Доброго дня! Господинями дуже багато придумано заготовок з помідор. Пам’ятайте, ми їх закривали «в снігу» і в желатині? Далі розглянемо, як зробити з них салати з додаванням болгарського перцю. Рецептів приготування стільки, що очі розбігаються. Нижче добірка з тих варіантів, що вважаю найбільш вдалими і смачними.

Трохи поговоримо про основних інгредієнтах. Томати можна брати будь-які. Однак, частіше в салатні заготовки беруть некрасиві перерослі плоди. Тому що маленькі і акуратні ми зазвичай маринуємо. Великі ж можна спокійно нарізати часточками або половинками. Або взагалі пустити на сік. Їх не шкода, в той же час урожай піде у справу і не пропаде. Головне, з кожного плоду вирізати всі жорсткі і зіпсовані місця.

Перці беремо солодкі. Якого кольору будуть плоди не важливо. Виросли зелені, берете їх. Є червоні, теж добре. Для гостроти можна додати ще і перчик чилі. Але це на любителя.

Самі заготовки будемо робити двома основними способами. Перший з них – це стерилізація салату усередині банок. Другий варіант не передбачає пастеризацію, але самі овочі потрібно попередньо протушкувати. Також зауважу, що при використанні першого способу, овочі менше втрачають яскравість і максимально зберігають свій колір.

Більшість із наведених нижче рецептів вам вже знайомі. Швидше за все ваші мами або бабусі вже готували так. Тому, ви можете знайти серед них той самий «смак дитинства». І це чудово. Ну а для кого-то дані салатики опиняться в новинку і дуже урізноманітнюють зимовий раціон.

Перед тим, як перейти до самих рецептами, поговоримо про підготовку банок. Пам’ятаємо, що консервація любить чистоту і стерильність. Це важливе правило намагається не порушувати будь-яка господиня. Банки ретельно промиваються содою і абсолютно чистою губкою. Цієї губкою не можна мити столи та посуд. Нехай вона зберігається окремо і використовується тільки для миття банок. Чисті ємності потрібно простерилізувати. Частіше ми робимо це «дідусевим методом» над парою хвилин 10. Але дуже зручно прожарювати їх в духовці або мікрохвильовій печі. Кришки можна проварити у воді 5 хвилин, а можна просто обшпарити їх окропом.

Салат з помідорів з болгарським перцем на зиму, просто пальчики оближеш

Добірку почну з салату, який виходить дуже смачним. Суміш овочів приправляється олією і оцтом. При пастеризації маса не втрачає своєї яскравості і не перетравлюється. При цьому добре зберігають свою соковитість. Загалом, виходить цілком гідна закуска.

Крім високих смакових якостей даної консервації, вона досить проста. Плоди не потребують попередньої бланшуванні і гасінні — ми на цьому економимо свій час.

Візьмемо:

  • 2,5 кг помідорів,
  • 0,7 кг перцю,
  • зелень за смаком (кріп, петрушку, базилік),
  • 1,5 головки часнику,
  • за бажанням пару шматочків гострого перцю,
  • 1,5 ст. л. солі,
  • 2 ст. л. цукру.

У кожну банку об’ємом 0,5 літра вводимо:

  • 1 ст. л. соняшникової олії,
  • 1 ст. л. 9% оцту.

Крок 1. Насамперед почнемо підготовку овочів.

Відбираємо відповідні томати. Так як їх потрібно нарізати шматочками або часточками, то беремо великі, перерослі плоди. Ретельно промиваємо їх. З кожної штучки видаляємо місце зав’язі. Також вирізаємо побиті або зіпсовані місця. Загалом, прибираємо все те, що вам не подобається.

Болгарський перець, промиваємо, обсушуємо. Розрізаємо на половинки і видаляємо перетинки з насінням. А також місце плонодожки.

Далі очистимо й дрібно нарубим шматочками 1,5 головки часнику. Якщо головка дуже велика, то досить і її однієї.

Промиваємо зелень. Ви можете використовувати ту, що є під рукою. У нас частіше це петрушка з кропом і іноді базилік. Тому використовуємо їх. Дрібно рубаємо всі листочки і стеблинки.

Крок 2. Змішуємо всі підготовлені овочі в одній глибокій мисці. Засипаємо їх цукром і сіллю. Вводимо рубану зелень. Для аромату можна ввести прянощі за смаком. Приміром, додати зіру і гострий перець.

