Доброго часу доби, читачі кулінари!

Сир і будь-яка їжа, в якому він присутній, це дуже корисний продукт. Знайомий перелік вітамінів групи В, калій, магній, білки. А хто кращий друг для наших кісток і зубів? Правильна відповідь — кальцій! А в сирі його досить багато.

Ми з вами це прекрасно розуміємо. Ми купуємо його, щоб він був у нашому раціоні постійно. Або ж просто їмо тому, що він нам подобається. Але ось діти! Це окрема історія. Вони перевтілюються в «великих нехочух» з радянського мультфільму, коли мова заходить про те, щоб з’їсти пару-трійку ложок сиру. І часто буває що літачки «- за тата, за маму» вже не спрацьовують. Незважаючи на свій зростаючий організм, маленькі опоненти не йдуть на поступки в переговорах.

Але мудрі мами знайшли вихід. Немає бажання вживати сир в чистому вигляді? Не проблема! Замаскуємо його в сирники, вареники, ватрушки, зробимо постійним інгредієнтом у випічці. Підхід зарекомендував себе добре. Бунт припинився, малюки їдять сирні сирники за милу душу і просять добавки. Частування стало улюбленим сніданком на вихідні.

Хоч готувати сирники легко, але тим не менш вони вимагають часу. Стояти перед плитою і поглядати на сковороду, в якій вони обсмажуються, вдається не всім. В голові безліч думок про те, що треба зробити за день. Навести порядок у цьому хаосі зайві півгодини сучасній людині просто необхідні. Але вихід є!

Пропоную вам спробувати приготувати сирну запіканку в духовці. Це універсальне блюдо можна запекти на обід, подати як десерт після вечері, залишки з задоволенням зникають разом з чаєм на сніданок. Іноді буває що і до сніданку нічого не залишається. А класичні рецепти це просто щось! Ви пам’ятаєте сирні запіканки з манкою в дитячому садку? Апетитні, пишні, ніжні. Словами описати складно. Потрібно просто взяти вподобаний рецепт на замітку і сміливо йти на кухню випікати.

Близькі та рідні вам тільки СПАСИБІ скажуть.

А яке поле для експериментів. Адже це фактично сирна маса, в яку можна додати різні інгредієнти. Такі рецепти точно не стануть нудними. Манна крупа, свіжі або сухі фрукти, прянощі, ягоди, крупи, овочі. І щоразу це новий смак. У нас в сім’ї до цих пір всі варіанти не розсмакували. А ми постійно знаходимо щось нове. Тому пропоную сьогодні приготувати сирну запіканку. Тим більше на цій сторінці ви знайдете покрокові рецепти з фото, які вам у цьому допоможуть. А початківці господині їх легко осилять.

Приступаємо.

Сирна запіканка в духовці за класичним рецептом

Існує думка, що приготувати запіканку можна з продуктів, які ви знайдете у своєму холодильнику. Почасти це так. Але ми говоримо про сирній запіканці в духовці. Звідки з’явилася ідея спекти домашній сир? І ось у мене є думка, з якою мій читач, можливо, не погодиться.

Сир — це продукт, для якого термін придатності найчастіше обмежений парою днів. Наші предки, у вигляді відсутності холодильників (льох не в рахунок), при появі ознак псування або скисання, хотіли сир якось використовувати. А що можна було зробити, коли у тебе у всій квартирі, прошу вибачення, хаті, тільки одна російська піч? І ось пішов у наших пра-пра-прабабусь творчий пошук, шляхом проб і помилок. Окреме їм за це спасибі. Мета була досягнута.

Цікаве:  Самса рецепт приготування в домашніх умовах — печемо в духовці, а смак як з тандира

І ось зараз російська кухня — володар найбільшого збірника за кількістю і різноманітністю рецептів запіканок з сиру. Ну а класика, вона ж вічна. Так що пропоную вам один з класичних рецептів сирної запіканки в духовці.

Інгредієнти:

  • Сир середньої жирності — 250 грам;
  • Яйця курячі — 4 штуки;
  • Вершкове масло — 70 грам;
  • Цукор — 60 грам;
  • Манна крупа — 70 грам;
  • Ванілін — 1 упаковка (5 грам);
  • Цедра половини лимона;
  • Кишмиш — 60 грам;
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

1. У курячих яєць відокремити жовтки від білків у різні чаші. До жовтків додаємо цукор і сир. Сир можна брати будь-який, головне щоб він не був дуже вологим. Як варіант можна частину зайвої сироватки віджати, загорнувши його в марлю.

2. Зазвичай все збивається міксером в однорідну масу, схожу на густі вершки. Але в ручну це робити важко. Використовуйте занурювальний блендер. Він відмінно змішає складові, а грудочки стануть меншими.

3. Додамо інші інгредієнти. Розтоплене вершкове масло потрібно, манна крупа, ванілін для аромату, щіпку солі. Цедру половини лимона натираємо на тертці. Все перемішуємо і відставляємо в сторону на 15 хвилин. Манка за цей час розбухне. І з масою можна буде працювати далі.

4. Залишилися від яєць білок збиваємо вінчиком або міксером до пишної повітряної піни.

5. Кишмиш приблизно 2 жмені, ми промиваємо в теплій воді, а потім підсушуємо на серветках. Зайва рідина в запіканці не піде на користь. Засипаємо в сирну масу і перемішуємо.

6. Залишилось лише з’єднати суфле з яєчних білків. Додавати його краще частинами і вмішувати не поспішаючи. Коли вам це вдасться, ви готові до випічки.

7. Розігрійте духовку до 200°С градусів, змастіть форму рослинним маслом, щоб запіканка не прилипла. Перелити масу в форму, розрівнюємо поверхню і відправляємо в піч на 25-30 хвилин. Готовність перевіряємо шпажкою, вона повинна бути сухою.

8. Виймаємо сирну запіканку, даємо охолонути. Зверху можна посипати цукровою пудрою. Нарізати порційно і подати на стіл.

Класична сирна запіканка готова. Щоб шматочки не зачерствели просто накрийте його рушником або серветкою. Близько 2-х днів він можливо буде в цілості в холодильнику. Пишу можливо, оскільки швидше за все з’їдять його раніше. У нас такий нарозхват і через 15 хвилин не залишається ні крихти. Беріть рецепт на замітку і готуйте в своє задоволення.

Як смачно приготувати сирну запіканку в духовці з скоринкою

Давайте спробуємо приготувати ще один варіант класичної сирної запіканки. Тут в основі замінимо манку і борошно на крохмаль, у нас він кукурудзяний. Але спосіб запікання змінимо, будемо використовувати пекарську папір. Таким способом запіканки вийти рум’яна щільна кірочка, не хрустка, але приємна на смак.

Інгредієнти:

  • Сир — 700 грам;
  • Яйця — 4 штуки;
  • Сметана — 3 столові ложки;
  • Крохмаль кукурудзяний — 3 столові ложки;
  • Цукор — 100 грам;
  • Розпушувач — 1 упаковка 10 грам;
  • Ванілін — 10 грам

1. Всі інгредієнти з’єднайте в одній чаші, але за прикладом 1 рецепта у яєць відділити жовтки від білків. Білки приберемо в бік, вони нам знадобляться пізніше.

Цікаве:  Картопля по-селянськи в духовці — 5 покрокових рецептів

2. До сиру додаємо цукор і жовтки, засипаємо крохмаль, розпушувач, ванілін. Жодних сухофруктів не використовуємо, це за бажанням.

3. Всю масу за допомогою заглибного блендера подрібнюємо до однорідності без грудочок.

4. Яєчні білки збиваємо міксером до білої повітряної піни.

5. Тепер ми її втручається в нашу основну сирну масу. Краще робити це частинами по одній-дві ложки і перемішувати.

6. Форму для запікання вистилаємо пекарської папером і всю масу перелити в неї.

7. Випікаємо при температурі 180 градусів 40-50 хвилин. Результат залежить безпосередньо від вашої духовці. Щоб бути впевненим у результаті готовність перевіряємо шпажкою або зубочисткою. Якщо сухо і перестає прилипати значить все готово.

Така проста сирна запіканка, дійсно найбільш точно передає знайомий нам з дитинства смак. Виходить дуже пишне, м’який і ніжний сирний пиріг.

Простий рецепт запіканки з сиром, йогуртом і джемом без борошна

Ще один простий рецепт приготування сирної запіканки в духовці. Він виходить шаруватим, з чітко видимими шарами сирної маси, полуничного йогурту і кисленького джему. Частування виходить дуже солодким, борошно в ньому не використовується, тому ви можете знизити частина цукру, а замість йогурту використовувати сметану.

Інгредієнти ми не змішуємо по частинах, все відправляємо в одну чашу і там добре перемішуємо. Готуємо в 2 етапи щоб вийшли шари. Як це зробити описано нижче. Єдина вимога до сиру, він має бути без грудочок, пастоподібний. Можна перетерти звичайний сир пожирніше через сито або замішати блендером.

Інгредієнти:

  • Сир — 800 грам;
  • Манка — 100 грам;
  • Цукор — 100 грам;
  • Яйця — 4 штуки;
  • Есенція ванілі — 1 столова ложка;
  • Узюм — 100 грам;
  • Сметана (йогурт) — 400 грам;
  • Цукор — 100 грам (якщо йогурт менше);
  • Джем для прикраси

Покрокова інструкція:

1. Візьміть велику чашу, в якій вам буде зручно замішувати складові. Додаємо 100 грам цукру, 100 г манної крупи, 2 яйця, сухофрукти за смаком. Якщо сухофрукти великі, попередньо подрібніть їх ножем. Для аромату вливаємо 1 столову ложку ванільної есенції. Відставляємо чашу на 15 хвилин постояти.

2. Включаємо духовку. Тісто треба перелити у форму для запікання. Її краще попередньо змастити вершковим маслом, дно можна посипати борошном або панірувальними сухарями. Після цього розгладьте поверхню ложечкою. Відправляємо випікатися при температурі в печі 180°З градусів рівно на 30 хвилин. Після випікання піч не вимикаємо.

3. Підготуємо начинку для другого шару. Як було сказано вище, якщо ви не любите надто солодке, то можна зменшити кількість цукру. У нас використано 400 грам полуничного йогурту, так як в ньому є цукор, додамо всього 40 грам. Йогурт легко замінити на сметану, буде відрізнятися тільки смак, зовні і по структурі змін не буде. Також розбиваємо 2 яйця, все добре перемішуємо.

4. Через 30 хвилин виймаємо форму з духовки, наша запіканка на половині шляху до готовності. Зверху наливаємо полуничний йогурт. Відправляємо назад у піч на 30 хвилин при тій же температурі.

5. Коли запіканка готова даємо їй охолонути повністю, після цього знімаємо форму. Потім використовуємо полуничний, вишневий або будь-який інший джем, який вам подобається, краще, якщо він буде з кислинкою, змащуємо верхню частину тонким шаром. Це приховає тріщини, які утворюються на поверхні при випіканні та покращить загальний смак страви.

Цікаве:  Мариновані кабачки швидкого приготування

6. Залишається тільки розрізати запіканку. На таку кількість сиру ми використовували всього 100 грам узюма. Можна замінити на інші сухофрукти, але нарізати їх дрібніші. Або використовувати в рецепті свіжі або заморожені ягоди.

Сирна запіканка, яку ми спекли без борошна, готова до подачі на стіл. У неї апетитна скоринка знизу, пишний шар сирної маси, який покриває м’яка, ніжна сметана або йогурт. І доповнює всі шар джему. Красиво, дуже смачно. Для чаювання підходить як не можна краще. Якщо у вас сир без грудок, можете сміливо використовувати такий рецепт. Він простий і його можна швидко приготувати.

Сирна запіканка в мультиварці без борошна по простому рецептом

Сирна запіканка в мультиварці — це ще спосіб приготувати смачненький десерт на стіл, щоб порадувати рідних. Рецепт також підходить і для звичайної духовки. Нічого міняти не потрібно, вийти точно також пишно і смачно. Запіканку будемо готувати на кефірі і без використання борошна.

Інгредієнти:

  • Сир — 0,5 кг;
  • Яйця — 5 штук;
  • Цукор — 3/4 стакан;
  • Кефір 2,5% — 1 склянка;
  • Манна крупа — 0,5 склянки;
  • Розпушувач — 1 упаковка

1. Всі інгредієнти бажано витягнути з холодильника заздалегідь, щоб вони були кімнатної температури. Яйця краще розбити і відокремити білок від жовтка.

2. Манку в окремій чаші заллємо кефіром, перемішаємо і відставимо на 15-20 хвилин, щоб крупа набрала вологи і розбухла.

3. Тим часом до сиру додамо яєчні жовтки, всю масу потрібно рівномірно перемішати.

4. У білки поступово підсипаємо цукор і збиваємо міксером. Повинен вийти пишний крем, який добре тримає форму.

5. Тепер всі наші частини з’єднаємо в одне ціле. У сир з жовтками спочатку додаємо кефір з манкою, а потім вже яєчне безе. Все перемішуємо силіконової лопаткою.

6. Дно мультиварки змащуємо вершковим маслом, щоб запіканка не прилипла.

7. Чашу заповнюємо нашої сумішшю, тепер пора ставити на випічку. Режими у різних виробників різні, відповідно час готовності теж різне.

8. Цей варіант готуватися 40 хвилин при режимі випікання і 40 хвилин при режимі підігрів. Остигав при закритій кришці 10 хвилин. Пізніше ми виймаємо його і прикрашаємо цукровою пудрою, кокосовою стружкою або натертим шоколадом.

Сирна запіканка в мультиварці готова вас приємно здивувати. Особливо рецепт сподобається господиням, які регулярно користуються побутовою технікою такого роду у своїх кулінарних вишукуваннях. Одним словом, потрібно готувати і радіти.

Дорогі друзі,

Як я писав вище, різних сирних запіканок вигадано цілий віз і мала візок в додачу. Написати про все, праця не те щоб титанічна, але тим не менш витратний. Тому вирішив інші рецепти з різними начинками, як яблука, морква, гарбуз та інше побачать світло на моєму блозі трохи пізніше. У цій статті робився акцент саме на прості класичні рецепти сирних запіканок, які ви легко зможете приготувати своїми руками в духовці.