Рецепт салату з огірків з цибулею на зиму
Цей салатик виходить настільки смачним, що відірватися від нього буде неможливо. У мене цю закуску люблять всі домочадці, а ще я завжди ставлю таке блюдо на святковий стіл.
Інгредієнти:
- огірки – 1,2 кг;
- цибуля – 2 шт.
- чорний перець горошком – 4-5 шт.;
- цукор – 1 ч. л.;
- лавровий лист – 1 шт.;
- сіль – 0,5 ч. л.;
- оцет – 1 ч. л.
Приготування:
1. Огірки заливаємо холодною водою і залишаємо на 5-7 годин, потім ретельно миємо і обрізаємо хвостики. Овочі нарізаємо кружечками або половинками товщиною до 3-4 мм.
2. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння, миємо. Цибулю нарізаємо тонкими півкільцями.
3. Овочі кладемо в глибоку посуд і перемішуємо. У такому вигляді залишаємо на 30 хвилин, періодично помішуючи.
4. В цей час стерилізуємо банки в мікрохвильовці, ставлячи ємність на тарілку з водою. Тривалість – 2 хвилини на максимальній потужності.
5. У кожну банку укладаємо на дно 4-5 шт. чорного перцю горошком, чайну ложку цукру.
Потім викладаємо огірки з цибулею. Зверху додаємо чайну ложку оцту і половину чайної ложки солі, кладемо лавровий лист і заливаємо окропом.
6. Прикриваємо банки кришками і встановлюємо в каструлю на бавовняну тканину. Доливаємо води по вінця, доводимо до кипіння і стерилізуємо при повільному кипінні протягом 15 хвилин.
Після цього закатуємо банку прокип’яченої кришкою. Банку перевертаємо, закутуємо ковдрою і залишаємо до повного охолодження.
Це був варіант салату НІЖИНСЬКИЙ — неможливо відірватися від цієї смакоти. Але класичний рецепт трохи інший:
- огірки — 1200 м
- цибуля — 750 г
- молодий кріп — 20 г
- гіркий і запашний перець
- оцет, сіль, цукор.
1. Дрібні огірки ріжуть кружальцями, великі уздовж навпіл і часточками товщиною не більше 3 мм, Цибулю ріжемо півкільцями товщиною до 3 мм Кріп) ріжемо невеликими шматочками до 6 мм.
2. У підготовлені банки ємкістю 0,5 л, укладаємо гіркий і запашний перчик, потім рівномірними порціями — нарізані огірки, цибуля, кріп (можна шарами, можна упереміш ).
3. Додаємо 3/4 чайної ложки солі, половину чайної ложки цукру, дві столові ложки 5% оцту (або 1 ст. ложку 9 % спиртового оцту), половину лаврового листа. Укладати дуже щільно! Заливаємо салат киплячою водою на 1,5 см нижче верху горлечка, накриваємо простерилизованными кришками і витримуємо 20 хвилин. Потім стерилізуємо 0,5 л — 10 хвилин, 1 л — 12 хвилин. Негайно закатуємо, перевертаємо до охолодження.