Варення з малини відноситься до найбільш корисним продуктом. Це пояснюється тим, що ягода сама по собі вважається чудовим натуральним засобом, що містить цінні та унікальні вітаміни. Ягода допомагає зняти симптоми простудних захворювань, сприяє зниженню спека, полегшує стан хворого. Малина незамінна при хворобах дихальних шляхів. Існує безліч способів приготування на зиму. Пропоную свою перевірену добірку простих і швидких рецептів.

 

Варення виходить казково смачним, апетитним і ароматним, зберігає всі свої цілющі властивості. Кожна господиня повинна запастися кількома баночками природного зілля, так як консервовану малину можна використовувати не тільки для лікування, але й у профілактичних цілях. А ще це ласощі пов’язано з моїми дитячими спогадами. Моя бабуся нас пригощала найсмачнішим малиновим десертом, пили його з чаєм. Ті часи давно залишилися в минулому, але солодкість залишається популярною та актуальною заготівлею і сьогодні. Ну, що любителі солодких і натуральних продуктів, давайте вже приступимо до справи!

Варення з малини на зиму: простий рецепт з цілими ягодами

Це одна з найпростіших і легких заготовок, ласощі виходить ароматним і досить солодким. Рівень солодощі можна адаптувати до своїх потреб. Краще всього використовувати для зберігання десерту баночки середнього розміру. Таке малинове варення може стати відмінним подарунком для урочистих випадків, особливо якщо його прикрасити етикеткою з красивою написом.

Інгредієнти:

  • 1 кг малини;
  • 1 кг. цукру.

Етапи приготування:

1. Добре промиваю у воді малину під слабким струменем води, щоб позбутися від листочків і дрібних жучків. Для цього акуратно пересипаю ягоду в друшляк, намагаючись її не придушити. Раніше я взагалі не мила ягідки, так як в ній багато соку. А після миття ще з’являється зайва рідина. Процес миття малини за бажанням. Потім засинаю в ягоди весь обсяг цукру, залишаю каструлю з вмістом на кілька годин при кімнатній температурі. За цей час з’явиться сік, ягоди не перемішую, щоб не розчавити їх.

Цукру не обов’язково брати рівно 1 кг, можна взяти і менше. Але пам’ятайте, чим менше цукру, тим рідше буде варення.

2. Після цього варю малину на середньому у високій каструлі з товстим дном. Доводжу до кипіння, але не даю сильно кипіти. Акуратно перемішуємо, після закипання варю на повільному вогні 5 хвилин. У процесі варіння знімаю піну. Потім знімаю з вогню, даю охолонути до кімнатної температури.

3. Знову ставлю каструлю на вогонь, доводжу до кипіння, варю 5 хвилин, знімаю з вогню. Так роблю три підходи.

4. На третій підхід каструлю знімаю з вогню, починаю розливати гаряче варення в стерилізовані банки, щільно закриваю прокип’яченими кришками (їх можна закатати).

За бажанням в заготовку можна для яскравості додати кислоту. Таке ласощі буде краще зберігатися, не з’явиться цвіль.

Цікаве:  Варення з ревеню — 6 рецептів приготування на зиму

Варення виходить корисним, красивим, з насиченим кольором, воно добре зберігається. Чай з такою заготівлею дуже добре допомагає при застуді. При охолодженні десерт виходить густим, з цілими ягідками. Спробуйте приготувати і порадувати себе і своїх близьких.

Густе варення 5 хвилинка

Ідеальна, смачна та ароматна заготівля для зими зі смаком дитинства і морозного ранку. Це класичний рецепт приготування, та назву його невипадково. На весь процес йде п’ять хвилин. Ягоду небажано довго варити, щоб не втратити цінні вітаміни. Тільки в такому випадку виходить смачне ласощі з приємним кольором, неповторним смаком і спокусливим ароматом.

Інгредієнти:

  • 1 кг малини;
  • 1 кг. цукру.

Етапи приготування:

1. Ягоду і цукор змішую разом відповідної місткості з товстим дном, залишаю на 12 годин. За цей час малина повинна добре просочитися цукром і дати сік.

2. Ставлю каструлю на вогонь, постійно помішую доводжу до кипіння. Після закипання, зменшую вогонь на повільний, варю 5 хвилин. Пінку знімаю перед самою готовністю, вимикаю вогонь. У гарячому вигляді варення розкладаю по чистим стерилізованим банкам.

