Розсольник на зиму з перловкою і свіжими огірками
Принадність цього рецепту в тому, що огірки для нього потрібні свіжі. Вони засолюються разом з іншими продуктами в процесі приготування і їх попередня підготовка не потрібна.
Необхідні інгредієнти:
- Перлова крупа (в сухому вигляді) – 250 гр.
- Цибуля – 5 середніх головок
- Огірки свіжі – 1,5 кг
- Морква – 0,5 кг
- Томати – 700-800 гр.
- Олія соняшникова – 60 гр.
- Оцет 9% — 70 мл
- Вода питна – 1 стакан
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
Приготування:
1. Овочі необхідно підготувати так, як ви зазвичай робите для супів. Огірок і цибулю порізати дрібно, а моркву перетерти на крупній тертці.
2. Перлову крупу промити і відварити до напівготовності за своїм звичайним рецептом. Відкласти заготовки в бік.
3. Помідори пропустити через м’ясорубку або зробити з них «смузі» з допомогою блендера. Перелити отриману кашку в підходящу за розміром каструлю з товстим дном. Якщо томати були дуже м’ясисті і сухі, додати трохи води. Всипати сіль і цукор, влити рослинне масло і поставити на середній вогонь тушкуватися.
4. Овочі закладаються по черзі. Першим йде цибулю. Його треба проварити в томатній пасті хвилин 10, потім додати огірки і буквально через кілька хвилин моркву. Проварити все разом ще 10 хвилин.
5. Після додати в каструлю перлову крупу, все гарненько перемішати. Якщо суміш вийде дуже густа і «суха», можна додати ще трохи води. Варити суп треба ще 20-25 хвилин. Потім в нього необхідно додати оцет і варити ще 2-3 хвилини, щоб кислота встигла розподілитися по всьому об’єму заготовки.
6. Готову гарячу овочеву масу розкласти по сухим стерильним банкам і закатати.
У цій заготівлі в ролі консервантів виступають оцет і томати. Вони впливають не тільки на смак, але і на тривалість зберігання. Консервація спокійно простоїть в прохолодному місці (в коморі, наприклад) один рік. Якщо залишиться одна-дві баночки, вони без проблем переживуть і другий рік зберігання.
Важливо! Якщо помідори потрапили з щільною, товстою шкіркою, то її краще почистити. Для цього треба позначте ножем «попки» хрест-навхрест, опустити плоди в окріп на 3-5 хвилин, облити холодною водою. Шкірка після цього легко зніметься.