Здрастуйте, шановні читачі! Рада вітати вас на сторінках мого блогу! Сьогодні я приготувала матеріал, який особливо буде цікавий любителям кулінарних шедеврів. Наближається кінець червня і починає дозрівати червона смородина, тривалість сезону якою триває майже до кінця літа. Отже, темою сьогоднішньої розмови буде — варення із червоної смородини 5 – хвилинка на зиму.

Цей чагарник сімейства крыжовниковые. Вона невимоглива до грунту, зимостійка, добре переносить спеку і тому її вирощують практично по всьому світу. У дикому вигляді вона росте в лісових зонах і по берегах річок. Існує припущення, що назва «смородина» походить від коренів двох слів: «само» і «народить». Її ще називають поречкой, кислянкой, княжицей. Назва на латині «ribes» походить від арабської назви ревеню та позначає «кислий». Коли араби вторглися в Іспанію (711-718 р.) і не знайшли там улюбленого ними ревеню, то перенесли його назва, так як її смак був такий кислий.

Культивувати червону смородину в Європі почали на початку 17 століття, у Росії – в 18 столітті. В даний час ми звикли бачити її практично в кожному саду, не завжди помічаючи красу цього чагарнику, плодоносного кетягами яскраво-червоних соковитих ягід.

Варення із червоної смородини на зиму — рецепт 5 – хвилинка

У зв’язку з наявністю великої кількості корисних речовин ягоди і листя червоної смородини здавна використовують для лікування серцево-судинних і онкологічних захворювань, простатитів, при застудах та ін. В кулінарії ягоди червоної смородини є прекрасною сировиною для приготування джемів, компотів, десертів, мармеладов, різних приправ до м’ясних і рибних страв. Пропоную найкращий рецепт швидкого приготування варення з цієї корисної ягідки.

Варення по цьому рецепту готувати дуже швидко. Воно залишається яскраво-червоним, стає желейным в холодильнику і дуже приємне на смак.

Інгредієнти:

  • ягоди червоної смородини – 1 літрова банка
  • цукор-пісок – 1 літрова банка

Приготування.

1. Добре смородину промити, дати стекти воді і розкласти на паперовий рушник для видалення вологи.

2. Потім наповнити ягодами (без плодоніжок і гілочок) літрову банку з гіркою.

3. Висипати ягоди в миску, подрібнити заглибним блендером до однорідної маси.

4. Протерти через сито в глибоку каструлю і поставити на максимальний вогонь.

5. Відразу додати весь цукор і, постійно помішуючи, довести до кипіння.

6. Варити варення 5 хвилин з моменту закипання. Зняти з вогню, розлити гарячим гарячі стерильні банки і закрити стерильними кришками.

Вихід – 2 банки ємністю 0,5 л і невелика піала. Варення в піалі в холодильнику за кілька годин перетворилося в кисло-солодке желе. Це смачно!

Желеподібне варення п’ятихвилинка з червоної смородини

Червона смородина найвдаліша ягода для приготування желеподібного варення, так як в ній (особливо в шкірці) міститься велика кількість натурального природного пектину. Желе виходить дуже смачне, з легкою кислинкою, що тане в роті і надзвичайно корисна.

Інгредієнти:

  • червона смородина – 1 кг
  • цукор-пісок – 1 кг

Можна брати будь-яку кількість інгредієнтів, обов’язково дотримуючись пропорції 1:1.

Приготування.

1. Смородину разом з гілочками добре промити, злегка обсушити на рушнику і перетерти з цукром за допомогою блендера або іншим зручним для вас способом. Можна навіть з гілочками молоти, надалі вони видалятися при перетиранні через сито.

2. Отриману однорідну масу перекласти в глибоку каструлю або сотейник, на максимальному вогні довести до кипіння.

3. Після закипання варити ще 5-7 хвилин, постійно помішуючи, до зменшення піни та появи дрібних бульбашок.

4. Потім гарячу масу протерти через густе сито, розлити по стерильним банкам і закатати.

Без холодильника закрученої банку місяць зберігатися. Далі в холодильнику.

Після протирання можна додатково закип’ятити і тоді можна зберігати в кімнатних умовах. Головне, щоб банки були простерилізовані.

Цікаве:  Як приготувати картоплю на мангалі (рецепти)

Простий рецепт варення з червоної смородини 5-хвилинка, як желе

По цьому рецепту варення готується швидко і просто. Його можна використовувати для прошарку пісочних пирогів, просочення бісквітів, в якості соусу млинців, оладок, десертів, морозива.

