Добрий день! Ми вже багато говорили про консервації огірків. Окремо розглядали маринади на 1 літр води. Також закривали їх з кетчупом Чилі і червоною смородиною. І настала черга докладного опису рецептів з додаванням лимонної кислоти. Їх смак дуже відрізняється від тих, що маринувалися зі столовим оцтом. Виходить не такий яскравий розсіл, в ньому немає сильного оцтового запаху і смаку. І тому вони більш щадяще діють на шлунок. А значить це порятунок для людей, які мають обмеження в харчуванні. Смак виходить ніжний з легкою кислинкою.

Стандартно до основного інгредієнта вводять різні запашні трави і пряності. Ви обираєте їх під свої уподобання. Якщо не любите в огірках тархун або лавровий лист, то сміливо прибирайте їх зі списку інгредієнтів.

А закривати подібний вид маринування будемо в різні обсяги. Буде і загальний рецепт на 1 літр води. Є пропорції для двох і трьох літрових банок. Вони полегшать процес засолювання і заощадять ваш час.

Для самої консервації будемо використовувати два способи: метод гарячого розливу та пастеризацію. Раніше стерилізація була дуже популярною, але вона доволі незручна. Тому сучасні господині більше воліють використовувати метод гарячого розливу або його ще називають методом подвійного заливки. Він припускає попередній прогрів плодів окропом. Робиться все це швидко, кроки описані докладно. Закачування, приготовані за цим способом, також добре зберігаються. Але краще будь консервацію зберігати при температурі 0-1C в темному місці. Це найбільш оптимальні умови.

Давайте коротко про те, як підготувати огірки перед початком маринування. Їх потрібно переробляти в день збирання. Тому що при зберіганні їх якість сильно погіршується. Свіжозібрані плоди поділяють за розмірами, прибираючи переросли або зіпсовані. Якщо у вас трапляються довгі плоди (більше 12 см), їх також відправляємо в маринування. Але тільки ріжемо їх на частини. Можна на кружечки, часточки або половинки.

Потім овочі вимочують у холодній воді не більше 6 годин, періодично змінюючи її. Вимочування відновлює тургор огірків і знижує гіркоту, допомагає їм стати хрустким. Потім їх ретельно миють за допомогою м’якої чистої губки.

Мариновані огірки з лимонною кислотою – рецепт на 1 літр (без стерилізації)

Давайте почнемо з класичного варіанту маринування. Найчастіше для зручності завжди даються пропорції на 1 літр води. А господині вже самі підлаштовують його під свої обсяги. Маринад виходить приємний, не нудотний і не гострий.

При бажанні в саму банку можна додавати різні трави і прянощі. Ми частіше кладемо парасольки кропу і лаврушку. Але це на смак і колір. Тому будь-який рецепт ви можете змінювати під себе.

Візьмемо:

  • огірки,
  • парасольки кропу,
  • пару лаврушек,
  • три горошини запашного перцю на банку.

На 1 літр води:

  • 1 ст. л. солі,
  • 2 ст. л. цукру,
  • 0.5 ч. л. лимонної кислоти,
  • при бажанні можна додати суміш для маринування (це не обов’язково).

Крок 1. Першим ділом ретельно промиємо банки содою і чистою губкою. Потім їх простерилизуем. Способи описані в цій статті. Вибирайте будь-який. Кришки потрібно обшпарити окропом або прокип’ятити п’ять хвилин.

Крок 2. Огірки заливаємо холодною водою і залишаємо на 3 години. Потім ретельно промиваємо кожен плід м’якою і нової губкою. Кінчики можна не зрізати.

Якщо у вас плоди великі і не поміщаються в банки, то їх можна розрізати навпіл або на часточки.

Всю використовувану зелень також промиваємо й обсушуємо на рушник.

Крок 3. На дно стерильної банки кладемо пару лаврових листів, всипаємо горошини перцю, укладаємо парасольку кропу.

