Існує безліч рецептів, за якими можна заготовити смачні помідори на зиму. Самі по собі рецепти заготівлі помідорів прості, при цьому процес, звичайно, клопіткий. Під час засолювання кухня перетворюється в цілий цех по переробці овочів, миття банок, кип’ятіння води і варіння розсолів. А якщо врожай вдався на славу, то потім всі підлоги заставлені банками, укутаними в ковдри.

Я вже згадував, що в цьому прекрасному овоче, як і в будь-якому іншому міститься багато корисних речовин. Що їх можна вживати не тільки в свіжому вигляді, але вони відмінно зберігають всі вітаміни після термічної обробки, засолювання. Заготовлювати можна цілком. Робити чудові салати і не тільки з стиглих, але і зелених, не доспілих плодів. А які смачні виходять помідори у власному соку, пальчики оближеш.

Заготовки з помідорів на нашому зимовому столі додадуть ще одну яскраву фарбу і смачне блюдо, від якого просто пальчики оближеш.

Клімат у нас на землі різний, десь помідори вже поспіли і їх можна вже почати заготовляти, а де-то ще все попереду, тому поспішаю поділитися з вами рецептами приготування помідорів на зиму.

Помідори на зиму з морквяної бадиллям, рецепт на 1 літрову банку

Нам потрібні:

  • Помідори червоні скільки увійде
  • Свіжа морквяна бадилля

Для маринаду на 1 л води:

  • 1 столова ложка з гіркою солі
  • 4 столові ложки з гіркою цукру
  • 0,5 чайної ложки оцтової кислоти 70 %

Приготування:

Помідори і морквяну бадилля добре миємо, сушимо.

На дно стерилізованою 1 л банки викладаємо бадилля. Щоб простерилізувати є кілька варіантів, обирайте найзручніший для вас — «5 способів стерилізації» .

У помідор зубочисткою в плодоніжки робимо кілька проколів, щоб вони не лопалися і добре просолились.

Викладаємо їх щільно, скільки увійде в банку.

В каструлі, воду доводимо до кипіння і заливаємо заготовку. Щоб не лопнула банку, покладіть в неї металеву ложку.

Прикриваємо стерилізованими кришками і залишаємо на 8-10 хвилин. Кришки потрібно прокип’ятити хвилини 3-4.

Готуємо маринад, для цього каструлю з водою ставимо на вогонь, додаємо сіль, цукор і доводимо до кипіння.

З банок через марлю, або спеціальну кришку зливаємо воду.

Заливаємо банки киплячим маринадом.

Додаємо оцет.

Закатуємо кришками і трохи струшуємо, перевертаємо, закутуємо в теплу тканину і залишаємо до повного охолодження.

Помідори, мариновані на зиму з малиновими листям без стерилізації

Інгредієнти з розрахунку на 3 л банку:

  • 2 кг середніх помідор
  • 3 листки малини
  • 4 зубчики часнику
  • 2 столові ложки солі
  • 5 столових ложок цукру
  • 1,5 столових ложок оцту 9%
Цікаве:  Свинячі реберця в духовці — 6 простих і смачних рецептів

Приготування:

 

  • На дно стерилізованою банки викласти в добре промиті і висушені листя малини.
  • Додати часнику, попередньо очищеного.
  • Щільно укласти помідори, заповнити порожнечі більш дрібними.
  • Банки залити киплячою водою, прикрити стерилізованої кришкою і злити її через 20 хвилин назад у каструлю.
  • Додати сіль, цукор і поставити на вогонь, довести до кипіння і влити оцет.
  • Акуратно розлити маринад по банках.
  • Відразу закатати кришками, перевернути і укутати, дати охолонути.

 

Мариновані помідори на зиму, рецепт з лимонною кислотою на 3 літрову банку

Інгредієнти на дві 3 л банки:

  • 4 кг помідор
  • 200 гр. цукру
  • 100 гр. солі
  • 2 чайні ложки лимонної кислоти по 1 ложці на банку
  • 6 лаврових листів
  • 10 горошин запашного перцю
  • 4 зубчики часнику
  • Зелень петрушки
  • Зелень кропу
  • 2 солодких перцю

Приготування:

Приготування починаємо з помідор, їх треба добре помити, прибрати черешки, обсушити на паперових рушниках.