Ретельно перемішуємо масу, щоб сіль з цукром добре розподілилися по овочах і дозволили їм пустити сік. Але сильно м’яти томати не потрібно, щоб вони не втратили свою пружність.

Крок 3. Підготовлену яскраву масу перекладаємо в чисті банки. Намагаємося укласти щільно і до самого горлечка. Потім в кожну ємність вливаємо по столовій ложці олії і оцту. Прикриваємо тару чистими кришками.

Крок 4. Приступаємо до пастеризації. Для цього потрібно підготувати відповідну каструлю. Вона повинна бути з широким дном, щоб у нього вмістилося більше банок.

На дно кладемо рушник або кладемо залізну решітку. Це важливо, щоб дно скляної тари не лопнуло від перепаду температур при нагріванні.

Переставляємо баночки з овочами в каструлю і наливаємо між ними холодну воду. Наповнювати каструлю водою потрібно до плічок тари. Важливо, щоб при кипінні краплі не потрапляли всередину банок. Далі включаємо нагрівання і чекаємо, коли вода в каструлі закипить.

Цікаве:  Смачне і ніжне тісто для мантів: як зробити тісто на манти щоб не рвалося при варінні і не прилипало

З цього моменту можна трохи знизити нагрів. Засікаємо 12-15 хвилин. За цей час весь салат простерилизуется і буде готовий до закатці.

Як вийшов час, по черзі акуратно дістаємо наповнені ємності і укупориваем їх кришками. Кожну закатку потрібно поставити на кришку і перевірити на герметичність закупорювання. В районі горлечко повинно бути сухо. Це означає, що кришка закрита якісно і добре тримає вміст.

Відправляємо всю готову консервацію «під шубу» до повного охолодження. Зазвичай, на добу. Потім прибирають на зберігання. Салат, приготовлений таким чином добре зберігається і при кімнатній температурі і в підполі.

Якщо все зробили правильно і ретельно промили тару, то кришка не вздуется.

Зимовий салат з огірків, помідорів і болгарським перцем на зиму

На черзі у нас чудовий рецепт овочевий заготовки з додаванням огірків. Цей варіант дозволяє прибрати багато переросли і не дуже кондиційних овочів за один раз. Що дуже зручно, погодьтеся.

За смаком ж виходить цілком гідна закуска. Її дуже смачно додавати до вареної картоплі або гречці. В моєму дитинстві, її їли саме так. Ароматна, в міру гостренькі добавка подобалася навіть дітям. Тому дуже раджу.

Візьмемо:

  • 3 кг помідорів,
  • 1 кг огірків,
  • 6 штук перців різних кольорів,
  • 4 головки цибулі,
  • 1 головку часнику,
  • 1 пучок кінзи,
  • 1 пучок кропу,
  • 2 ст. л. солі,
  • 120 рослинної олії,
  • 2 шт червоного гострого перцю,
  • лавровий лист,
  • чорний перець горошком,
  • 1 ст. л. 9% оцту в кожну 1 літрову банку.

Крок 1. На цьому етапі потрібно привести всі овочі в потрібну нам форму. Помідори ретельно промиваємо, видаляємо з них все не потрібні місця і м’якоть нарізаємо шматочками.

Болгарський перець очистити від плодоніжки і насіння. Потім кожен плід нарізаємо кільцями або півкільцями. Сильно дрібнити не потрібно.

Огірочки промиваємо чистою губкою, щоб прибрати білий наліт з поверхні. І нарізаємо кожну штучку на кружечки. Попередньо, зрізаємо і викидаємо кінчики.

Розбираємо головку часнику і кожну очищену головку нарізаємо шматочками.

За бажанням можна подрібнити кілька стручків червоного гострого перцю. При цьому потрібно дотримуватися підвищеної обережності і відразу помити руки, дошку і ніж. Щоб ненароком не заалеть пальчиків в око або носик.

Всі цибулини очищаємо від лушпиння і ріжемо півкільцями.

Зелень можна брати будь-яку. Приміром, кінзу замінити петрушкою або базиліком. Або використовувати все це разом.
Збираємо її в один пучок і дрібно рубаємо.

Крок 2. Всі подрібнені овочі і зелень потрібно з’єднати в одній глибокій ємності і ретельно перемішати. Додаємо до них сіль і олію без запаху. Знову перемішуємо і залишаємо масу постояти хвилин на 20. Щоб овочі пустили сік і просочилися солоним розсолом.

Крок 3. Потім перекладаємо яскраву масу в чисті банки до самого верху. Сік, що утворився на дні миски, переливаємо в овочі.

