Сьогодні поділюся рецептами перетертої смородини з цукром без варіння. Ще таку заготовку називають холодне варення, адже ми не будемо піддавати корисні ягоди термообробки, щоб зберегти максимальну кількість вітамінів, мікроелементів і властивостей, якими володіє смородина. Такий спосіб заготівлі дуже простий, нам потрібні тільки ягоди і цукор, ні крапельки води та інших консервантів не потрібно.

Солодку масу можна зберігати в погребі, холодильнику або в морозильній камері. Перебивати ягоди будемо м’ясорубкою або блендером. І нічого не заграє і не зацукрується, простоїть до наступного врожаю і не тільки. А взимку будемо пити ароматний чай з корисним варенням, пекти пироги і бісквіти.

Важливо! При приготуванні використовуйте чисту, суху посуд, ложки якими будете перемішувати солодку масу обдайте окропом, а баночки — стерилізуйте. Все це потрібно для того, щоб смородинова солодкість не забродила.

Смородина протерта з цукром на зиму без варіння (сира)

Найпростіший рецепт заготівлі сирої смородини, який перевірений не одним десятком років. Ароматне ласощі завжди порадує своїм смаком, смородиновим ароматом. Таку заготовку можна використовувати як начинку в пироги і пиріжки, пекти смачні кекси і бісквіти. Так можна багато де застосувати, головне щоб було в достатній кількості!

Інгредієнти:

  • Смородина — 1,5 кг.
  • Цукор — 1,8 кг.

Пропорції з розрахунку: смородина — 1 кг / цукор — 1,2 кг

Етапи приготування:

1. Для цього рецепта завжди намагаюся брати свіжозібрані ягідки, щоб вони довго не залежувалися (не було млявих, підгнилих і прілого ягід). Це головне правило, при якому смородина перетерта цукром довго зберігається в холодильнику.

Смородину потрібно перебрати від зіпсованих ягід, листочків і гілочок. Хвостики я залишаю, ви можете позбутися від них, відрізавши ножичками.

Далі треба промити ягідки під проточною водою, викласти на рушник і дати час, щоб вода повністю висохла.

Якщо перетерти вологі ягоди, вони можуть заграти.

2. Тепер нам необхідно перебити ягоди. Якщо ви бажаєте отримати більш однорідну масу, тоді використовуйте блендер. Сьогодні я буду пропускати смородину через м’ясорубку, щоб у заготівлі відчувалися фрагменти ягід. Робіть так, як найбільше подобається Вам і Вашій родині.

3. Засипаємо в подрібнену смородину цукор. І перемішуємо лопаткою до тих пір, поки солодкі кристали повністю не розтане. На весь цей процес піде час. Нам потрібно перемішати, дати постояти, потім знову перемішуємо і даємо час постояти, отже робимо 3-4 кола.

На 1.5 кг смородини беремо 1,8 кг цукру.

4. У мене пішов 1 годину, поки цукор повністю не розтанув. Тепер саме час розкладаємо солодку масу з чистим стерилізованим сухим банкам.

Закручуємо кришки і прибираємо на зберігання в холодильник.

Чорна смородина з цукром протерта блендером

Готуємо вітамінну бомбу! А все тому, що наша насолода не буде піддаватися термообробці з-за якої, як нам відомо, втрачається багато вітамінів. В нашому випадку, сира ягода перетирається з цукром і відмінно зберігається, а найголовніше, що всі ягідні вітамінки збережені. Взимку будемо їсти корисне варення і пити гарячий чай!

Інгредієнти:

  • Смородина — 2 кг.
  • Цукор — 1,6 кг.

Етапи приготування:

1. Підготувати ягоди. Перебрати, ретельно промити і висушити на рушнику.

2. Засипаємо смородину цукром. Взагалі рецепт йде, що на 1 кг смородини потрібно 2 кг цукру, але як на мене це занадто. Тоді виходить що ми будемо їсти не смородину, а цукор. І буде тоді користь від такого ласощі? Тому я кладу зазвичай набагато менше 1:1 (1 кг смородини: 1 кг цукру). У минулому році закривала в пропорціях 2 кг смородини : 1.5 кг цукру і всі баночки відмінно збереглися. Тому і в цьому році дотримуюся цих пропорцій.

Цікаве:  Яловича печінка в сметані з цибулею — смачний і простий рецепт

Далі перебиваю за допомогою блендера ягідно-цукрову суміш, потихеньку, не поспішаючи, роблячи перерви по 5-10 хвилин, щоб цукор розтав. Таких перерв мені знадобилося 3.