В стерилізовані банки викладаємо лавровий лист, порізаний кружечками, часник, горошки перцю.

Викладаємо помідори, починаючи з більш великих.

Виклавши їх до середини банки, додаємо гілочку кропу, 3 гілочки петрушки.

Перець очищаємо від насіння, розрізаємо на чотири частини.

Додаємо його в самому верху банки.

Заливаємо окропом, накриваємо стерилізованими кришками і даємо постояти 20 хвилин.

Воду з банок зливаємо в каструлю, ставимо на вогонь.

Додаємо цукор, сіль, доводимо до кипіння помішуючи.

Насипаємо в заготівлі лимонну кислоту.

Заливаємо киплячим маринадом.

Закатуємо кришки, перевертаємо, накриваємо теплою тканиною і залишаємо до повного охолодження.

Помідори «Часточки» — мамин рецепт на зиму

Потрібні з розрахунку на 3 л води:

  • 1 склянки цукру
  • 3 столові ложки солі
  • Гвоздика за смаком
  • Перець чорний горошком за смаком
  • Лавровий лист за смаком
  • 1 столова ложка оцту 70%

Приготування:

 

  • Помідори помити, нарізати часточками.
  • У каструлю налити води, довести до кипіння.
  • Додати сіль, цукор, гвоздику, перець, лавровий лист, оцет.
  • В стерилізовані банки викласти скибочки помідор.
  • Залити киплячим розсолом, накрити стерилізованими кришками.
  • У велику ємність дно прокласти рушником і виставити банки.
  • Залити водою і поставити на вогонь, стерилізувати 1 л банки — 15 хвилин.
  • Банки закатати, перевернути, укутати в теплу тканину і залишити до повного охолодження.

 

Рецепт заготівлі помідорів майже без солі і стерилізації

Необхідно:

  • 5 л відерце червоних томатів (вихід 3 літри)
  • 0,5 чайної ложки солі
  • Щіпка гострого червоного перцю
  • 2 лаврових аркуша
  • 7 горошин запашного перцю
  • 100 гр. цукру
Цікаве:  Мариновані помідори на зиму

Приготування:

 

  • Помідори помити, обсушити, крупно порізати, викласти в емальований таз.
  • Додати сіль, цукор, перець, лавровий лист.
  • Поставити на вогонь, довести до кипіння, помішуючи.
  • Розкласти по стерилізованим банкам і закатати стерилізованими кришками.
  • Банки покласти на бік і залишити до повного охолодження.

 

Смачні помідори на зиму, рецепт з часником на 1 літрову банку

З розрахунку на 1 л банку:

  • Помідори червоні
  • Жменя часточок часнику

Для заливки на 1 л води:

  • 3 столові ложки цукру
  • 1 столова ложка солі
  • 1 столова ложка оцту 9%

Приготування:

 

  • Помідори помити, просушити, розрізати на чотири частини.
  • Викласти щільніше в стерилізовані банки, пересипаючи часточками часнику.
  • Воду поставити на вогонь, додати сіль, цукор, оцет, довести до кипіння.
  • Банки залити киплячою процідженої заливкою, прикрити стерилізованими кришками.
  • У велику ємність з киплячою водою, дно попередньо прокласти рушником, виставити банки.
  • Стерилізувати 10 хвилин, закатати, укутати в теплу тканину, перевернути і залишити остигати.

 

Рецепт приготування помідорів на зиму з желатином

Інгредієнти:

  • 500-600 грам помідорів
  • 2 цибулини
  • 1 пучок кропу
  • 10 горошин чорного перцю
  • 1/2 літра води
  • 1 стіл. лож. цукру
  • 1 стіл. лож. солі
  • 3 стіл. лож. оцту 9%
  • 1,5 стіл. лож. желатину

Приготування:

Помідори промиваємо і розрізаємо на дві частини.

Цибулю нарізаємо на тонкі кільця.

На дно стерилізований банки викладаємо дві гілочки кропу, дві горошини перцю.

Викладаємо шар цибулі.

Зрізом вниз викладаємо шар помідорів і так чергуючи з цибулею поки не наповниться вся банку.

Желатин заливаємо невеликою кількістю води, розмішуємо і залишаємо для набухання.

У каструлю наливаємо води, додаємо цукор, сіль, розмішуємо.

