Смажені кабачки – дивно смачне і поживне блюдо. Його можна готувати в безлічі варіацій і поєднувати з різними продуктами: м’ясом, сиром, сметаною, томатами, морквою, картоплею, зеленню та спеціями. Страви з кабачків виходять соковитими, красивими і дуже корисними. Ці овочі володіють великим набором вітамінів і мінералів. Наприклад, вітамін С має загальнозміцнюючі для організму людини властивостями, а калій і магній допомагають правильно працювати серцю.

Кабачок, навіть у смаженому вигляді, можна вважати дієтичним блюдом – він легко засвоюється і сприяє легкому травленню. Цікаві рецепти і простий спосіб готування роблять кабачки одним з найпопулярніших страв літнього меню. За що вони подобаються і дорослим і дітям? Сьогоднішня добірка рецептів смажених кабачків покаже, як зробити меню з цих овочів оригінальним і смачним.

З різними стравами зі смажених кабачків добре поєднується сметанна заправка. Вона надає страві ніжний смак і приємний аромат. Щоб приготувати такий соус, потрібно змішати 4 ложки сметани зі свіжим, дрібно нарізаний кропом. Любителям гострого слід додати зубчик тертого часнику і чорний мелений перець.

Рагу з кабачків

Варіантів приготування цієї страви досить багато. Кабачок чудово поєднується з більшістю овочів, м’ясом і грибами. Рагу – справжнє літнє блюдо, оскільки через велику кількість свіжих різнокольорових овочів набуває яскравий відтінок.

В класичний рецепт (на 4 порції) входить:

  • молодий кабачок – 500 гр;
  • картопля – 4 шт;
  • морква – 2 шт.;
  • куряче філе – 200 гр;
  • сіль, часник і спеції – за смаком.

Щоб рагу вийшло соковитим і красивим, слід готувати його в сотейнику або глибокій каструлі:

1. В соняшниковій олії обсмажити курку з часником і спеціями 2-3 хвилини.

2. Потім додати попередньо очищений і нарізаний кубиками кабачок.

3. Добре перемішати і влити 100 мл холодної води (можна замінити на курячий бульйон, тоді рагу стане ще ситніше).

4. Коли вода закипить, додати картоплю, нарізану кубиками, моркву – кружальцями.

5. Інгредієнти добре перемішати і залишити гаситься під кришкою на повільному вогні 10-15 хвилин. Слід періодично помішувати, щоб рагу не підгоріло.

6. Коли овочі стануть м’якими, потрібно відкрити кришку і додати улюблені спеції. Це можуть бути: чорний і червоний перець, суміш трав, паприка або спеціальні прянощі для овочів.

7. Після цього потрібно гасити овочі без кришки ще 5 хвилин.

Смак рагу зміниться, якщо додати баклажани і солодкий перець. Готове блюдо ідеально поєднується з заправкою з сметани і свіжої зелені. Якщо блюдо було зроблено на бульйоні, то його можна подавати на обід в якості першого – як густий суп-юшку.

Кабачки в клярі з копченим смаком

Кабачки в клярі, мабуть, найпопулярніша страва, яку готують з цього овоча. Але класичні гуртки кабачків в паніровці з борошна і яйця придбають незвичайний смак, якщо додати в процесі приготування копчену паприку. Ця приправа виготовляється з солодкого червоного перцю, попередньо копченого на грилі. Продається вона в більшості сучасних магазинів і відмінно підходить до багатьох страв.

Для «підкопчені» кабачків знадобиться:

  • молодий кабачок – 500 гр;
  • борошно – 4 столові ложки;
  • яйце куряче – 2 штуки;
  • часник – 2 зубчики;
  • приправа «Копчена паприка» – 3 столові ложки;
  • сіль і чорний перець.

Кабачки в клярі готувати досить просто:

1. Кабачок ретельно вимити й нарізати кружечками товщиною не більше 1 см

2. Часник дрібно порубати, натерти їм гуртки кабачка і залишити маринуватися на 5-10 хвилин.

3. Борошно і копчену паприку з’єднати. Суміш повинна вийти приємного рожевого відтінку.

4. В окремій мисці збити яйця і з’єднати їх зі спеціями (сіллю, чорним перцем або травами).

5. Вмочити гуртки перцю в яйце, потім в борошно, до утворення щільної панірування.

6. Обсмажити кабачок в соняшниковій олії з двох боків до утворення золотистої скоринки.

Страва буде смачним і в холодному, і в гарячому вигляді. Останнє краще подавати з соусом із сметани, часнику і свіжої зелені.

Щоб гуртки кабачків були не надто олійними, їх відразу після смаження слід викладати на кілька хвилин на паперовий рушник – воно прибере зайвий жир.

Човники з кабачків з куркою і сиром

Ситне блюдо стане відмінним варіантом на обід або вечерю. Його можна готувати як з молодих, так і з зрілих кабачків. Якщо вибирати овочі невеликого розміру, то з 1 кабачка вийде 2 «човники». Великий довгий кабачок можна перетворити в 6-8 «човників».

Кількість інгредієнтів буде залежати від розміру овоча. На 1 порції (2 «човники») знадобиться:

  • кабачок;
  • куряче філе — 50 гр;
  • помідор — 1/2 штуки;
  • цибуля — 1/5 штуки;
  • сир твердий — 20 гр.
Цікаве:  Баклажани на сковороді – як приготувати баклажани швидко і смачно

Готується страва в духовці на деко, попередньо застеленому фольгою або папером для випічки:

1. Кабачок розрізати уздовж і акуратно вийняти насіння, залишивши тільки м’якоть, щільно прилягає до стінок. Важливо! Чистити кабачок не потрібно.