Крок 4. Приступаємо до пастеризації салату. Для цього потрібно дно широкої каструлі застелити не потрібне бавовняним рушником. На нього виставити наповнені ємності і прикрити їх чистими кришками.

Між банками наливаємо прохолодну воду, доливаючи до рівня плічок литровок.

Включаємо нагрівання і чекаємо закипання води. Потім засікаємо 30 хвилин і стерилізуємо салат, зменшивши нагрів.
Як часом вийде у кожну банку вводимо столовий оцет і закручуємо литровки кришками.

Перевіряємо отриману консервацію на герметичність. Якщо все добре, то закутуємо литровки ковдрою і залишаємо на добу. Якщо тара укупорена погано і з-під кришки сочиться сік, тоді її потрібно розкрити, вміст ще раз простерилізувати і перезакатать.

Дана заготівля також відмінно зберігається в будь-яких умовах.

Простий рецепт салату з помідорів і болгарського перцю без оцту

Тепер розглянемо варіант без пастеризації салату. В цьому немає необхідності, тому що овочі ми будемо гасити досить тривалий час. При цьому в рецепт зовсім не потрібно вводити оцет. Вся справа в тому, що томати вже містять багато кислоти і вона виступить в якості природного консерванту.

Візьмемо:

  • 5 кг очищених від шкірки помідор,
  • 2 кг солодкого перцю,
  • 100 г петрушки,
  • 7 горошин чорного перцю,
  • 2 ст. л. цукру (якщо томати дуже кислі, 3 ст. л.),
  • 3 ст. л. солі.

Крок 1. Всі починаємо будь-які заготовки з підготовки овочів. Для цього з кожного томату знімаємо шкірку, а м’якоть нарізаємо кубиком. Перці промиваємо, очищаємо від насіння і також подрібнюємо кубиком. Петрушку розрізаємо гострим ножем як можна дрібніше.

Цікаве:  Опеньки, мариновані в банках: прості і смачні рецепти приготування на зиму в домашніх умовах

Крок 2. Далі почнемо проварювати овочі. Для цього краще використовувати каструлю з товстим дном або казан.

У каструлю викладаємо шматочки помідорів і варимо до закипання на середньому нагріві плити. Через півгодини до них вводимо сіль і цукор.

Потім додаємо шматочки перцю.

Якщо у вас суміш з зелених і червоних перчиком, то вийде більш красивий і вишуканий салат.

Сюди ж відправляємо 7 горошин чорного перцю і залишаємо суміш кипіти на повільному нагріванні плити. Кришку при цьому бажано не закривати.

Через 25 хвилин вводимо зелень і проварюємо ще 5 хвилин. Пробуємо закуску на смак. Чи достатньо для вас солі і цукру. Якщо ні, то регулюйте на свій розсуд.

Загальний час варіння овочів варіюється від 50-60 хвилин. Орієнтуйтеся на готовність перцю. Він не повинен хрустіти.

Крок 3. Перекладаємо готову гарячу закуску в стерильні банки до самого верху. І укупориваем їх кришками.

https://youtu.be/1qxkQIr-Zdo

Ставимо кожну ємність на кришку і закутуємо шарами ковдр для самостерилизации салату своїм теплом.

Через добу можна прибирати консервацію на зберігання до зими.

Салат «Лечо» з помідорів з червоним і зеленим перцем без стерилізації

Якщо є багато великих і не м’ясистих помідорів, то можна перекрутити їх на сік. І заготовити з ним лечо. Інгредіентний склад майже той же, що і в попередньому рецепті. Різниця у зовнішньому вигляді консервації. Шматочки перців плавають у томатному соку. Загалом, смачно, що ще сказати. Давайте готувати.

Візьмемо:

  • 2 кг помідорів,
  • 2 кг різнобарвного болгарського перцю,
  • 200 г цукру,
  • 1 ст. л. солі,
  • 170 мл олії без запаху,
  • 80 мл столового оцту 9%.

З цього обсягу виходить приблизно 6 банок об’ємом 0,5 літра. Може ще залишитися грам 200, щоб відразу поїсти.

Крок 1. З помідорів зрізаємо плодоніжку і м’якоть перекручуємо через м’ясорубку. Для цього краще використовувати сітку середнього розміру.

Очищені від насіння перець нарізаємо шматочками. В лечо зазвичай їх з дрібнішають великими скибками.

