Лечо – як багато в цьому слові… Напевно, багато хто зі мною погодяться, що така закуска дуже смачна. У багатьох сім’ях вона найулюбленіша. Наприклад, в нашій. Якщо дістати баночку такого лечо, відкрити її, то через кілька хвилин вона вже буде порожня.

Спробуйте подати його до картоплі – смачніше вечері не знайдеш! Саме миле для російської душі ласощі. А готується він дуже просто, з певного набору овочів або всіх тих, які є у вас на кухні.

Сьогодні ми з вами розглянемо кілька таких рецептів. Вибирайте будь-який. Кількість і набір інгредієнтів ви можете незначно змінювати за смаком.

Як приготувати лечо з помідорів, перцю, моркви та цибулі на зиму без оцту

Цей рецепт я знайшла в інтернеті і вирішила приготувати лечо без додавання оцту. Мені дуже сподобалося. І вам раджу!

Інгредієнти:

  • Кіло томатів
  • 150 мілілітрів масла пісного
  • Півкіло моркви
  • 40 грам цукрового піску
  • Півкіло очищеного перцю
  • 30 грам солі, призначеної для заготовок (без добавок, крупнокаменной)
  • Півкіло лука

Приготування:

1.Цибулю чистимо, нарізаємо його кубиками середнього розміру. Перчик солодкий теж очищаємо. Очищені стінки нарізаємо на кубики, приблизно як цибуля. Моркву чистимо, трьом теркою на крупній насадці.

2.Помідори миємо, видаляємо щільну частину в середині і нарізаємо шматками середнього розміру. Якщо вам звичніше готувати лечо з прокрученными томатами, можете скористатися м’ясорубкою або блендером.

3.У підходящої з місткості каструлі розігріти олію. Перекладаємо сюди цибулю, помішуючи, на невеликій потужності вогню згасимо його до напів-м’якого стану.

4.Потім додаємо моркву, вимішуємо. Тушкуємо близько десяти хвилин, при необхідності перемішуючи. Так само потрібно накрити кришкою з отвором для виходу пари. Вогонь повинен бути середнім по потужності.

5.Тепер перекладаємо сюди солодкий перчик. Вмішуємо його в тушковані овочі, знову прикриваємо кришкою і при тих же умовах тушкуємо ще хвилин п’ять.

6.Потім додаємо томати. Відразу солимо і подслащиваем. Розмішуємо.

7.Тепер можна пробувати на смак. Якщо вас не влаштовує солоність або солодкість, додайте необхідних спецій.

8.Після того, як все добре закипить, протушкуйте під кришкою хвилин 20. При цьому маса повинна не просто чекати, а кипіти, вирувати. Перемішувати за цей час часто не потрібно. Досить 2-3 рази. А готову масу, поки вона ще кипить, розкладаємо по стерильної тарі.

9.Закорковуємо. Якщо банки охололи після стерилізації до моменту розливу, то, щоб вони не полопалися, потрібно поставити їх на широкий ніж.

10.Закрутити кришками, встановити догори дном і дати їм охолонути під теплою тканиною. Потім переносимо в комору.

Простий рецепт лечо з помідорами, перцем, морквою і цибулею на зиму з маслом

Це один з найпростіших рецептів даної заготовки. Знадобиться мінімум продуктів. В результаті закуска виходить надзвичайно смачною – пальчики оближеш!

Інгредієнти:

  • 2 кіло солодкого перцю, в очищеному вигляді
  • Півкіло лука
  • Стакан цукрового піску
  • Півкіло моркви
  • 150 мл столового оцту
  • 100 грам солі для заготовок
  • 3 кіло томатів
  • Склянка олії

Приготування:

1.Помідори промиваємо, обсушуємо, ріжемо великими шматками. Відправляємо їх у м’ясорубку, прокручуємо з допомогою дрібної насадки. Можна обійтися блендером або натерти їх на тертці. Головне – отримати томатне пюре. Переливаємо в каструлю, ставимо на плиту і чекаємо закипання на високої або середньої потужності.

2.Беремо тертку з великою насадкою і трьом тут морквину. Якщо у вас є кухонних комбайн або електром’ясорубка з насадкою-теркою, то процес значно полегшується. Цибулю чистимо, ріжемо полуколечками середньої товщини.

3.Як тільки помідори закипіли, цибулю з морквою відправляємо сюди. Коли все це разом знову скипить, будемо гасити на повільному кипінні приблизно чверть години.

4.Соломкою ріжемо солодкий перець. Коли маса в каструлі прокипить належний час, всипаємо сюди пісок, сіль і перекладаємо перчик. Вливаємо олію з оцтом, розмішуємо і чекаємо, коли ж знову маса закипить.

5.Коли всі повноцінно завирує, засікаємо ще 15 хвилин. При цьому вогонь повинен бути середнім, маса повинна постійно кипіти. Також потрібно накрити кришкою. До того моменту, коли овочі зваряться, потрібно озброїтися чистими, стерильними банками. Можете обробляти їх по вашому звичного методу. Деякі господині просто миють їх содою, потім споліскують. Не стерилізують, а відразу приступають до фасування.

6.Готовий салат розподіляємо в банки. Закорковуємо. Розстеляємо на підлозі рушник, ковдру або куртку. Розставляємо їх тут, кришками вниз і тепло, щільно вкриваємо. Приблизно через добу лечо охолоне, можна прибирати на зберігання.

Цікаве:  Малосольні огірки в пакет – 5 покрокових рецептів

Якщо у вас немає льоху або комори, можете зберігати їх на кухні, в темному місці, подалі від опалювальних приладів.

Смачне лечо на зиму з помідорів, перцю, моркви та цибулі в мультиварці

Якщо у вас є така кухонна помічниця, як мультиварка, улюблене лечо можна заготовити тут. Це дуже просто, вариться воно швидко, без зайвої мороки. Що особливо мені подобається, так це те, що можна не контролювати процес гасіння. Просто закрити кришкою і дочекатися закінчення роботи режиму.

Інгредієнти:

  • Кіло солодкого перцю, у вже підготовленому, вычищенном вигляді
  • За бажанням, перець чилі
  • 3 чайні ложки крупної солі
  • 200 грам цибулі
  • 60 грам цукрового піску
  • 250 грам моркви почищеної
  • 50 грам пісного масла
  • Пару часточок часнику
  • 700 грам томатів стиглих
  • Чайна ложка меленої паприки
  • 20 мл столового оцту

Виходить 2 банки по 0,75 літрів і одна півлітрова.

Приготування:

1.Помідори, по можливості, беріть переспілі. Вони солодші і соковитіше. Головне, щоб вони не були зіпсованими. Всі погані ділянки можна зрізати ножем. Але якщо овоч в цілому зіпсований, його без роздумів викидаємо.

2.Моєму їх, нарізаємо шматками і відправляємо в блендер. Перемелюємо до однорідної кашки. Якщо хочете, для цих цілей можна взяти м’ясорубку. Переливаємо в чашу від мультиварки.

3.Цибулю чистимо, ріжемо пір’ям або кубиками, як хочете. Моркву чистимо й нарізаємо соломкою. Відправляємо ці овочі в томатну масу. Акуратно розмішуємо спеціальною лопаткою. Виставляємо режим «Гасіння» в меню мультиварки. Натискаємо кнопку старту.

4.Перець выпотрошим від насіння. Нарізаємо його довільними шматками. Хтось воліє бачити його в лечо великими скибками, хто подрібніше.

5.Після того, як сигнал сповістить вас про закінчення роботи, відкриваємо кришку і додаємо перець. Солимо, додаємо пісок, вливаємо олію. Продовжуємо режим гасіння ще на 20 хвилин. При цьому кришку потрібно закрити, а салат попередньо перемішати. Але за 5 хвилин до закінчення вмешаем сюди оцет. Після того, як техніка закінчить гасити, відкриємо кришку і побачимо таку картину, як на фото вище.

6.Готову масу добре перемішуємо. Попередньо готуємо банки – моєму, прогріваємо звичним способом, щоб позбутися від мікробів. Розкладаємо по ним салат. Закорковуємо стерильними кришками. Ставимо їх на теплий матеріал кришками вниз. Щільно вкриваємо і залишаємо на добу. