Салат з капусти з куркумою – страва, здатна прикрасити святковий стіл або виручити господарів у разі раптового приходу гостей. Вдале поєднання овочів створює гармонійну смакову гаму, дозволяє втамувати голод, поповнити організм життєвою силою. Прості правила приготування страви на основі корисних продуктів дозволяють створити справжній кулінарний шедевр.

Про користь куркуми для організму

Куркумою називають рослина, що відносяться до сімейства імбирних. Жовтий колір одержуваного з нього продукту забезпечує куркумін. Спецію, що використовується в кулінарії, виготовляють методом висушування, подрібнення коренів. Її додають в різні закуски, супи, бульйони, кондитерські вироби. Відомо, що в такий прянощі містяться речовини, що володіють антиоксидантними, протизапальними властивостями.

Користь куркуми:

  • ефективний засіб для профілактики хвороб суглобів;
  • зниження цукру в крові;
  • полегшення стану при депресії;
  • прискорення регенерації пошкодженої шкіри;
  • нормалізація обмінних процесів;
  • розрідження крові;
  • виведення з організму холестерину, токсинів, шлаків;
  • зменшення ваги тіла.

Деякі фахівці приписують продукту лікувальні властивості, що дозволяють попередити онкологію. Народні цілителі використовують спецію в якості додаткового засобу при лікуванні раку, туберкульозу, гепатиту. Слід враховувати, що без основного лікування, призначеного лікарями на основі офіційної медицини, така терапія виявиться марною. Прянощі застосовують не як основне ліки, а в якості додаткової біодобавки.

Вважається, що для профілактики застуди, підняття імунітету достатньо щодня вживати салат з куркумою і капустою. Прихильники нетрадиційної медицини застосовують таку спецію з метою лікування кашлю при трахеїті, бронхіті. У ній міститься солідну кількість вітаміну В6, певна доза вітаміну Е, С і РР. Мінерали, які вдалося фахівцям знайти в складі приправи: залізо, мідь, марганець, кальцій, калій, магній.

Незважаючи на велику користь, продукт не рекомендовано до вживання дітям до 6 років, вагітним, годуючим жінкам, при загостренні хронічних захворювань. У разі наявності діабету, серцево-судинної патології, порушення згортання крові, гіпертонії слід попередньо проконсультуватися з лікарем.

Рецепт салату з куркумою і овочами

Таке блюдо можна готувати в будь-який сезон, але особливо воно виявиться корисним при наявності помідорів, огірків, вирощених на городі. Салат з куркумою, рецепт якого передбачає свіжі овочі без нітратів, приносить величезну користь людям з ослабленим імунітетом. Потрібно виключити продукти з наявністю гнилі.

Інгредієнти:

  • огірки – 1-2 шт.;
  • помідори – 1-3 шт;
  • капуста – 1/3 качана;
  • куркума – 3 г;
  • коріандр – 5 м;
  • оцет – 2 мл;
  • масло пісне – для заправки;
  • цибуля зелена – 1 пучок;
  • сіль – на смак.
Цікаве:  Рецепти лечо з болгарського перцю на зиму, пальчики оближеш

1. Всі овочі ретельно миють під проточною питною водою. У огірків обрізають «хвостики», у помідорів видаляють серцевини. Спочатку овочі ріжуть на шматочки, потім рубають, щоб вийшли маленькі кубики.

2. Цибулю дрібно нарізають, капусту шаткують. Всі інгредієнти з’єднують в одній великій мисці.

3. Додають в ємність з нарізаними продуктами спеції, поливають олією, солять, сприскують оцтом, добре перемішують.

Салат з капустою, помідорами і огірками подають на стіл з вареною картоплею. Картоплю попередньо очищають, нарізають на скибочки, варять 13-19 хвилин, розминають. Молода картопля вариться швидше, ніж старий.

Корисні поради

Куркума, калорійність якої на 100 м становить 325 ккал, активно використовується при виготовленні багатьох страв. Її кладуть у вівсяну кашу, м’ясні і овочеві супи. Нею натирають курку, цвітну капусту перед запіканням. Приправа надає продуктам приємний жовтуватий відтінок, робить їжу більш апетитною, корисною. Народні цілителі рекомендують пити натщесерце воду з розведеною в ній спецією. У склянку теплої води висипають 2 г порошку, розмішують, випивають за 60 хв до сніданку.

Приправу для овочевих страв і супів готують на основі куркуми довгої. В кондитерські вироби кладуть спецію з ароматною куркуми, яка вважається найбільш дорогим сортом прянощі. Такий інгредієнт містить у собі унікальну гаму смакових відтінків: гіркота, гострота, мускус. У Стародавній Греції такий засіб називали «жовтим імбиром». Його популярність пояснювалася здатністю збільшувати сили людини.

Куркума: рекомендації до застосування:

1. Приправа надає оригінальний смак плову, але важливо не перестаратися з дозуванням. Достатньо 4-5 г на великий казан.

2. У салат з куркумою і помідорами не слід насипати занадто багато прянощі, щоб не відчувалося гіркоти. Достатньо 3 г на велику миску. Спеція сумісна з алкогольними напоями.

3. Приправу допускається додавати в чаї, коктейлі, екзотичні страви. На її основі готують різноманітні кетчупи, соуси.

4. Рецепти салату з капустою, огірками, помідорами і куркумою можна урізноманітнити додатковими продуктами (м’ясо, перець, твердий сир).

5. Корисно кинути дрібку спеції в тарілку з борщем або супом.

6. Оскільки куркумін відноситься до жиророзчинних речовин, продукт бажано вживати з стравами, до складу яких входять масла і жири. Допустимо додавання приправи в молоко.

На питання «скільки куркуми можна вживати в день?» відповідає ВООЗ: не більше 3 мг на 1 кілограм ваги певної людини. Страва з сирих овочів і корисною спеції не сприяє набору ваги. Така їжа забезпечує організм поживними вітамінами, мікроелементами, додає сил. Овочевий салат подають з шашликами, пловом, котлетами, картоплею. Його можна приправляти часниковим соусом, кетчупом, оливковою або кукурудзяною олією.