Крок 2. У каструлю з товстим дном викладаємо шматки перцю, заливаємо його перекрученими помідорами.

При бажанні можна ввести томати, нарізані часточками. Сюди ж вводимо смакові добавки у вигляді солі і цукру.

Щоб нічого не пригоріло, додамо соняшникова олія без аромату.

Отриману красиву масу перемішуємо, прикриваємо кришкою і доводимо до кипіння. Потім засікаємо 20 хвилин і уварюємо салат до м’якості овочів.

Як час вийде, водимо оцет, проварюємо ще 5 хвилин.

Крок 3. Стерильні банки наповнюємо гарячим лечо до самого верху. Ретельно укупориваем їх стерильними кришками.

Далі перевіряємо консервацію на герметичність закупорки і прибираємо «під шубу» для самостерилизации.

https://youtu.be/0GtqPNorppw

Залишаємо в перевернутому стані. Через добу заготовки готові для зберігання.

Салат з перцю, баклажанів та помідорів в маслі на зиму

Наступний варіант закуски виходить просто неймовірним за смаком. Але при цьому досить жирним. Тому що всі овочі потрібно попередньо обсмажити. Однак, саме це попереднє дію надає салату особливу пікантність і родзинку.

Даний варіант консервації також закривається без стерилізації і без додавання додаткових консервантів, типу оцту.

Візьмемо:

  • 3 кг баклажанів,
  • 1,5 кг помідорів,
  • 1,5 кг болгарського перцю,
  • 3 головки часнику,
  • 25 г солі,
  • 100 мл соняшникової олії без запаху.

Крок 1. Почнемо підготовку інгредієнтів. Всі овочі ретельно промиваємо й обсушуємо. З баклажанів зрізаємо плодоніжки і нарізаємо кільцями, товщиною приблизно 1см.

На сковороду наливаємо олію і обсмажуємо на ньому кільця з обох боків до золотистого кольору.

Обсмажувати на сковороді з високими бортами, щоб не брызгало масло.

Далі беремо широку тарілку шарами просолюємо шматочки баклажанів. Спочатку шар колечок, на них сіль, потім наступний шар синеньких і т. д.

Прикриваємо їх плоскою тарілкою, на яку ставимо невеликий гніт. В якості гніту може виступати підлогу літрову банку з водою.

Поки ми готуємо інші овочі, баклажани добре просолятся і позбудуться від гіркоти.

Крок 2. Перці очистити від гілочки і насіння. Всю м’якоть нарізаємо не крупною соломкою.

Помідори нарізаємо часточками. У розігріте на сковороді масло викладаємо томати. Обсмажуємо до появи скоринки.

Окремо в олії смажимо шматочки перецев. Сюди ж викладемо сіль і дрібно рубаний часник. Отриману суміш перемішуємо і готуємо ще 2 хвилини.

Крок 3. Починаємо наповнювати стерильний банки. Шарами перекладаємо овочі. Спочатку вилочкою на дно викладемо кружечки баклажанів, на них пару ложок тушкованих помідорів. Зверху шар перцю з часником.

Чергуємо шари до повного заповнення банки. Верх заливаємо соком з маслом, що залишилося з овочів.

Укупориваем ємності стерильними кришками. Перевіряємо якість закупорювання. Зберігати даний салат краще в холодильнику. І він з’їдається в першу чергу.

Цікаве:  Аджика з яблук і помідорів на зиму: 6 рецептів приготування

Загальна кількість солі на цей вага інгредієнтів вийшло 25 р.

Рецепт салату з помідорів, перцю з цибулею і капустою

Ще один варіант закуски, який багато згадають. Це хрустке Асорті з овочів. До чого ж це смачно, просто неймовірно. Напевно, деякі варіанти заготовок потрібно заново вносити в кулінарні книги. Вони точно стоять. А їхні рецепти перевірені роками і не одним поколінням.

Прянощі на 3 літрову банку або нам 3 литровки:

  • 100 г цукру,
  • 1 ст. л. солі,
  • 50 г 9% оцту,
  • по 3 горошини чорного і духмяного перцю,
  • 3 гілочки гвоздики.

Для салату:

  • 1 качан капусти (приблизно 1,5 кг),
  • 2 середніх моркви,
  • 3 шт. болгарського перцю,
  • 500 р цибулі,
  • 7 кг томатів,
  • 1 головка часнику,

Крок 1. На спеціальній тертці дрібно шаткуємо качан капусти. Можна нарізати ножем, але на тертці виходить соковитіше і красивіше.

