Вітаю! Мариновані огірочки прикрасять будь-який святковий стіл. І кожна господиня готує його по-своєму. Хтось віддає перевагу консервувати в гірчичній заливці або томаті. А кому-то подобається вкривати їх морквою. Рецептів багато, ми продовжуємо освоювати світ заготовок. А значить внесемо в нашу кулінарну книгу ще один варіант – і він буде з додаванням капусти.

Обидва овоча відмінно «дружать» в банку. Вони залишаються в міру хрумкими і відмінно вбирають в себе смак маринаду. При цьому в консервації виглядають акуратно і красиво. Смачно похрумтіти ними вприкуску до вареної картоплі.

Варіантів приготування заготовок з ними багато. Нижче розглянемо кілька рецептів маринування, а також кілька варіантів салатів на зиму. Подібні заготовки дуже виручають, коли у вас тільки пішли молоді качани. А огірочки вже переросли. Овочі нарізаються, змішуються і закриваються на зиму. Зручно, швидко і відходів майже немає.

Якщо ви зібрали великий урожай огірків, то раджу скористатися варіантом приготування з кетчупом чилі. Ще раджу рецепт з додаванням червоної смородини.

Мариновані огірки з капустою в розсолі, рецепт під залізні кришки

Почнемо з дуже популярного способу маринування овочів. З основних інгредієнтів беремо тільки огірки і капусту. Інше смакові і ароматні добавки. Засолочную зелень ви можете підбирати ту, що любите. Нижче наведено приблизний її складу, можна взагалі прибрати її з консервації.

Візьмемо:

  • 1 кг огірків (приблизно на 2 банки по 1,5 л),
  • 0,5 кг капусти,
  • пару парасольок кропу,
  • листя або корінь хрону,
  • 4-6 листків вишні,
  • 4-6 листків смородини,
  • 8 зубків часнику (по 4 на банку),
  • 4 лаврових аркуша (по 2 на банку),
  • горошини чорного перцю.

В маринад на 1,5 л води візьмемо:

  • 4 ст. л. цукру,
  • 1,5 ст. л. солі,
  • 150 мл 9% оцту.

Крок 1. Робимо попередню підготовку тари і овочів. Банки ретельно промиваємо з содою.

Огірки промиваємо і замочуємо на 2 години у воді. За цей час вони відновлять пружність. Якщо врожай зібрано відразу перед переробкою, то замочувати плоди не потрібно. Потім з кожного плоду зрізаємо хвостики. Якщо вони великі, то ріжемо на часточки або половинки.

Качан капусти розрізаємо навпіл. Видаляємо верхні листочки. Утворені половинки ріжемо на шматки довільно.

Всю зелень потрібно промити і повністю обсушити на рушнику.

Крок 2. На дно чистої банки викладаємо посолочную зелень і прянощі. Туди вирушають за парасольки кропу, по листочку хрону або шматочку кореня. Викладаємо по 2-3 листочки вишні і смородини. Туди ж піде і лавровий листочок з горошинами чорного перцю. Горошин можна взяти 5-7 штучок. Часник очищаємо від лушпиння і в кожну банку викладаємо по 4 зубчики.

Крок 3. На «подушку» із зелені укладаємо шарами овочі. Спочатку щільно вертикально ставимо огірки. На них йде шар капусти. І так чергуємо до тих пір, поки банку повністю не наповниться. Чим щільніше, тим менше маринаду знадобиться.

Крок 4. Готуємо маринад. Для цього в 1,5 літрах води розчиняємо сіль і цукор. Нагріваємо розчин до закипання. Потім вимикаємо нагрівання і вводимо столовий оцет. Наповнюємо цим гарячим розсолом банки до самого верху. Прикриваємо ємності стерильними кришками і переходимо до пастеризації.

Крок 5. Стерилізувати будемо в каструлі з широким дном. У неї викладаємо рушник і акуратно ставимо наповнені банки. Вони не повинні торкатися, інакше можуть лопнути при нагріванні.