Ласощі виходить густим, красивим і ароматним. Секрет його густини полягає в тому, що я даю настоятися ягоді з цукром протягом 10-12 годин.

Рецепт варення з малини з желатином і додаванням води на зиму

Це незамінний засіб в боротьбі з простудними захворюваннями. Воно виходить настільки густим і смачним, що просто не відірватися від ласощів. Ідеально підходить в якості доповнення до різних страв. У моїй родині всі люблять малинове варення намазувати на хліб або завертати в млинці. Виходить незрівнянно, раджу спробувати!

Інгредієнти:

  • 1 кг малини;
  • 300 грам цукру;
  • 3 столових ложки води;
  • 1 упаковка желатину (50 грам).

Етапи приготування:

1. Перекладаю малину в каструлю з товстим дном, вливаю трохи води, варю до закипання. Як тільки маса закипить, додаю цукор, перемішую. Знову варю до того моменту, поки не розчиниться цукор.

Щоб отримати варення з цілими ягодами, беріть великі ягоди без пошкоджень, вони повинні бути великими і сухими.

2. Розчиняю желатин у воді згідно з інструкцією, додаю його в кінці процесу варіння до плодів. Знову ретельно перемішую, щоб желатин розчинився. Знімаю ласощі з вогню.

3. Потім після кип’ятіння, як тільки зникне пінка, розкладаю варення в чисті стерилізовані банки. Закриваю прокип’яченими кришками, перевертаю догори дном, залишаю в такому стані до охолодження. Після переношу в комору для зберігання на зиму.

Частування виходить смачним, красивим і особливим. Спробуйте зняти з десерту пробу, це справжня насолода для гурманів! Обов’язково зробіть таку просту заготівлю на зиму.

Малинове варення з лимоном

Це одне з моїх улюблених фруктових ласощів. Готую заготовку з додаванням соку лимона. Такий десерт виходить дуже красивим, з інтенсивним запахом і характерною структурою. Мені подобається додавати варення з малини в млинці, також смачно на бутерброді. Іноді їм їм його без хліба, прямо з банки. Ця ягода солодка, містить багато пектину, іноді я додаю не 1 кг. цукру на 1 кг ягід, а менше, наприклад, буває досить 800 грам.

Цікаве:  Холодний борщ: 7 класичних рецептів

Інгредієнти на фото:

Етапи приготування:

1. Готую малину: злегка промиваю під проточною водою, обсушиваю на паперовому рушнику від зайвої вологи, переклала в каструлю. Готую цукровий сироп: його пересипаю в ківш, додаю звичайну холодну воду. Відправляю сироп на плиту, щоб повністю розчинився цукор. З моменту закипання проварюю сироп протягом 3 хвилин. Гарячим сиропом заливаю плоди. Залишаю малину в такому вигляді на 12 годин.

2. За 12 годин малина пустить сік, її перекладаю на дрібне сито, щоб відокремити отриманий сироп. Ягоди знову перекладаю в каструлю, сироп відправляю на плиту. З моменту закипання проварюю 10 хвилин.

3. Гарячим сиропом знову заливаю плоди, все злегка перемішую. Залишаю вміст каструлі в такому вигляді при кімнатній температурі на 6 годин. Знову зливаю з малини весь сироп.

4. Знову перекладаю ягоди в каструлю. У сироп додаю лимонний сік, перемішую, і відправляю на плиту. З моменту закипання варю 15 хвилин.

5. Гарячим сиропом знову заливаю ягоди, злегка перемішую, залишаю в такому вигляді при кімнатній температурі знову на 6 годин. Далі переношу каструлю на плиту, варю на середньому вогні, періодично помішую. Варення доводжу до кипіння, розкладаю в підготовлені банки, закриваю кришками.

6. Банки перевертаю кришками вниз, закутую їх у рушник і ковдру, залишаю в такому вигляді до повного охолодження.

Малинове варення готове, воно ароматне, смачне і дуже корисне. За цим рецептом воно виходить красивим, всі ягоди цілі, готується легко і просто. Пробуйте!

