка, але головне – щоб у неї було товсте дно, допомагає запобігти підгорання страви.

П’ятихвилинка з вишні без кісточок (як желе)

Варення-п’ятихвилинка – ідеальне рішення для тих, у кого немає багато вільного часу. Воно виходить напрочуд смачним, ароматним і густим. Але його унікальність полягає в корисності – адже за короткий проміжок термічної обробки з ягід практично не виварюються корисні речовини.

Нам знадобиться:

 

  • Вишня очищена – 1 кг.
  • Цукор – 500-600 р.
  • Агар-агар – 10 р.
  • Вода – 100 мл

 

З цієї кількості інгредієнтів вийде 1 л джему.

Приготування:

1. Вишні перебираємо, миємо і видаляємо кісточки.

2. Ягоди відправляємо в ємність з товстим дном і змішуємо з цукром.

3. Майбутнє желе потрібно пюрировать допомогою заглибного блендера.

4. Із загальної маси відливаємо 100 мл маси, додаємо туди 10 г агар-агар і відставляємо в сторону.

5. Ягоди з цукром відправляємо на вогонь, доводимо до кипіння і варимо протягом 10 хвилин, знімаючи з’явилася пінку.

6. Після цього в масу з агар-агаром додаємо 100 мл води і нагріваємо, активно помішуючи.

Повинен вийти однорідний продукт.

7. Масу з агар-агаром відправляємо в ємність з вишнею та цукром, добре перемішуємо, доводимо до кипіння і варимо 5 хвилин, періодично помішуємо.

8. Банки і кришки заздалегідь стерилізуємо. Розливаємо по ємностей джем, який може здатися рідким, але він загусне через 40-50 хвилин. Банки закриваємо кришками, ставимо, закутуємо і чекаємо остигання.

Джем можна зберігати при кімнатній температурі. А замість вишні можна використовувати будь-які інші ягоди з кислинкою.

Відео про те, як приготувати варення П’ятихвилинка з вишні без кісточок

Якщо цікаво, як ще можна приготувати варення П’ятихвилинка, пропоную звернути увагу на відео. З нього виходить дійсно смачне варення – просто спробуйте і переконаєтеся в цьому особисто. Це один з моїх улюблених рецептів, готування за яким не забере багато часу.

Нам знадобиться:

Вишня – 1 кг

Цукор – 900 гр.

Якщо сподобалися рецепти, не забудьте поділитися ними з друзями. Кожне варення дійсно заслуговує на увагу – досить приготувати і спробувати якось, щоб переконатися в цьому.