Домашній рецепт салату з огірків і помідорів на зиму
Це улюблений салатик моєї свекрухи. Вона завжди називає його «Донським». Для мене завжди було дивно, що овочі залишаються щільними, хрусткими. Закуска буде дивно ароматної і смачної. А любителям більш пікантних страв до складу можна ввести трохи більше гострого перцю або додати часник.
Інгредієнти:
- помідори – 1 кг;
- ріпчаста цибуля – 1 кг;
- солодкий перець – 1 кг;
- огірки – 1 кг;
- петрушка – 200 г;
- сіль – 1,5-2 ст. л.;
- гострий червоний перець – 1-2 шт.;
- цукор – 0,5-1 ч. л.;
- оцет 6%-ний – 10 мл (в кожну банку);
- соняшникова олія 10 мл (в кожну банку);
- насіння коріандру – 0,5-1 ч. л. (в кожну банку);
- чорний перець горошком – 2-3 шт. (в кожну банку);
- лавровий лист – 1-2 шт. (в кожну банку).
Приготування:
1. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, всі овочі ретельно миємо. У огірків видаляємо кінчики, у помідорів – ущільнення від плодоніжки, у перцю – ущільнення від плодоніжки і насіння.
2. Нарізаємо овочі зручним способом, наприклад, ріпчаста цибулю – півкільцями, огірки – кружечками, перець – пір’ям, помідори – кубиками. Чи можна все нарізати однаковими брусочками. Єдина умова – помідори повинні бути порізані крупно, щоб вони зберегли свій дивовижний смак в салаті.
3. Гострий перець звільняємо від насіння і плодоніжки, миємо. Дрібно подрібнюємо.
4. У глибоку ємність викладаємо цибулю, перець, помідори, огірки, гострий перець, дрібно нарізану петрушку.
5. В цю ж ємність, додаємо сіль, ретельно вимішуємо і закриваємо кришкою. У такому вигляді залишаємо на 30-60 хвилин.
6. В цей час готуємо банки: ретельно миємо або додатково стерилізуємо, наприклад, на водяній лазні протягом 15 хвилин.
7. У кожну банку кладемо лавровий лист, чорний перець горошком.
8. Потім ще раз перемішуємо салат і накладаємо в кожну банку максимально туго.
9. Зверху на салат додаємо насіння коріандру, оцет, рослинна олія.
10. Зверху прикриваємо банки кришками, встановлюємо в каструлю на бавовняну тканину. У каструлю наливаємо воду за горлечко банки, відправляємо на вогонь і стерилізуємо протягом 20 хвилин після закипання.
11. Після цього закочує банки кришками, перевертаємо догори ногами, закутуємо ковдрою і відправляємо на зберігання.
Спробуйте обов’язково приготувати за цим рецептом. Я вас запевняю, вам точно не доведеться пошкодувати про це. Домочадці будуть в повному захваті.