Одним з улюблених страв у жарку пору року в нашій країні є окрошка. Тому її ще називають річним супом, так як він дозволяє не тільки насититися, але і втамувати спрагу в спекотні часи.

Однак багато людей готують окрошку не тільки в літній час, а цілий рік, незважаючи на температуру. Тому популярність цієї страви не падає протягом усього року. Звичайно, влітку воно частіше з’являється на наших столах.

Існує величезна кількість рецептів літнього супу. Його роблять тільки з овочів, з додаванням м’яса або ковбаси. В якості основи використовують квас, кисломолочні продукти, мінералку та інші компоненти.

Якщо вас цікавить один з найпростіших варіантів, то спробуйте приготувати страву на основі води з майонезом. Виходить не менш смачно. Крім того не потрібно заздалегідь планувати його приготування, адже до складу входять продукти, які практично завжди є на кухні.

Як робити окрошку на майонезі і воді з оцтом

Для початку я вам хочу запропонувати ознайомитися з найпростішим рецептом приготування літнього супу. Для цього знадобиться недорогі і доступні продукти, які можна придбати в будь-якому продуктовому магазині.

Інгредієнти:

  • 500 г картоплі;
  • 250 г огірків;
  • 250 г вареної ковбаси без жиру;
  • 4 яйця;
  • 1 пучок кропу;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • Харчова сіль;
  • 1 ст. л оцту;
  • 4 ст. л майонезу.

Покрокове приготування:

 

  • Заздалегідь відварюємо картоплю в підсоленій воді. Потім охолоджуємо, очищаємо від шкірки і нарізаємо на кубики невеликого розміру;
  • Свіжі огірки промиваємо під проточною водою і ріжемо на шматочки такого ж розміру, що і картопля;
  • Після чого подрібнюємо варену ковбасу;
  • Попередньо відварені яйця ріжемо кубиками;
  • Зелень обов’язково промиваємо і подрібнюємо;
  • Підготовлені продукти відправляємо в каструлю і розмішуємо. У такому вигляді страву можна зберігати в холодильнику протягом двох днів;
  • Перед подачею викладаємо окрошку на тарілку, заливаємо кип’яченою охолодженою водою. Додаємо сіль за смаком, оцет і майонез.
Цікаве:  Пиріжки на кефірі без дріжджів – 6 покрокових рецептів

 

Залишається тільки все перемішати і подати до столу.

Поживна цінність (100 г):

  • Білки: 5,35;
  • Жири: 9,58;
  • Вуглеводи: 7,19;
  • Калорійність: 136,9.

Незважаючи на простий варіант приготування, холодний суп виходить дуже смачним. Приємного апетиту!

Покроковий рецепт окрошки на майонезі і воді, з лимонною кислотою

Наступний варіант мені подобається найбільше. Справа в тому, що з дитинства я їв літній суп саме на воді і лимонної кислоти. І досі, я віддаю перевагу саме такий рецепт, хоча не відмовляють від страви, приготованої на іншій основі. Цей спосіб підходить для тих, хто готує на велику сім’ю.

Інгредієнти:

  • 1 кг вареної ковбаси;
  • 1 кг огірків;
  • 1 кг картоплі;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 1 пучок кропу;
  • 1 пучок петрушки;
  • 10 яєць;
  • 800 г майонезу;
  • Лимонна кислота за смаком.

Приготування:

 

  • Попередньо відварюємо картоплю і курячі яйця;
  • Огірки і ковбасу нарізаємо на кубики однакового розміру;
  • Охолоджені варені яйця подрібнюємо на шматки довільної форми;
  • Невеликими кубиками варену картоплю нарізаємо;
  • Потім дрібно рубаємо зелень;
  • Всі інгредієнти відправляємо у велику каструлю і ретельно перемішуємо;
  • Заправляємо майонезом, солимо й додаємо лимонну кислоту, ще раз розмішуємо;
  • Вливаємо невелику кількість води і перемішуємо, щоб рідина з майонезом повністю змішалися;
  • А потім додаємо води, стільки скільки потрібно, і при необхідності ще раз підсолюємо.

 

Поживна цінність (100 г):

  • Білки: 5,54;
  • Жири: 18,44;
  • Вуглеводи: 5,5;
  • Калорійність: 210,42.

При бажанні ви можете включити до складу редиску. Але не всім вона подобається, тому все за бажанням і смаковим уподобанням.

Рецепт класичної окрошки з ковбасою на воді, з оцтом і майонезом

У кожної господині є свої способи і секрети приготування різних страв. Я пропоную вам ознайомитися з традиційним варіантом. Природно, ви можете коригувати склад на свій розсуд.

Цікаве:  Розсольник класичний: рецепт з перловкою і солоними огірками

Інгредієнти:

  • 6 картоплин;
  • 10 яєць;
  • 3 огірка;
  • 5 редисок;
  • 500 г ковбаси;
  • 400 г майонезу;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • 1 ст. л харчової солі;
  • 1 ст. л оцту;
  • 1 пучок кропу;
  • 2 л води.

Приготування:

 

  • Попередньо кип’ятимо воду і охолодити. Потім додаємо в неї ложку солі і ретельно перемішуємо;
  • Також потрібно заздалегідь відварити картоплю і яйця;
  • Овочі та зелень добре промиваємо під проточною водою;
  • Кріп і зелену цибулю подрібнюємо;
  • Всі інші продукти нарізаємо кубиком однакового розміру;
  • Підготовлені інгредієнти відправляємо в глибоку ємність і розмішуємо;
  • Заливаємо холодною водою, вливаємо оцет і додаємо майонез. Все ретельно перемішуємо.

 

Перед подачею суп краще прибрати в холодильник на пару годин, щоб він остудився. При бажанні столовий оцет можна замінити щіпка лимонної кислоти.

Окрошка на воді з майонезом і сметаною

Пропоную вам ще один цікавий і поширений спосіб приготування холодного супу. Він виходить ситним та смачним, тому спробуйте скористатися цим рецептом.

Інгредієнти:

  • 300 г вареної ковбаси або шинки;
  • 300 р огірків;
  • 4 яйця;
  • 450 р картоплі;
  • 200 г редиски;
  • 1 пучок кропу;
  • 1 пучок зеленого цибулі.

Для заправки на 1 л води:

  • 250 р сметани;
  • 1 ст. л майонезу;
  • 1 ч. л цукру;
  • 1 ч. л гірчиці;
  • 1 ч. л оцту;
  • Сіль за смаком.

Приготування:

 

  • Огірки промиваємо під проточною водою і ріжемо на тонкі шматочки;
  • Ковбасу нарізаємо кубиками. Можете використовувати будь-відварне м’ясо;
  • Відварну картоплю подрібнюємо на шматочки такого ж розміру, що і шинка;
  • Подрібнюємо варені яйця;
  • Тонко нарізаємо редис;
  • Потім нам потрібно дрібно нарубати зелень, яку попередньо слід промити;
  • Заливаємо кип’яченою охолодженою водою;
  • В окрему миску викладаємо всі інгредієнти, необхідні для заправки і ретельно розмішуємо;
  • Підготовлену суміш відправляємо в каструлю з нарізаними продуктами і перемішуємо.
Цікаве:  Огірки з лимонною кислотою на зиму

 

Обов’язково спробуйте окрошку на смак, і при необхідності підсолити або додайте ще оцту. Перед вживанням прибираємо в холодильник, як мінімум на 1 годину. Приємного апетиту!

Існують і інші варіанти приготування окрошки на воді з майонезом. Сам процес практично нічим не відрізняється, тільки склад може бути різним. Тому не бійтеся експериментувати на кухні.