Варення з малини без варіння на зиму в домашніх умовах

Це найулюбленіший мій спосіб приготування простого, швидкого, ароматного і смачного ласощі. Готується швидко і просто, з мінімальними витратами часу. Заготівля зберігає максимум корисних речовин, не змінюється смак. Ягоди після заморозки не перетворюються на лід, не потрібно розморожування. Малина зберігається цілий рік в морозильній камері.

Інгредієнти:

  • малина — 1 кг;
  • цукор — 1 кг

Етапи приготування:

1. Чистий ягоду не мою, якщо вона брудна, промиваю під проточною водою, злегка просушую, мелю з цукром на м’ясорубці.

2. Малинове ласощі можна їсти прямо з тарілки. Для зберігання на зиму розкладаю по невеликих пластикових контейнерів і стаканчики, накриваю кришкою, прибираю в морозилку.

Така заготівля добре поєднується з десертами, випічкою, її можна подавати до чаю. За бажанням, у будь-який час можна прокип’ятити невелику кількість малини протягом 5 хвилин. Вийде живе, смачне і ароматне варення, яке багате мінералами і корисними речовинами. Це чудовий спосіб збереження вітамінів на зиму.

Цікаве:  Огірки з капустою на зиму – 6 рецептів приготування

Відеорецепт про те, як приготувати густий малиновий джем без кісточок на зиму

Це простий рецепт, виходить неймовірно смачним, а чарівний аромат ягід доставить величезне задоволення. Ви зможете насолоджуватися смаком літа майже весь рік! Приготування не потребує особливих зусиль.

Користь і шкода малинового варення для здоров’я

Малина — улюблена ягода, і це не дивно. Вона має тонкий смак, особливий аромат, наділена масою корисних властивостей. Найчастіше з неї готують варення на зиму. Солодкий делікатес володіє особливими імунними властивостями. Давайте розглянемо всю цінність заготівлі ягід і можливі побічні ефекти від її вживання.

 

  • Варення містить вітамін С, а це природний антиоксидант і імуностимулятор.
  • Ягода має протизапальну і бактерицидну дію. Рекомендується людям зі зниженим імунітетом, бронхітом, пневмонією та іншими подібними захворюваннями.
  • Містить багато антиоксидантних речовин, необхідних для зв’язування солей важких металів і видалення внутрішніх органів.
  • У складі малини є багато пектинів, харчових волокон, дубильних речовин. Вони покращують роботу органів травлення, нирок, печінки, жовчного міхура.
  • Цілителі, які багато років використовують малинове варення при лихоманці, простудних захворюваннях, інфекціях дихальних шляхів. Воно збільшує потовиділення, має потогінний і жарознижувальну дію, знижує температуру тіла. Ефект досягається за рахунок присутності саліцилової кислоти у складі заготовки. Саліцилати, що містяться в малині, діють аналогічно популярним протизапальних препаратів.
  • Зміцнює і очищає кровоносні судини, розщеплює холестеринові бляшки. Це запобігає таке серйозне захворювання, як атеросклероз.

 

Крім користі малинового варення, воно може нашкодити людям.

 

  • Ягода відносяться до алергенним продуктів, тому при вживанні треба бути дуже обережним.
  • Зловживання варенням може викликати проблеми зі здоров’ям у вигляді каменів у нирках, сечовипусканні і жовчному міхурі. Малина посилює подагру, виразки та ерозії слизової оболонки шлунково-кишкового тракту.
  • При вживанні слід проявляти обережність. Є делікатес краще вранці або у вечірній час разом з чаєм. Всі корисні властивості малини посилюються при використанні гарячого пиття в невеликих кількостях перед сном. В такому випадку проблем зі здоров’ям не виникне.
  • Можна з упевненістю сказати, що ягода приносить більше користі, ніж шкоди для організму. При вживанні варення враховуйте протипоказання. Ласощі належить до висококалорійних продуктів, містить 273 ккал. на 100 грам. З’їдайте не більше 1-2 столових ложок варення, цієї кількості буде достатньо. З обережністю використовуйте делікатес при діабеті.

 

Обов’язково приготуйте домашнє варення з малини. Ласощі зберігає всі запахи і аромати літа. Готуються прості рецепти за короткий час. Це смачне доповнення до багатьох страв. Взимку такий делікатес особливо цінний, оскільки відсутні свіжі ягоди. Також зверніть увагу на можливість економії, домашні заготовки набагато дешевше, ніж готові джеми і варення куплені в магазині. Приємного апетиту і смачною консервації!