Ягоди чорниці збирати легко, особливо коли їх багато. Навіть у неврожайні роки обов’язково потрібно прогулятися по лісі. Тут можна знайти місця, де буде достатньо цих ягід. Найчастіше такі великі куртини зустрічаються по берегах боліт, ярах. Зібрані дари природи необхідно зберегти, щоб насолоджуватися смаком літньої свіжості як можна довше. Моя пропозиція — давайте приготуємо варення з чорниці на зиму.

Така заготівля універсальна, добре поєднується з більшістю страв, буде відмінним доповненням до млинців, бісквіту, тортів. Рецепти дуже швидкі і прості, а задоволення відчуваєш! Уявіть, як це чудово — в холодну пору року відкриваєш банку з власним варенням, і відчуваєш смак і аромат літа.

Якщо немає можливості збирати чорницю, її можна купити на ринку протягом сезону. При купівлі намагайтеся брати тільки що зібрані ягоди. Найкращим показником їх свіжості є колір. Такі ягоди матові, і з часом стають блискучими.

Варення з чорниці 5 хвилинка — рецепт на зиму з цілими ягодами

Це найлегший спосіб приготування, в ньому зберігаються всі корисні вітаміни по максимуму. Стане в нагоді тим господиням, у кого мало часу для заготівлі, а самих ягід велика кількість. Наприклад, ціле відро чорниці я змогла переробити всього лише за 40 хвилин.

Інгредієнти з розрахунку:

  • 1 кг чорниці;
  • 300 грам цукру.

Етапи приготування:

1. Ягоду не моє,так як вона росте високо від землі. Перебираю і видаляю листя і сміття. Ягоди і цукор змішую разом в каструлі. Струшую вміст, чекаю поки виділиться сік. Як тільки з’явиться сік, ставлю каструлю на невеликий вогонь, чекаю поки закипить. А в цей час стерилизую банки і кришки. Роблю це в духовій шафі при температурі 110-130 градусів близько 20 хвилин. Як тільки ягоди закиплять, ставлю на 5 хвилин, помішую акуратно, щоб не поміняти. В цей час також знімаю пінку.

2. Минуло 5 хвилин, вимикаю вогонь. Розкладаю варення по стерилізованим банкам, щоб опинилися в ємності сироп і ягоди в рівній кількості.

3. Накриваю банку стерильною кришкою, закручую, але не перевертаю. Варення готове!

На всі приготування у мене пішло 40 хвилин. Цей час було витрачено на доведення процесу до кипіння, потім варила 5 міну, закривала банки. Можливо, у Вас це приготування займе менше часу. Мені подобаються такі швидкі рецепти, які не забирають багато часу.

Цікаве:  Курка в духовці цілком. Найсмачніші рецепти запікання

Простий рецепт варення з чорниці без води

Заготівля лісових ягід виходить смачною і одночасно корисною, а це рідкісне поєднання. Навіть в термічно обробленому вигляді ягода вважається молодильної, так як має здатність омолоджувати організм зсередини. Вона ідеально підходить для млинців, з неї можна приготувати корисний вітамінний чай.

Інгредієнти:

  • чорниця 3 кг;
  • цукор 3 кг.

Етапи приготування:

1. Зібрану ягоду перебираю від листочків, мою, перекладаю в каструлю з нержавіючої сталі, додаю цукор, ставлю на вогонь. Чорницю нагріваю на середньому вогні, постійно помішую , щоб розчинився цукор, і став з’являтися сік. Ягоди часом струшую, кип’ячу 25-30 хвилин, знімаю пінку. Кипіння має відбуватися рівномірно, так як варення може «втекти». При необхідності регулюємо вогонь.

2. Готове варення розливаю по стерилізованим баночках, закриваю кришками, перевертаю догори дном, тримаю в такому стані, поки не охолонуть. Зберігаю як і всі заготовки в сухому, прохолодному місці.

Чим менше за часом готується заготовка, тим більше корисних інгредієнтів в ній залишиться. При варінні чорничного варення намагайтеся не кип’ятити його, а підтримувати температуру близько 70-80 градусів.

Желеподібне провернутое варення з чорниці без варіння на зиму

Цей спосіб дозволяє зберегти всі корисні речовини ягоди досить довго, і насолоджуватися її свіжим смаком. В цей же час організм буде отримувати максимум користі у зміцненні здоров’я. Під час відкривання баночки буде стояти такий аромат, як ніби Ви щойно повернулися з лісу з зібраними ягодами. Спробуйте приготувати корисне ласощі без термічної обробки! Заготівля по консистенції виходить як желе. Желатин не потрібно, як думають багато хто, так як ягода володіє відмінними желирующими властивостями.

Інгредієнти:

  • 300 грам чорниці;
  • 300 грам цукру.

Етапи приготування:

1. Беру очищені від листочків ягоди, без пошкоджень і вже ретельно промиті. Розкладаю чорницю на рушник, який добре вбирає вологу. Тримаю в такому стані хвилин 10, поки не зникне зайва волога. Цукор і ягоди потрібно в однаковій пропорції.

2. Беру чашу підходящу для блендера, у неї розміщую ягоди, засипаю цукром. Подрібнюю за допомогою блендера ягідну масу до стану пюре.