Обов’язково прокип’ятіть залізну насадку блендера, щоб вона була стерильною.

3. Між перебиванням маси, заздалегідь помиту тару ставимо стерилізуватися.

4. Ось так виглядає солодка ягідна маса після перебивання:

Цукор повністю розчинився!

5. Потім потрібно прокип’ятити ополоник, яким будемо розкладати варення. І починаємо розфасовку по баночках з допомогою лійки, яку теж потрібно простерилізувати або хоча б обдати окропом.

6. Я закручую кришками, так як буду зберігати цю партію в погребі. Укутувати баночки не потрібно, так як варення у нас холодне.

Ось і все, смородина захована по банках, а взимку буде нам вітамінне підмога.

Сира смородина з апельсином протерта з цукром

А якщо протерти ягоду з апельсином, виходить щось неймовірне! Один лише мінус такої заготовки — з’ївши одну ложечку неможливо зупинитися! Запевняю Вас, такі ласощі стане фаворитом у Вашій родині, так що відразу записуйте в кулінарну зошит, щоб не втратити.

Нам знадобиться:

  • Смородина — 1 кг
  • Апельсин (великий) — 1 шт.
  • Цукор — 1 кг

Процес приготування:

1. Перший етап підготовка смородини. Тут зупинятися не буду, в рецепті вище все докладно розказано. Єдине нагадаю, що в цьому рецепті ми використовуємо ще апельсин, тому його нам теж потрібно ретельно промити і обсушити від вологи.

2. Перекладаємо ягідки у велику ємність з розрахунком вмістити там ще апельсин і цукор.

3. Далі ріжемо цитрус, спочатку на кільця товщиною в 0,5 см, потім кубиками. Перекладаємо апельсин разом з соком, який утворився при подрібненні в ємність до смородині.

4. Далі всипаємо цукор і ретельно все перемішуємо.

5. Тепер озброюємося блендером і перебиваємо масу до повного розчинення цукру. Робити потрібно в кілька етапів, тому що за один раз складно перебити всі. Я перебиваю відразу один раз, потім залишаю на кілька годин, потім через час спостерігаємо таку картину — ягідно-цитрусова маса стала дуже добре застигле желе, хоч на шматки реж.

Не переживайте, все добре!. Ми просто знову озброюємося блендером і продовжуємо перебивати, маса стане рідкою, а цукор повністю розтане.

6. Розкладаємо солодку масу за чистим сухим ємностях (можна навіть пластиковим) і відправляємо в холодильник.

Червона смородина з цукром без варіння під капронові кришки (зберігання в холодильнику)

Червона смородина заготовлюється без термообробки, як та чорна. Без варіння ягід, зберігаються всі корисні вітамінки і мікроелементи. А взимку в період простудних захворювань їй просто немає рівних, адже смородина підвищує імунітет і допомагає боротися із застудою і грипом. Тому я кожен рік в обов’язковому порядку заготовляю цю корисність.

Нам потрібно:

  • Червона смородина — 1,5 кг
  • Цукор -1,5 кг

Етапи приготування:

1. Готуємо ягідки, перебираємо від недозрілих, м’ятих , прілого. Відриваємо хвостики. Промиваємо кілька разів у воді і даємо обсохнути від вологи.

2. Подрібнюємо червону смородину в чаші блендера і переливаємо в каструлю або іншу глибоку ємність.

Маса виходить більш однорідною і рідкої. Якщо любите, щоб варення відчувалися шматочки ягідок, тоді перебити смородину через м’ясорубку.

2. Додаємо в рідку ягідну масу цукор у співвідношенні 1:1. Перемішуємо, даємо час розтанути цукру і приблизно через 15 хвилин ще раз гарненько перемішуємо. За цей час цукор повністю розійшовся в ягідної маси.

3. Розливаємо по заздалегідь простерилизованным банкам, недоливши до країв, щоб маса не стикалася з кришкою. Закрити капроновою кришкою і відправляємо перетерту цукром смородину в холодильник, чекати своєї години.

Цей рецепт підходить і для заморозки, потрібно розлити по контейнерах, закрити кришками і відправити у морозильну камеру.

Чорна смородина з цукром через м’ясорубку

У цьому рецепті автор докладно ділиться як зберегти таке ласощі в холодильнику. Рецепт дуже простий, впорається кожен. Зате взимку будемо годувати свою сім’ю корисним ласощами.

Ось і стаття підійшла до кінця. Рецепти дуже схожі, але є нюанси. Уважно читайте рецепти і заготовлюйте корисне холодне варення на зиму, щоб взимку підкріплювати наш імунітет.