Салат з огірків і болгарського перцю, просто пальчики оближеш
Насамперед розглянемо найпоширеніший варіант спільної заготівлі огірків і перцю. Беруться ці два основних інгредієнта. І для них готується насичений і дуже ароматний маринад. Овочі їм добре просочуються і виходять дуже смачними.
Якщо у вас більша кількість плодів, то рівномірно збільшуйте співвідношення інгредієнтів у заливці.
До речі, якщо ви любите закуски погостріше, то сміливо вводите гіркий перчик.
Візьмемо:
- 1,5 кг огірків,
- 6 шт. солодкого перцю.
В маринад:
- 1 склянку води,
- 1/3 склянки олії,
- 3 ст. л. цукру,
- 2 ст. л. солі,
- 1 ст. л. оцту,
- насіння кропу,
- коріандр,
- 6-7 часникових зубчиків.
Крок 1. Заздалегідь відсортуємо і зважимо овочі. Якщо огірки були зібрані не напередодні, то їх бажано замочити у воді на пару годин. Так вони компенсують втрату вологи і знову набудуть свою природну пружність і щільність.
А поки вони насичуються зробимо маринад. Для цього в глибоку миску потрібно налити склянку кип’яченої води. Стакан береться об’ємом 250 мл У нього вливаємо олію.
Потім у цій воді розчиняємо сіль і цукор. Відразу сюди ж додаємо оцет. Для прянощі додамо зубчик часнику, які заздалегідь пропустили через прес.
А підсилювачами аромату у нас виступлять насіння кропу і не мелене насіння коріандру. Насіння кропу можна зняти з парасольки або купити в аптеці в засушеному вигляді. Звичайно, зняті зі стебла будуть набагато пахучіше. Вже зараз у вас на кухні повинен заструиться просто чарівний, гостро-пряний запах. Є такий? Тоді продовжуємо.
Всі складові маринаду ретельно перемішуємо до повного розчинення кристалом солі і цукру.
Крок 2. Швидко подрібнити овочі. Промиті перці очистити від серцевини. Решту ретельно оглядаємо на можливі пошкодження. Якщо такі є, то їх зрізаємо. У салат вони не йдуть.
М’якоть ріжемо кільцями, якщо плід маленький і півкільцями, якщо великий. Товщину шматочків робіть приблизно 0,5-1 див.
Огірочки потрібно вийняти з води, ретельно обробити їх чистою губкою від бруду. Зрізаємо кінчики і подрібнюємо кільцями. Товщину робіть приблизно таку ж, що і в шматочків перцю.
Потім викладаємо овочі разом і заливаємо маринадом. Щоб заливка розподілилася рівномірно, масу потрібно перемішати. Якщо чесно, то такий свіжий і літній салат вже смачний. Його вже хочеться з’їсти. Але для того, щоб його закрити на зиму він повинен настоятися 1,5-2 години. Тоді всі шматочки просочаться, а також пустять сік.
До речі, за цей час нам потрібно три рази перемішати салат. Щоб маринування відбувалося рівномірно.
Крок 3. Але цей час ми не будемо витрачати даремно. А ретельно промиємо і простерилизуем банки. Стерилізувати тару можна на пару, а можна в духову або мікрохвильовій печі. Кришки ошпарим окропом або прокип’ятимо пару хвилин.
На вказану кількість інгредієнтів знадобиться приблизно 5 підлогу літрових банок.
Крок 4. Час вийшло і ми наповнюємо підготовлену тару овочами до верху. Шматочки навіть можна утрамбувати, щоб увійшло більше. У процесі стерилізації вони трохи осядуть і зверху з’явиться місце. Обов’язково усередину банок вливаємо сік з маринадом. Прикриваємо заготовки стерильними кришками і приступаємо до пастеризації.
Для цього потрібно взяти каструлю з широким дном. Всередину кладемо рушник і виставляємо повні баночки. Між ними потрібно влити холодну воду до рівня плічок тари. Так, щоб при кипінні вона не потрапляла всередину заготовок. Включаємо нагрівання і чекаємо, коли вода закипить. З моменту активного булькания засікаємо 7-12 хвилин. І виймаємо по черзі наші підлогу литровки.
Укупориваем їх стерильними кришками і в перевернутому стані ставимо для самостерилизации власним теплом під ковдру. У нас вдома цей процес називають «відправити під шубу».
Приблизно через добу можна прибирати консервацію на зберігання.
Якщо хочете, щоб овочі залишилися більш хрусткими, то залишайте заготовки під ковдрою не добу, а 4 години.