За бажанням додають листя смородини або вишні. Також вводять хрін або тархун. Для гостроти кидають маленький шматочок гострого перцю. Це за бажанням. Можна змішати всі травички разом, можна поєднувати їх окремо.

Далі щільно укладаємо огірки. Спочатку йдуть самі рівні, приблизно однакові за розміром. Їх намагаються укладати вертикально, щоб увійшло більше.

Крок 4. Кип’ятимо воду і робимо першу заливання окропом. Так ми пробланшируем плоди і прогреем їх. Заодно перевіримо, скільки води потрібно для розсолу. Заливати окропом потрібно до самого верху.

Цікаве:  Мариновані помідори на зиму — ну дуже смачні та прості рецепти

Прикриваємо горлечка стерильними кришками і залишаємо на 15 хвилин. За цей час окріп охолоне і банку можна буде спокійно тримати долоньками.

Як вийшло, зливаємо воду з банок через мірний стакан. Так ми дізнаємося, на скільки літрів готувати розсіл. Рецепт то у нас дано на 1 літр. Тому всі зазначені пропорції помножимо на потрібний нам обсяг.

Крок 5. В цю злиту воду додаємо сіль і цукор. Перемішуємо і доводимо суміш розсіл до закипання на максимальному нагріві плити.

У киплячу суміш вводимо суміш для маринування і лимонну кислоту. Вона дасть реакцію з окропом і активно спіниться.

Відразу наповнюємо заготовки киплячою заливкою, вводячи розсіл частинами до самого верху. Щоб скло не луснуло, можна під дно покласти лезо ножа.

Закочує банки кришками і перевіряємо на герметичність закупорювання. Для цього банки треба повертіти вниз і вгору. Якщо в районі горлечка все сухо, означає консервацію закрили якісно. Ставимо заготовки на кришку і закутуємо ковдрами для самостерилизации власним теплом. Через добу спускаємо на зберігання.

Хрусткі огірки з лимонною кислотою з цибулею та морквою на зиму

Тепер розглянемо варіант маринування з додаванням моркви і цибулі. Якщо б замінили лимонну кислоту на оцтову, то рецепт би носив назву «Огірки по-Болгарськи». Але у нас дещо інші пропорції. Однак, теж виходить смачно. Морква красиво виглядає в банках. Тому часто її натирають на ажурною тертці. Візуально це виглядає більш привабливо і ошатно.

Рецепт на даний обсяг банки в 2 літри. Можна його розбити на дві литровки або чотири полулитровки. Якщо немає банок потрібного обсягу.

Консервувати будемо з пастеризацією. Огірки стерилізують, якщо немає умов для зберігання при оптимальній температурі 0-1 градус. Тоді пастеризація добре збільшує термін їх зберігання при кімнатних умовах.

Візьмемо на 2-х літрову банку:

  • огірки,
  • половину цибулини,
  • половину моркви,
  • 1-2 зубчики часнику,
  • за 3-5 горошин запашного і чорного перцю,
  • 1 ч. л. лимонної кислоти.

Маринад:

  • 1 літр води,
  • 1 ст. л. солі,
  • 3,5 ст. ложки цукру.

Крок 1. Попередньо підготуємо плоди. Замочуємо їх на 2-3 години в холодній воді. Потім ретельно промиваємо чистої нової губкою (якої точно не мили посуд).
Потім у кожного огірка зрізаємо кінчики.

Половинку цибулини ріжемо півкільцями, а моркву кружечками. Варіант подрібнення абсолютно не важливий, він ніяк не позначається на смак заготовок.

Крок 2. Наповнюємо стерильну банку. Спочатку кладемо моркву і шматочки цибулі. Туди ж відправляємо очищені цілі зубки часнику. Всипаємо горошини перцю.
За бажанням можна додати прянощі і трави.

Щільно укладаємо плоди огірка. Намагаємося підібрати найбільш рівні і красиві штучки невеликих розмірів. Оптимально 10-12 див. Якщо вони довші, то їх потрібно буде розрізати.