Ставимо каструлю на вогонь, доводимо до кипіння.

В маринад додаємо желатин, розмішуємо до повного розчинення.

Додаємо оцет і знімаємо з вогню.

Заливаємо в заготівлі гарячий маринад.

У велику ємність, проклавши дно рушником, виставляємо банки, накриваємо стерилізованими кришками.

Наливаємо води в ємність і ставимо на вогонь, доводимо до кипіння, з моменту закипання стерилізуємо 10 хвилин.

Щільно закручуємо кришки, перевертаємо і залишаємо до повного охолодження.

Перед вживанням баночку з помідорами ставимо на 30 хвилин у холодильник.

Помідори на зиму у власному соку без стерилізації, рецепт – пальчики оближеш

Інгредієнти:

  • 1 літр томатного соку
  • Сіль 1 стіл. лож.
  • Цукор 1 стіл. лож.

Приготування:

Великі помідори пропускаємо через соковижималку.

Цікаве:  Компот з вишні на зиму на 3 літрову банку — прості рецепти вишневого компоту

Томатний сік ставимо на вогонь і доводимо до кипіння.

В стерилізовану банку викладаємо помідори середніх розмірів.

Додаємо за смаком гвоздику, коріандр, 1 лавровий лист.

Заливаємо окропом, накриваємо стерилізованої кришкою і зливаємо через 20 хвилин.

У сік додаємо сіль, цукор, розмішуємо до повного розчинення.

Заливаємо банку киплячим томатним соком.

Закатуємо кришкою, перевертаємо, закутуємо в теплу тканину і залишаємо до повного охолодження.

Як приготувати помідори на зиму по-корейськи

Інгредієнти:

  • 1 кг помідорів
  • 2 солодких перцю
  • 4-5 зуб. часнику
  • 1 гіркий перець
  • 1 стіл. лож. солі
  • 2 стіл. лож. цукру
  • 50 мл соняшникової олії
  • 2 стіл. лож. оцту 9%
  • зелень

Приготування:

 

  • Зелень помити і дрібно порубати.
  • Перці помити, очистити від насіння, часник очистити і все подрібнити в блендері.
  • Все перемішати.
  • Додати сіль, оцет, олію, цукор.
  • Помідори помити, розрізати навпіл.
  • В стерилізовану банку викласти помідори шаром.
  • Зверху на них викласти шар заправки.
  • Так чергуємо томати з заправкою банку поки не заповниться.
  • Закриваємо стерилізованої кришкою, перевертаємо і залишаємо в холодильнику 8 годин, можна на 1 добу.
  • Зберігати такі заготовки тільки в холодильнику.

 

Дуже смачні помідори на зиму з гірчицею, часником і хріном

Інгредієнти:

  • 2 кг помідорів
  • 10 горошин чорного перцю
  • 7 горошин запашного перцю
  • 6 лаврових листів
  • 6 зуб. часнику
  • 4 гілочки кропу
  • 3 невеликих листки хрону
  • 2 стіл. лож. гірчичного порошку
  • 2 червоних перців чилі
  • 1,5 стіл. лож. цукру
  • 2 літри води
  • 60 грам крупної солі

Приготування:

 

  • Зелень промити, висушити.
  • Перець чилі очистити від насіння і розрізати на дві частини.
  • В стерилізовану банку кладемо перець, лавровий лист, часник, зелень.
  • Потім викласти щільніше помідори, не дістаючи до горлечка 2 див.
  • Воду довести до кипіння, додати сіль, цукор, кип’ятити 3 хвилини і дати охолонути.
  • Висипати гірчичний порошок і залити маринад не до краю.
  • Банку поставити в миску з водою на вогонь і додати оцет.
  • Накрити горлечко стерильною марлею повністю.
  • Марля під впливом пара намокне, опустити краї марлі в банку і посипати гірчицею.
  • Решті розсіл відправити в холодильник.
  • Помідори настоюються 7-10 днів, після цього, відкрити марлю і влити залишився розсіл.
  • Марлю прибрати, банку накрити поліетиленом і закрити стерилізованої кришкою.
  • Банку прибрати в прохолодне місце на 30-40 днів.

 

Діліться своїми улюбленими рецептами з близькими і друзями. Якщо у вас є цікаві рецепти заготівлі помідорів, можете розповісти їх для читачів в коментарях.