Сирна запіканка в духовці за класичним рецептом
Існує думка, що приготувати запіканку можна з продуктів, які ви знайдете у своєму холодильнику. Почасти це так. Але ми говоримо про сирній запіканці в духовці. Звідки з’явилася ідея спекти домашній сир? І ось у мене є думка, з якою мій читач, можливо, не погодиться.
Сир — це продукт, для якого термін придатності найчастіше обмежений парою днів. Наші предки, у вигляді відсутності холодильників (льох не в рахунок), при появі ознак псування або скисання, хотіли сир якось використовувати. А що можна було зробити, коли у тебе у всій квартирі, прошу вибачення, хаті, тільки одна російська піч? І ось пішов у наших пра-пра-прабабусь творчий пошук, шляхом проб і помилок. Окреме їм за це спасибі. Мета була досягнута.
І ось зараз російська кухня — володар найбільшого збірника за кількістю і різноманітністю рецептів запіканок з сиру. Ну а класика, вона ж вічна. Так що пропоную вам один з класичних рецептів сирної запіканки в духовці.
Інгредієнти:
- Сир середньої жирності — 250 грам;
- Яйця курячі — 4 штуки;
- Вершкове масло — 70 грам;
- Цукор — 60 грам;
- Манна крупа — 70 грам;
- Ванілін — 1 упаковка (5 грам);
- Цедра половини лимона;
- Кишмиш — 60 грам;
- Сіль за смаком
Процес приготування:
1. У курячих яєць відокремити жовтки від білків у різні чаші. До жовтків додаємо цукор і сир. Сир можна брати будь-який, головне щоб він не був дуже вологим. Як варіант можна частину зайвої сироватки віджати, загорнувши його в марлю.
2. Зазвичай все збивається міксером в однорідну масу, схожу на густі вершки. Але в ручну це робити важко. Використовуйте занурювальний блендер. Він відмінно змішає складові, а грудочки стануть меншими.
3. Додамо інші інгредієнти. Розтоплене вершкове масло потрібно, манна крупа, ванілін для аромату, щіпку солі. Цедру половини лимона натираємо на тертці. Все перемішуємо і відставляємо в сторону на 15 хвилин. Манка за цей час розбухне. І з масою можна буде працювати далі.
4. Залишилися від яєць білок збиваємо вінчиком або міксером до пишної повітряної піни.
5. Кишмиш приблизно 2 жмені, ми промиваємо в теплій воді, а потім підсушуємо на серветках. Зайва рідина в запіканці не піде на користь. Засипаємо в сирну масу і перемішуємо.
6. Залишилось лише з’єднати суфле з яєчних білків. Додавати його краще частинами і вмішувати не поспішаючи. Коли вам це вдасться, ви готові до випічки.
7. Розігрійте духовку до 200°С градусів, змастіть форму рослинним маслом, щоб запіканка не прилипла. Перелити масу в форму, розрівнюємо поверхню і відправляємо в піч на 25-30 хвилин. Готовність перевіряємо шпажкою, вона повинна бути сухою.
8. Виймаємо сирну запіканку, даємо охолонути. Зверху можна посипати цукровою пудрою. Нарізати порційно і подати на стіл.
Класична сирна запіканка готова. Щоб шматочки не зачерствели просто накрийте його рушником або серветкою. Близько 2-х днів він можливо буде в цілості в холодильнику. Пишу можливо, оскільки швидше за все з’їдять його раніше. У нас такий нарозхват і через 15 хвилин не залишається ні крихти. Беріть рецепт на замітку і готуйте в своє задоволення.