Перець промиваємо, очищаємо від плодоніжки з насінням і нарізаємо тонкою соломкою. Морква шаткуємо на тертці для корейських салатів. І дрібно рубаємо всю головку часнику.

Змішуємо цю масу долоньками, активно жамкая капусту, щоб виділився сік.

Крок 2. Починаємо збирати банку. На дно викладемо гілочку зелені (петрушка, парасолька кропу). Можна обійтися і без зелені.

Помідори ріжемо на четвертинки або на половинки і укладаємо першим шаром. Якщо у вас плоди гарні, не великих розмірів, то їх можна класти цілими.

На них щільно укладаємо шар капусти з овочами. Чергуємо ряди до тих пір, поки повністю не наповнимо литровку.
Зверху в кожну сулію засипаємо цукор і сіль. Укладаємо всередину горошини запашного і чорного перцю, гвоздику.

Додаємо оцет і заливаємо всю місткість простий холодною водою до верху. Накриваємо кришками. Залишилося трохи овочів для наповнення 2-х літрових банок.

Крок 3. Приступаємо до пастеризації. На дно каструлі викладаємо ганчірочку і ставимо банки. У каструлю наливаємо холодну воду по плечики трьох литровок, якщо дозволяє обсяг каструлі.

Стерилізуємо салат з моменту закипання 12 хвилин. Потім дістаємо, укупориваем і перевертаємо для перевірки якість загортання.

У такому ж перевернутому стані відправляємо консервацію «під шубу» для самостерилизации залишковим теплом.

Через добу прибираємо на зберігання.

Заготівля з солодкого перцю, помідорів і квасолі

Далі розглянемо варіант салату з додаванням квасолі. Цю закуску можна розглядати в якості повноцінного другого блюда. Виходить дуже ситно і смачно.

Квасолю можна брати будь-Ту, що тільки вылущили з стручків або ту, що залишилася з минулого року. Це не так важливо. Звичайно, свіжа вона буде готуватися швидше. Але на смак це майже ніяк не відіб’ється.

Візьмемо:

  • 500 г квасолі,
  • 500 р цибулі,
  • 500 г перців,
  • 500 г моркви,
  • 1,5 кг помідорів,
  • 100 г цукру,
  • 50 г солі,
  • 50 мл столового 9% оцту,
  • 250 мл соняшникової олії.

Крок 1.Так як з усіх інгредієнтів довше всіх готується квасоля, то і починати будемо з неї. Заливаємо боби окропом і ставимо отвариваться на 20 хвилин.

За цей час очищаємо перці, нарізаємо їх соломкою, а моркву дрібно шаткуємо. Помідори перекручуємо через м’ясорубку. Цибулька очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями.

Цибулю пасеруємо на рослинній олії до прозорості. Потім до нього перекладаємо моркву. Через п’ять хвилин додаємо перець і пюре з томатів.

Крок 2. Чекаємо, коли овочі закиплять і тоді спускаємо квасоля.

Для смаку додамо сіль з цукром. Все ретельно перемішати і з моменту закипання протушкуйте на невеликому нагріванні ще 45 хвилин.

Як час вийшло вводимо столовий оцет, проварюємо салат ще 15 хвилин.

Яка ароматна їжа виходить!

https://youtu.be/b8ZcNeeWN38

Швидко перекладаємо масу в стерильні банки. Намагаємося їх наповнювати повністю до самого верху.

Закатуємо стерильними кришками і перевертаємо догори дном. Перевіряємо герметичність укупорпки і закутуємо шаром рушників або ковдр для природної стерилізації салату власним теплом.

Через добу спускаємо консервацію на зберігання.

Давайте підіб’ємо невеликий підсумок.

  • Для того, щоб салатні заготовки вийшли смачніше, краще використовувати м’ясисті сорти томатів. Вони смачні і ароматні.
  • Замість столового 9% оцту можна взяти есенцію 70%. Для цього потрібно 1 ст. л. кислоти розвести 7 ст. л. води. І з отриманої суміші взяти потрібну кількість.
  • Дуже раджу не нехтувати крайнім етапом самостерилизации. Краще щільніше укутати консервацію шубами, ніж викидати плоди своїх праць. Хай ще пройде термічну обробку своїм теплом, щоб остаточно позбутися від можливих бактерій.

Ну а поки що все. Якщо ви знаєте інші рецепти салатів з використанням томатів і перців, діліться у коментарях. Адже це так чудово, дізнаватися нові варіанти!