Інгредієнти:

  • червона смородина – 1 кг
  • цукор-пісок – 1 кг.

Приготування.

1. Смородину промити холодною водою.

2. Очистити від гілочок і листя, перекласти в друшляк, промити водою і дати стекти воді.

3. Викласти ягоди в глибоку каструлю і трохи розім’яти їх дерев’яною ложкою.

4. Додати до ягід весь цукор перемішати і залишити на 5-10 хвилин до виділення соку.

5. Подрібнити заглибним блендером до отримання однорідної маси.

6. Відправити на сильний вогонь. Постійно помішуючи, стежити за процесом варіння, щоб правильно орієнтуватися на її закінчення. Спочатку з’явиться густа піна, потім вона буде осідати і коли з’явиться безліч дрібних бульбашок – пора знімати з вогню.

Фішка тут в тому, що якщо довше варити варення, то желеобразующие речовини зруйнуються і варення буде рідким.

7. Протерти гаряче варення через густе сито, щоб відокремити кісточки та макуху.

8. Гаряче варення розлити в гарячі стерильні банки.

Залишити банки остигати до моменту утворення захисної плівки, потім закатати стерильними кришками. При охолодженні сироп желирующая і варення стає густим.

Приємного вам чаювання!

Рецепт желеподібного варення зі смородини з апельсином (склянками)

Смак червоної смородини чудово поєднується з апельсином. Дуже смачне і ароматне варення по цьому рецепту нікого не залишить байдужим.

Інгредієнти:

  • червона смородина – 6 склянок без гірки
  • цукор-пісок – 4 склянки
  • апельсин – 1 шт.

Приготування.

1. Червону смородину з гілочками добре промити холодною водою. Потім висипати в глибоку каструлю і залити холодною водою так, щоб вода покрила ягоди.

2. Поставити на сильний вогонь, довести до кипіння і варити 5 хвилин.

3. Апельсин ретельно вимити, порізати на часточки, обов’язково вийняти зернятка, разом з шкіркою подрібнити блендером до однорідної маси (або пропустити через м’ясорубку)

4. І додати його до ягід. Продовжити варіння ще 5 хвилин.

5. Зняти каструлю з вогню, остудити масу до теплого стану і протерти через сито в комбайні.

6. Отримане ягідне пюре вилити назад в каструлю.

7. Додати цукор, перемішати, довести до кипіння і кип’ятити 5 хвилин до появи пухирців.

7. Розлити гарячим гарячі стерильні банки і закатати стерильними кришками.

Якщо при варінні червоної смородини води залити у два рази менше, то вийде джем (конфітюр).

Приємного апетиту! Червона смородина чудово поєднується з апельсином, виходить ніжний ароматний джем, який хочеться ще і ще. До того ж, приготувати його зовсім не складно. Це під силу будь-якій господині.

Як зробити варення з червоної смородини без кісточок?

Багатьом не подобається класичне варення із червоної смородини, так як в ньому присутні тверді кісточки. Цей рецепт допоможе позбутися від них і отримати дуже ніжне і смачне ласощі, що нагадує по своїй консистенції джем.

Інгредієнти:

  • червона смородина – 1 кг
  • цукор-пісок – 800 р.

1. Обірвати ягідки від гілочок, добре їх промити, дати стекти воді і просушити на рушнику.

2. Невеликими порціями викладати ягідки на сито і ретельно перетирати, звільняючи сік і м’якоть від кісточок і макухи.

3. Склянками переміряти кількість отриманого соку з м’якоттю і додати в нього точно така ж кількість цукру.

4. Все перемішати дерев’яною ложкою, поставити цю масу на повільний вогонь і варити протягом 10 хвилин після закипання, постійно помішуючи.

Розлити гарячим гарячі стерильні банки і закатати стерильними кришками. Спробуйте, це таки смачно!

Наостанок хочу сказати про неймовірну користь цієї ягоди. Червона смородина є прекрасним джерелом вітамінів (А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, Е, К, РР); мінералів (калію, магнію, фосфору, кальцію, натрію, заліза); амінокислот. У 100 г цих ягід міститься:

  • білків – 0,6 г
  • жирів – 0,2 г
  • вуглеводів – 7,7 г
  • харчових волокон – 3,4 г
  • калорійність – 43 ккал.

Удачі вам і доброго здоров’я! Спасибі за прочитання і до нових цікавих зустрічей.