Сьогодні готуємо надзвичайно смачне блюдо, яке називається машхурда (або з-за відмінності у вимові — «машкорда»). Це дуже густий і наваристий суп з східними нотками. Готують його різновиди бобових, який називається маш. Звідси власне і назва страви.

Такий суп поширений у народів Середньої Азії, особливо смачно готують його в Узбекистані. Це дуже поживна юшка, яка додасть сили і енергію на цілий день. Вона виразно сподобатися прихильникам здорового харчування, людям, що займаються важкою фізичною працею або спортом.

Всі інгредієнти для такого супчика дістати легко. Навіть горезвісний маш, або як їх ще називають, боби мунг. Поцікавтеся на ринках у продавців, так і супермаркети його завозять. Маш, до речі, славиться своєю користю для організму, у нього приємний насичений смак і з нього можна приготувати багато різних страв.

За смаком це щось середнє між квасолею і горохом, з невеликим відтінком горіхового смаку, в розмірах правда менше гороху вдвічі. Маш також прекрасно підходить для каш, ми часто по четвергах готуємо з нього кичири. Але сьогодні у нас саме машхурда. Суп буде пряним, з травами. Можна, за бажанням, зробити його з додаванням червоного гострого перцю. Обов’язково готуйте та смакуйте в холодну пору року. Це просто могутня допомога для вашого імунітету.

На замітку! Узбецька машхурда рятує від похмілля і нормалізує роботу шлунка

Узбецький суп машхурда з махаємо і рисом: покроковий рецепт з фото

Для приготування супу машхурда нам знадобляться звичайні продукти.

М’ясо підійде будь-яка: яловичина, баранина або яловичина. Так вийшло, що юшку готували в місцевостях, де з-за малої кількості води для рису, в основному вирощували маш. Він менш вимогливий до вологи. А так як дайхане в селах жили за рахунок підсобного господарства, то в блюдо йшло все, що могли знайти. Рецепт так і сформувався, жменя маша, рису, квасолі, шматочок м’яса, по одній парі штук кожного овоча, стручок перцю.

Я пам’ятаю, що взимку моя бабуся завжди готувала його з дрібно нарізаною гарбузом. Для густих супів, вона підходить як не можна до речі. Смак виходить дуже багатим. І готувала на справжнісінькому багатті. Так що можете собі уявити, який збуджує апетит стояв аромат. Але краще не уявляти, а збігати за продуктами і приготувати це диво у себе вдома. М-М-м… Смакота!

Для зручності все краще підготувати заздалегідь. М’ясо нарізаємо довільними шматочками. Всі овочі ріжемо кубиком однаково розміру. Для того щоб маш рис готувалися швидше, можна насипати їх в тарілку і залити водою. Зробіть це за півгодини до того, як почнете готувати.

Інгредієнти:

  • М’ясо (яловичина) 300-350 грам;
  • Картопля — 2 штуки;
  • Цибуля — 1 велика цибулина;
  • Морква — 1 штука
  • Болгарський перець — 1 штука;
  • Помідори — 1-2 штуки;
  • Часник — 3-4 зубчики
  • Маш — 100 грам;
  • Рис — 100 грам;
  • Масло рослинно — 100 мл;
  • Сушені трави і свіжа зелень за смаком
  • Сіль і чорний мелений перець за смаком

Краще всього готувати таке блюдо в казані. Якщо підходящої посуду немає або ви зазвичай користуєтеся каструлями, можете обсмажити і покласти м’ясо з овочами в сковороді, а потім перелити в каструлю, залити водою і доготувати в ній.

Процес приготування:

Крок 1. Візьмемо казан середнього розміру, обсяг 3-5 літрів. Ставимо на плиту і наливаємо олії. За рецептом зазначено близько 100 мл, але це якщо ви готуєте чисто м’якоть. Я зазвичай роблю на око, якщо м’ясо з жиром, олії йде менше. А краще всього приготувати на курдючному салі, таке блюдо виходить на порядок смачніше. Даємо маслу добре розжаритися.

Цікаве:  Курячі рулетики з сиром – 5 покрокових рецептів

Крок 2. В першу чергу відправляємо на смаження м’ясо. Є дуже цікавий момент, я завжди починаючи з обжарювання, м’ясо злегка підсолюю. Багато хто кажуть, що так втрачається сік, і м’ясо виходить сухим. Як мені здається, якщо трохи солі, то страшного нічого немає. Частина соку виділитися і в ньому найкраще обсмажувати овочі. Ще я знаю трюк, яким я навчився при приготуванні плову, про нього розповім нижче.

Крок 3. Коли ви обжарите м’ясо, воно змінить колір, додайте моркву. Перемішайте і обсмажте кілька хвилин. Морква з овочів готується довше за всіх, тому починають з неї.

Крок 4. Наступним йде цибулю. Наріжте його як зручно, кубиками або півкільцями. Обсмажуємо деякий час, поки цибуля не набуде золотистий відтінок. Він добре бере участь в обміні смаками.

Крок 5. Цибулю і моркву стали вже досить м’якими. Підсипаємо болгарський перець і слідом відразу помідори. Якщо томатів немає, можна легко замінити парою ложок томатної пасти. Але свіжі звичайно набагато краще.

Крок 6. Ну от тепер і хитрість, яку я зазвичай використовую. Коли м’ясо і овочі в казані, я знижую вогонь на мінімум. Накриваю кришкою, залишаю маленький зазор для пари. Тушу так близько 10 хвилин приблизно. Особливо смачним після цього виходить м’ясо і бульйон. А щоб був бульйон, поставимо води в чайнику нагріватися.

Крок 7. Через 10 хвилин заливаємо обжарку киплячою водою. Ви звичайно можете додати і звичайної води. Але я так ніколи не роблю, мені здається смак від цього все одно змінюється.

Крок 8. Додаємо вогонь і доводимо суп до кипіння.

Крок 9. Промитий і замочений маш додаємо в суп. Приблизно готуватися він 30-40 хвилин, в залежності від якості. Коли ви побачите, що боби втратили форму, розм’якшилися або розкрилися, можна переходити до наступного кроку.

Крок 10. Додаємо нарізану картоплю. Прийшла пора посолити суп по вашому смаку. Можна збагатити смак чорним перцем або меленою паприкою. А може ви любите аромат сушених трав? Зараз самий момент щоб їх додати. Коріандр, зіра, орегано. Всього потроху, а смак вийти обладнаний.

Крок 11. Самий останнім засипаємо рис. Залишиться доготувати тільки його і суп буде готовий. Можна подрібнити кілька зубчиків часнику або червоний перець пластівцями. Це для тих, хто піклуватися про імунітет або просто любить страви погостріше.

Крок 12. У нас все готово. Розливаємо суп по тарілками, прикрашаємо свіжою січеною зеленню. Зверху можна додати пару столових ложок катыка або сметани.

Залишиться тільки подати на стіл і покликати всю сім’ю пробувати справжній східний суп. Поруч, якщо сезон дозволяє, подайте зелень і обов’язково гарячу узбецький коржик. Буде смачно, що не передати, і від тарілок за вуха не відтягнути.

Машхурда, як варто відзначити, це не тільки цікаве назву, але і пікантний смак. Його можна приготувати навіть щоб здивувати гостей. Так що, обов’язково беріть рецепт на замітку, готуйте та смакуйте. А якщо вже приготували і спробували, ласкаво просимо в коментарі, висловити свою думку. Буду дуже радий.

На цьому все, друзі

Якщо сподобалася стаття, поділитеся нею в соціальних мережах, кнопочки нижче. У вас не займе багато часу, а для сайту буде дуже корисно. Бажаю вам і вашій родині всього найкращого.