У банку відразу всипаємо лимонку.

Крок 3. Готуємо заливку. Для цього у літрі начебто розчиняємо сіль і цукор. Включаємо нагрівання і доводимо маринад до закипання.

Потім заливаємо плоди киплячим розсолом до самого верху. Горлечко прикривають стерильною кришкою.

Приступаємо до пастеризації. На дно широкої каструлі викладемо рушник. На нього поставимо баночку. В каструлю, заливаємо гарячу воду до рівня плічок банки. Включаємо нагрівання. З моменту закипання стерилізуємо огірки 15 хвилин.

https://youtu.be/eJm8Xm0S58A

Потім виймаємо ємність і укупориваем її кришкою. Перевіряємо герметичність закупорки і в перевернутому вигляді відправляємо «під шубу». Через добу прибираємо на зберігання.

Якщо ви закатываете інший обсяг. Півлітрові банки стерилізують 5 хвилин, літрові 7-10 хвилин, трилітрові 15-20 хвилин.

Найсмачніший рецепт солоних огірків з лимонною кислотою у 3-літрових банках

Ми зараз дуже рідко маринуємо огірки в трехлитровки. Їх виходить занадто багато і вони не встигають з’їдатися. Багато повністю перейшли на обсяг банок на 1 і 1,5 літра. Але для великої родини потрібен більший обсяг заготівель.

Продукти на 3 літрову банку:

  • 2 кг огірків,
  • 2 парасольки кропу,
  • 5 горошин запашного перцю,
  • 3 лаврових листа,
  • пару часточок часнику,
  • 3 ст. л. солі,
  • 1 ст. л. цукру,
  • 1 ч. л. лимонної кислоти.

Крок 1. Попередньо промиємо плоди. Якщо ви їх тільки що зібрали, то їх не можна вимочувати в холодній воді. Якщо ж минуло вже більше двох годин після збору, то краще замочити.
Потім зрізаємо всі кінці.

Цікаве:  Варення з ревеню — 6 рецептів приготування на зиму

Також промиваємо і перебираємо всі травички і стерилізуємо банки.

Крок 2. У стерильну трьох літрову ємність укладемо парасольку кропу, пару лаврушек. Додамо горошини перцю. За бажанням вводять гілочки гвоздики і інші прянощі. Це вже орієнтуйтеся на свій смак.

Поверх зелені щільно утрамбовується огірки. Якщо невеликі плоди входять цілком, то довгі можна розрізати скибочками або кружальцями.

Крок 3. Робимо бланшировку овочів. Для цього наповнюємо банку окропом до самого верху. Прикриваємо кришкою і залишаємо на 10 хвилин. Потім зливаємо рідину з ємності і розводимо в ній сіль і цукор. Доводимо до закипання на максимальному нагріві.

Крок 4. В саму трьох литровку всипаємо лимонку.

Відразу заливаємо її розсолом до самого верху і укупориваем.

Поставимо заготовку на кришку і перевіримо тримає вона вологу. Якщо маринад не сочиться, то все зробили правильно і якісно. І в цьому ж вигляді відправляємо заготовку «під шубу».

При повільному охолодженні вона простерилизуется своїм теплом зсередини, а це значить, що добре збережеться всю зиму.

Празькі огірки з лимонною кислотою і лимоном в літрових банках

Якщо набридло одноманітність, то пропоную новий смак. Закриємо огірочки з лимоном. Виходить не зовсім звичайне поєднання з легкою кислинкою. Цедра і перегородки цитруса також можуть дати пікантну гіркуватий нотку.

Перед тим, як закрити багато огірків подібним чином, замаринуйте так всього одну баночку. Щоб зрозуміти, чи підходить вам цей смак.

На літрову банку візьмемо:

  • огірки,
  • 2 часникових зубки,
  • кружечок лимона без кісточок,
  • 3 горошини запашного перцю,
  • парасольки кропу, петрушка за бажанням.

Маринад на 1 літр води:

  • 1,5 ст. л. солі,
  • 6 ст. л. – цукру,
  • 1 ч. л. — лимонної кислоти.

Крок 1. Робимо попередню підготовку плодів. Замочуємо їх водою на 3-5 годин, промиваємо губкою. Якщо у вас свіжозібраний врожай, можна обійтися без замочування. Але, якщо часто трапляються гіркі огірки, то краще цей момент не пропускати. Вода витягує зайву гіркоту.

Крок 2. На дно стерильної банки укладаємо парасольку кропу, часник і кружечок лимона. Додамо горошини перцю. На них вертикально викладемо перший ряд огірків. По можливості заповнюємо банку щільно до верху.

Крок 3. Заливаємо ємності окропом перший раз. Наповнювати треба частинами, щоб скло не луснуло від перепаду температур і встигла прогрітися. Прикриваємо ємність стерильною кришкою і залишаємо на 10-15 хвилин.

Потім зливаємо охололу воду з банок в мірну склянку. Відраховуємо, скільки нам потрібно літрів, щоб приготувати маринад. У цій воді розчиняємо цукор і сіль. Доводимо суміш до кипіння і знову заливаємо банки киплячим розсолом до самого верху. У кожну банку не забуваємо спустити лимонку.

Крок 4. Укупориваем заготовки і перевіряємо на герметичність. У районі шийки повинно бути сухо. Ставимо банку на кришку і закутуємо ковдрами. Так залишаємо консервацію на добу до повного охолодження.

Швидкий рецепт приготування огірків з лимонкою і гірчицею

Гірчиця виступає в якості природного консерванту. Тому часто зустрічаються рецепти з насінням або в її заливанні. Про огірки в гірчичній заливці є готова підбірка. Але там майже всі варіанти з оцтом. Ми ж замінимо його на лимонку.

Візьмемо:

  • огірки,
  • 4 лаврових листа,
  • 6 горошин запашного перцю,
  • 0,5 ч. л. в кожну банку зерен гірчиці,
  • 10 горошин чорного перцю,
  • 2 часникових зубка.

На 1 літр маринаду:

  • 40 г солі,
  • 140 г цукру,
  • не повна 1 ч. л. лимонної кислоти.

Крок 1. Огірки замочуємо до 6 годин у холодній воді. Якщо замачиваете на період більше трьох годин, то воду потрібно буде змінити.

Якщо врожай свіжий, то замочування не обов’язково.

Крок 2. У стерильні банки кладемо зерна гірчиці. До неї спускаємо лаврові листи і горошини перцю. Додаємо цілі часникові часточки.

В цю ж банку щільно укладаємо огірки. У плодів бажано зрізати попки.

Цікаве:  Свинячі реберця в духовці: прості і смачні рецепти

Крок 3. Робимо бланшировку овочів окропом. Киплячу воду потрібно заливати частинами, щоб скло тари не урвався. Заливати треба по саме горло. Прикриваємо стерильними кришками і залишаємо на 20 хвилин.

Як вийшло, охололу воду потрібно злити через мірний стакан в каструлю. Отримане кількість літрів множимо на пропорції, які вказані в рецепті. У цій воді розчинний сіль і цукор. А в банки додаємо лимонну кислоту.

Маринад ставимо на максимальний нагрів і чекаємо закипання. Заливаємо киплячим розсолом банки до самого верху і відразу укупориваем їх кришками.

Перевіряємо на герметичність і прибираємо «під шубу» для самостерилизации. Через добу прибираємо заготовки на зберігання.

Зерна гірчиці в банку виглядають більш естетично, ніж мутний гірчичний порошок. А функцію вони виконують однакову.

Простий рецепт маринованих огірків з лимонною кислотою і аспірином

Якщо ви сумніваєтеся, чи збережеться консервація при кімнатній температурі, а стерилізувати її немає бажання. Тоді раджу підстрахувати себе і посилити лимонну кислоту таблеткою аспірину. Додаткова кислота дозволить консервації не роздутися і довше зберігаються.

На літрову банку беруть 1 таблетку аспірину, на трьох літрову — 2 таблетки ацетилсаліцилової кислоти.

На 1 літрову банку:

  • огірки, скільки увійде,
  • з гілочки тархуну, хрону,
  • парасолька кропу,
  • чверть цибулини,
  • 1 зубчик часнику,
  • 1 таблетку аспірину,
  • 0,3 ч. л. лимонки.

Розсіл:

  • 2 ст. л. солі,
  • 4 ст. л. цукру.

Так як кислоти будемо додавати більше, ніж зазвичай, і розсіл зробимо солодше.

Крок 1. Огірки промиваємо губкою, заливаємо і даємо їм пройнятися водою. Потім у кожного плоду зрізаємо кінчики.

У стерильну банку укладаємо чисту обсушену зелень. Спочатку на дно спускаємо часник і цибулю, потім травички.

Поверх щільно і вертикально утрамбовуємо огірки.

Крок 2. Переходимо до заливкам. Робити будемо три заливки, щоб підсилити ефект аспірину.
Перший раз прогріваємо огірки окропом 15 хвилин. Потім зливаємо воду і на її основі готуємо розсіл. Змішуємо воду з сіллю і цукром, перемішуємо і кип’ятимо.

Крок 3. Робимо другу заливку до самого верху. Горлечко прикривають стерильною кришкою. Знову залишаємо 15 хвилин. Потім зливаємо знову маринад. А в банки кладемо аспірин і лимонну кислоту.

Злитий маринад знову кип’ятимо і робимо кінцеву заливку до самого верху банки. Укупориваем її кришкою і перевіряємо на герметичність закрутки.

Потім ставимо її догори дном і закутуємо шаром ковдр або шуб. У такому середовищі консервація пройде самостерилизацию зсередини. А після повного охолодження, приблизно через добу, її модно спустити на зберігання.

Солодкі консервовані огірки з лимонною кислотою замість оцту (1,5 літрова банка)

Багатьом подобається кисло-солодке поєднання в маринаді. З ним і огірки виходять злегка солодкуваті. Сперечатися не буду, виходить смачно. В них точно є якась своя особлива родзинка.

Візьмемо на 1 банку:

  • огірки,
  • лавровий листочок,
  • 5 горошин запашного перцю,
  • кілька суцвіть гвоздики за бажанням,
  • 4 часникові часточки,
  • 1 лист хрону,
  • 1 парасольку кропу,
  • неповна чайна ложка лимонної кислоти,
  • 0.5 ч. л. зерен гірчиці за бажанням.

Маринад на 1 літр:

  • 5 ст. л. цукру,
  • 4 ст. л. солі.

Ділюся описом процесу консервування у відео форматі.

Кожен із зазначених рецептур ви можете підганяти під свої смаки. Наприклад, вводити добавки у вигляді червоного або солодкого перцю. Тоді у вас вийде гостра заготовка.

Всі травички, що ви вводите, також вибирайте за своїм уподобанням. Не подобається смак тархуна, не використовуйте його. Думаю, що думка зрозуміла.

Загалом, проблем з консервування не повинно виникнути. Однак хочу звернути вашу увагу на один нюанс. Не всі сорти огірків придатні для маринування. Наприклад, салатні сорти. Плоди мають щільну шкірку, яка погано піддається проникненню розсолу. А також мають всередині порожнечі, з яких не завжди встигає вийти повітря. І після закупорювання банки з подібними плодами часто «вибухають». А якщо і достояли до зими, то всередині огірки в цих порожнинах може виявитися неприємний затхлий запах.

На цьому не зупиняюся, а біжу робити нову добірку смачною консервації. До нових зустрічей!