Цікаве:  Кабачки по-корейськи - найсмачніші рецепти швидкого приготування

3. Розливаю варення з маленьким стерилізованим баночках. Для цього використовую баночки з під дитячого пюре місткістю 100 мл Такі ємності зручніше зберігати і використовувати.

Зберігаю желейное ласощі в морозильній камері. Мені подобається цей спосіб тим, що зберігаються всі цінні речовини, не потрібен час на варіння варення. Ця заготовка добре підійде для приготування домашнього йогурту, десерту.

Рецепт густого чорничного варення з желатином для зберігання в квартирі

Цей спосіб зручний тим, що заготівлю на зиму можна отримати більш густий за короткий час. Не потрібно довго варити ягоду, щоб отримати потрібну консистенцію. В залежності від того скільки використовується желатину, ласощі виходить різної консистенції і щільності. Збільшивши кількість желатину, заготівля вийде як желе. В даному випадку готую варення на зиму помірної густоти.

Інгредієнти на фото:

Етапи приготування:

1. У ягоди додаю цукор, перемішую, залишаю на час поки ягода не пустить сік.

2. Потім ягоду ставлю на маленький вогонь. Желатин розчиняю в невеликій кількості теплої води, перемішуємо, щоб не було грудочок. Через 5-7 хвилин від початку варіння весь цукор повинен розчинитися. Доводжу варення до кипіння на невеликому вогні, варю хвилин 10. Час від часу помішую, і знімаю піну, ще готую хвилин 10. Не перестаючи помішувати, додаю желатин, варю 5 хвилин.

3. Гаряче варення розкладаю по стерильним баночках. Спочатку ласощі виходить не дуже щільним, але року охолоне, то буде густіше.

4. Баночки закриваю стерильними кришками, перевертаю. Залишаю в перевернутому стані до повного охолодження.

Цей доступний спосіб приготування стане в пригоді як молодим, так і досвідченим господиням. Він дозволяє отримати без особливої праці красиве, корисне ласощі, які не соромно подати до святкового столу. Спробуйте приготувати таке унікальне варення з абсолютно натуральних інгредієнтів!

Желейное варення з чорниці на 1 літр ягід — джем на зиму

Традиційно ласощі користується неймовірною популярністю у дітей і дорослих. Спосіб неймовірно смачний і корисний. Якщо точно не дотримуватися технологію приготування, варення може не вийде. Деякі господині відзначають, що консистенція заготовки виходить занадто рідкою або густою. Добитися ідеального смаку просто, якщо правильно дотримувати пропорції цукру і ягід. Цей рецепт як раз і дозволяє отримати потрібну і однорідну щільність.

Цікаве:  В'ялені помідори — Як приготувати в'ялені помідори на зиму в домашніх умовах?

Інгредієнти на фото:

Етапи приготування:

1. Ягоду промиваю від сміття, промиваю, додаю цукровий пісок. Дуже швидко чорниця дасть сік, а цукор розчиниться. Доводжу до кипіння, варю 5 хвилин. Піну, що утворюється, збираю. Ягода розм’якне і її простіше буде перемолоти блендером.

2. Масу трохи остуджую, подрібнюю за допомогою блендера. Збираю пінку. Додаю пектиновый порошок, добре перемішую, щоб в джемі не утворилися грудочки. Пектинова суміш значно зменшує процес варіння. Доводжу джем до кипіння, і з цього моменту варю 5 хвилин, постійно помішую, щоб ягоди не пригоріли.

3. Готове варення розкладаю по стерилізованим баночках, закочую кришками, перевертаю.

Спробуйте приготувати простий і корисний для здоров’я рецепт, він корисний, і багатий на вміст вітамінів і мінералів. Готувати такий джем легко. Важливим плюсом є те, що все вариться в один прийом, не доведеться дбає про цілісність ягід.

Відео про те, як приготувати варення з чорниці для діабетиків

Спеціальний рецепт незвичайного ласощі без цукру для людей з ендокринним захворюванням, які змушені контролювати рівень інсуліну в крові. Виходить смачним, ароматним, корисним. Дуже добре зберігається, містить всі необхідні вітаміни і мікроелементи. Цей спосіб дозволяє підійти до процесу приготування правильно, і отримати продукт безпечний для діабетиків.

Варення з чорниці: користь і шкода для організму

Це смачна і корисна ягода.

 

  • Ефективна при лікуванні різних захворювань очей, катаракти, при наявності синців під очима, покращує живлення зорового нерва, уповільнює процес старіння нервових клітин.
  • Ягода також використовується при шлунково-кишкових захворюваннях, допомагає при діареї і запальних процесах.
  • Чорниця містить велику кількість антиоксидантів.
  • У її складі міститься протизапальну речовину антоціан, яке надає еластичність артерій.
  • Ягода благотворно впливає на загальний стан організму, покращує настрій.

 

Коли починається сезон збору ягід, обов’язково зробіть свій запас, заготовте варення з чорниці на зиму. Це відмінне рішення, щоб урізноманітнити раціон. Головна перевага заготовки в тому, що вона довго зберігається. Ягоди зберігають всі цінні речовини в процесі термообробки, принесуть користь організму. Ласощі можна не тільки є, але використовувати в якості начинки для пирогів, приготування морсів. Пробуйте, готуйте, радійте користь і смак! Приємного апетиту!