Цікаве:  Рецепт солодких булочок з дріжджового тіста в духовці

Всередину каструлі вливаємо гарячу воду до рівня плічок банок. Включаємо нагрівання і доводимо воду до закипання. З моменту закипання стерилізуємо овочі 10-15 хвилин (1,5 літрових банки).

Потім акуратно виймаємо заготовки і закочує їх закаточним ключем. Перевіряємо герметичність закупорювання, переверну ємності догори дном. І в цьому стані відправляємо «під шубу» для повільного остигання і самостерелизации власним залишковим теплом.

Приблизно через добу спускаємо консервацію на зберігання.

Як приготувати салат «Огірки з капустою на зиму без стерилізації

Тепер варіант овочевого салату. Як раз на випадок переросли плодів, які не вміщуються в банку в цілому стані.

До основних інгредієнтів додамо ще ріпчасту цибулю. З ним заготівля виходить більш соковита.

Візьмемо:

  • 2,5 кг огірків,
  • 2,5 кг капусти,
  • 1 кг цибулі,
  • 150 г часнику,
  • 200 г зелені,
  • 1 ст. л. перцю горошком,
  • 3-4 ст. л. солі,
  • 1 склянка цукру,
  • 5 шт. лаврового листа,
  • 250-300 мл соняшникової олії,
  • 250 мл 9% оцту.

Пастеризувати салат ми не будемо, тому заздалегідь промиваємо і стерилізуємо банки і кришки.

Крок 1. Огірки ретельно промиваємо і з кожного плоду видаляємо кінчики. Решту нарізаємо не тонкими кружечками.

У загальний таз шаткуємо качан капусти. Очищені від лушпиння цибулю нарізаємо півкільцями.

Промиваємо і обсушуємо зелень. Дрібно її порубаємо і відправляємо в загальний таз до овочів. Перемішуємо овочеву масу і вводимо смакові добавки. Відразу викладаємо лаврушки і горошини чорного перцю.

Для соковитості введемо соняшникова олія без запаху. Наостанок солимо і сахарим за смаком. Зразкові пропорції вказані в рецепті.

Крок 2. Перемішуємо масу, щоб лобавки рівномірно розподілилися по овочевим шматочках.

Тепер нам потрібно трохи проварити салат. Рівно стільки, щоб пройшла термічна обробка закуски, але при цьому овочі залишилися хрусткими і зберегли свою форму.

На повільному нагріванні доводимо масу моменту, коли почне активно виділятися сік. У цей момент її потрібно постійно перемішувати, щоб сік виділявся рівномірно.

Поступово салат почне закипати і з моменту закипання ми проварюємо його 6-10 хвилин. Потім вливаємо столовий оцет, перемішуємо і переливаємо в банки.

Крок 3. Ємності потрібно наповнювати до самого горлечка. При цьому намагаємося викладати не тільки гущу, але і сік з маринадом.

Укупориваем консервацію стерильними кришками. Перевертаємо ємності догори дном і перевіряємо герметичність закупорювання. Після цього закутуємо заготовки ковдрою для природної самостерилизации.

Через добу прибираємо салат на зберігання. Зберігати його можна і при кімнатній температурі подалі від джерел опалення.

Капуста з огірками та цибулею на зиму — просто пальчики оближеш (консервування в банках)

Тепер розглянемо варіант маринування без посолочной зелені, але до основних інгредієнтів додамо ще ріпчасту цибулю та моркву. Заготівля виходить яскрава і дуже смачна. Овочі залишаються хрусткими. Цибулька ж просочується маринадом і набуває кисло-солодкий смак.

Цей рецепт також не передбачає стерилізацію.

Візьмемо:

  • 2 кг капусти,
  • 1 кг моркви,
  • 1 кг цибулі,
  • 1 кг огірків,
  • 4 ст. л. солі,
  • 4 ст. л. цукру,
  • 125 мл рослинного масла,
  • 175 мл столового 9% оцту.

Банки промиваємо содою і чистої нової губкою. І стерилізуємо будь-яким зручним для вас способом. Ми частіше пропарюють, але можна і прожарити в духовці або мікрохвильовій печі.