2. Приготувати начинку. Куряче філе нарізати невеликими шматочками, помідор – кубиками, цибулю дрібно нашаткувати. Всі інгредієнти змішати в окремій мисці.

3. Викласти кабачки на деко.

4. Човники наповнити налаштуванням і запікати в духовці 15 хвилин.

5. Через зазначений час дістати човники, посипати тертим сиром і запікати ще 5-10 хвилин до утворення рум’яної скоринки.

Якщо при підготовці човників разом з насінням вичищається занадто багато м’якоті, її можна вибрати, порізати дрібно і використовувати у складі начинки.

Готові «човники» виходять яскравими і дуже соковитими. Вони можуть стати прикрасою святкового столу і подаватися в якості холодної закуски. До цієї страви добре підходить як сметанний, так і гострий томатний соус.

Піца на сковороді з кабачків

Блюдо стане відмінним варіантом для сніданку або швидкого перекусу протягом дня. Його родзинкою є те, що для приготування піци не потрібно її довгий запікання в духовій шафі або тривала робота з тестом. Смак нагадує класичну піцу.

Для приготування знадобляться:

  • кабачок середнього розміру – 1 штука;
  • куряче яйце – 1 штука;
  • борошно пшеничне – 4 столові ложки;
  • сіль і чорний перець за смаком.

Для начинки:

  • сир тертий – 30 – гр;
  • ковбаса салямі – 10 гуртків;
  • помідор – 1 штука;
  • цибуля ріпчаста — 1/4 штуки;
  • свіжа зелень.

Важливо! Інгредієнти для начинки можуть бути змінені за смаком готує. До кабачкової піці відмінно підходить моцарела з томатами і базиліком, і поєднання різних видів сиру, і печериці, і бекон.

Для соусу:

  • кетчуп томатний – 2 столові ложки;
  • сметана 15% жирності – 1 столова ложка.

Це найпростіший варіант соусу «на швидку руку». Його можна вдосконалити, додавши сметану, тертий сир або табаско.

Кабачкову піцу приготувати дуже просто:

1. Кабачок вимити, очистити від шкірки і розрізати вздовж на 2 частини. Якщо багато насіння, витягти їх. Якщо овоч молодий, можна використовувати його цілком.

2. Натерти кабачок на крупній тертці. Залишити на 5-10 хвилин, щоб овоч виділив сік. У цей час підготувати начинку.

3. Натерти сир, нарізати кубиками помідор, дрібно нашаткувати цибулю і зелень. Відкласти в сторону до потрібного часу.

4. Віджати і злити кабачковий сік, щоб тісто не вийшло занадто рідким.

5. До натертому овочу додати борошно і спеції. Добре розмішати.

6. Ввести збите куряче яйце і розмішати.

7. Добре розігріти сковороду з невеликою кількістю соняшникової олії.

8. Викласти рівним шаром кабачкове тісто. Його висота повинна вийти 2-3 сантиметри.

9. Обсмажити кабачкову коржик з одного боку до утворення рум’яної кірочки і повного затвердіння поверхні. Потім акуратно лопаткою перевернути.

10. На підсмажену сторону нанести підготовлений соус, викласти салямі, цибулю і томати. Зверху посипати сиром і накрити кришкою.

11. Блюдо томити на повільному вогні 5-7 хвилин, щоб низ піци затвердів, а сир розплавився. Потім зняти з вогню, перекласти на тарілку і щедро прикрасити свіжою зеленню.

Піца виходить легкою і не жирною. Вона сподобається і в гарячому, і в холодному вигляді. Приготування займає не більше півгодини.

Кабачкова піца може стати чудовим блюдом для малюків. Щоб зробити її дієтичної, слід прибрати зі складу ковбасу, кетчуп і гострі спеції.

Овочеві деруни з сиром

Деруни – варіант класичних кабачкового оладок, тільки більш ситний. Для їх приготування знадобиться:

  • середній кабачок – 1 штука;
  • картопля – 2 штуки;
  • тертий сир – 30 гр;
  • борошно пшеничне – 4 столових ложки;
  • яйце куряче – 1 штука.

Процес приготування:

1. Кабачок почистити і звільнити від насіння.

2. На крупній тертці нашаткувати картоплю, кабачок і сир.

3. До овочів додати яйце і борошно, добре розмішати до утворення густої тягучої маси.

4. Вмішати В тісто натертий сир.

5. Додати дрібно нарізаний зелений лук, кріп і будь-які спеції.

6. На добре розігріту сковороду налити соняшникову олію. Сформувати деруни: на одну корж йде 2 столові ложки маси.

7. Обсмажити деруни по 1 хвилині з кожної сторони.

Любителі гострого можуть додати в тісто для дерунів дрібно натерту цибулю або часник. Овочеві деруни приємні і холодними, і теплими. З цим блюдом добре поєднується сметанно-часниковий соус.

Літо – прекрасний привід зробити кабачки частим гостем обіднього столу. Рецепти, що включають в себе цей овоч, відрізняються швидкістю і простотою у приготуванні. Любителі експериментів поєднують кабачки з незвичайними приправами і соусами – і це того варто! Щоб страви радували, потрібно вибирати стиглі плоди без ознак зовнішніх пошкоджень. Приємного апетиту!