Цікаве:  Малосольні огірки — рецепти швидкого приготування хрустких огірочків

Крок 1. Підготуємо овочі. Очищену, промиту моркву натираємо на крупній стороні терки. Відразу перекладаємо її в загальну каструлю.

Качан капусти дрібно шаткуємо, пересипаємо до морквині.

Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями. Поверх них викладаємо огірки, нарізані кільцями.

Зверху відразу додаємо приправи. Додаємо сіль і цукор. І заливаємо всю овочеву суміш рослинним маслом.

Крок 2. Ставимо каструлю на нагрів і прогріваємо овочі на повільному вогні. Поступово вони осідають на дні з’являється сік. З моменту закипання проварюємо масу 2 хвилини.

Вливаємо в каструлю оцет, перемішуємо і починаємо наповнювати банки.

Крок 3. Наповнювати ємності потрібно до самого верху, щільно утрамбовувавши овочі. Поверх них рівномірно розливаємо сік.

Потім можна закупорювати їх стерильними кришками і перевіряти на герметичність. Якщо все зробили якісно, то закутуємо консервацію ковдрою і залишаємо на 10-18 годин. Довше не потрібно, інакше овочі можуть перетравитися і втратити хрусткость.

Зберігати заготовки бажано в прохолодному темному місці.

Самий смачний рецепт салату «Донський» з огірків з капустою

Донський салат – це феєрія яскравих фарб. В нього йде більшість сезонних овочів, які дозрівають в один час. Тому в його складі ви побачите помідори, кабачки та навіть болгарський перець. Деякі господині додають баклажани і горох. Загалом, наводжу один з поширених рецептів.

Докладний опис процесу приготування показано у відео. Рекомендую до перегляду.

Візьмемо:

  • 0,5 кг огірків,
  • 1 кг помідор (зелених або бурих),
  • 1 кг кабачків,
  • 800 г ріпчастої цибулі,
  • 600 г зеленого солодкого перцю,
  • 1 вилок капусти,
  • 2 шт. гострого перцю (за бажанням,
  • 3-4 черешка селери з листям,
  • 1 пучок петрушки і кропу,
  • 2 ст. л. солі,
  • 2 ст. л. цукру.

У кожну банку:

  • лавровий лист,
  • перець горошок,
  • насіння коріандру,
  • рослинне масло і оцет 6%.

Після закипання стерилізувати 0,5 л банки -20 хв, 1 л — 25 хв.

Салат рідко закривають у великі обсяги. Тому час стерилізації зазначено для ємностей від 0,5 до 1 літра.

Капуста з огірками і помідорами в банках на зиму

Давайте ще розглянемо варіант маринування овочів без стерилізації. Її замінимо методом подвійного заливки з попереднім прогріванням плодів. Так ми знищуємо зайві бактерії окропом, а заодно рівномірно прогріваємо овочі.

Візьмемо:

  • засолочную зелень: кріп, листя хрону, смородину і вишню,
  • огірки,
  • капусту,
  • помідори.

В маринад:

  • 3 гілочки гвоздики,
  • 3 ст. л. солі,
  • 4 ст. л. цукру,
  • 6-7 горошин перцю,
  • 1 зубчик часнику,
  • 1 ч. л. 70% оцту на 3-х літрову банку.

Для прикладу маринувати будемо в трьох літрових банках. Попередньо їх потрібно ретельно промити і простерилізувати.

Крок 1. Підготуємо інгредієнти. Всю зелень ретельно промиваємо й обсушуємо на рушник. Часник очищаємо від лушпиння.

Огірки ретельно промиваємо і при необхідності замочуємо водою.

Помідори використовуємо цілі, їх треба перебрати і теж промити. Томати краще використовувати щільні з товстою шкіркою, не перестиглі. Щоб при ошпарюванням вони не лопнули і зберегли свою форму.

Капусту краще використовувати великими шматками.

Крок 2. На дно банок укладаємо засолочную зелень і часник. Поверх них щільно ставимо огірки.

Наступним шаром викладемо капусту, на яку відправимо помідори.

Далі закип’ятимо 2 літра води (якщо у вас 1 трехлитровка) і заповнюємо банку окропом до самого верху.

Цікаве:  Баклажани на зиму, кращі рецепти заготовок «Пальчики оближеш»

Щоб скло не тріснуло від перепаду температур, під дно ємності можна покласти лезо ножа.

Через 20 хвилин цю охолоджену рідину потрібно злити назад в каструлю. Часто для зливу використовують спеціальну капронову кришку з отворами. Її можна зробити самостійно або придбати в господарському магазині.

У кожну банку вводимо гілочки гвоздики і горошини перцю. Також вводимо оцет.

Крок 3. В злиту воду додаємо сіль і цукор. Розмішуємо розчин і нагріваємо до закипання. Пробуємо на смак і при необхідності регулюємо кількість солі або солодощі. Заливаємо маринадом трьох литровки до самого верху.

Укупориваем кришками і відправляємо «під шубу» для природної стерилізації залишковим теплом. Через добу консервація охолоне, і її можна буде прибирати на зберігання.

Зимовий салат «Кубанський» з капусти з огірками, виходить дуже смачно

Про «Кубанський» ви вже чули. Про них є окрема добірка. Тому коротко розпишу найпоширеніший рецепт.

Візьмемо:

  • 0,5 кг качана капусти,
  • 0,5 кг томатів,
  • 0,5 кг солодкого перцю,
  • 0,5 кг огірків,
  • 250 р. цибулі,
  • 250 г моркви,
  • 50 грам 9% оцту,
  • 60 грам цукру,
  • 1 ст. ложка солі,
  • 50 мл рослинного масла,
  • 5 шт. лаврового листа.

Крок 1. Для початку підготуємо овочі. Ретельно промиваємо їх і подрібнюємо. Цибульні головки нарізаємо півкільцями. Моркву натираємо на крупній стороні терки, а огірки ріжемо кільцями.

Помідори розрізаємо на середні шматочки. Перець очищаємо від насіння і нарізаємо соломкою, а капусту дрібно шаткуємо. Овочі ретельно перемішуємо і додаємо прянощі.

Першим ділом вводимо сіль з цукром. На них йде рослинне масло і оцет. Для аромату пропоную додати лавровий лист.

Масу добре вимішати і залишимо на 20 хвилин для утворення соку. Потім отриманий салат розкладаємо у стерильні банки. Рівномірно розливаємо по них сік, що залишився. Прикриваємо горлечка стерильними кришками і приступаємо до пастеризації.

Крок 2. На дно каструлі викладемо рушник. Поставимо наповнені ємності з закускою. Вони не повинні стикатися. Всередину каструлі вливаємо холодну воду до рівня плічок банок. Включаємо нагрівання і чекаємо, коли вода в каструлі закипить.

З цього моменту трохи знижуємо нагрівання і засікаємо 30 хвилин. Потім кожну ємність потрібно дістати з окропу і герметично закупорена кришками.

Перегорнемо консервацію догори дном і дочекаємося повного остигання салату.

Тепер давайте поговоримо про нюанси:

  • Будь маринад варто пробувати перед тим, як наповнювати банки. Адже всі ми різні. Хтось любить солодкі розсоли, а хтось гострі.
  • Засолочний зелень може бути різна. Береться і кінза і естрагон. Також беріть те, що є під рукою. Без неї теж можна обійтися, але консервація втратить в ароматі.
  • Також завжди використовуємо ідеально чисті банки. По старинці їх промивають содою і нової губкою. Цієї губкою не можна мити посуд або витирати зі столу. Використовуйте її тільки для банок.
  • Кінчики з огірків можна не знімати, якщо ви маринуете їх у цілому вигляді. Але без них, м’якоть краще просочується розсолом.
  • Не варто боятися рецептів, в яких використовується пастеризація. Консервація, пройшла її, зберігається добре і довго.

Загалом, дотримуйтеся рецептури і ваші закачування порадують вас взимку. А це дуже цінно. Дякую вам за увагу і бажаю легкої консервації.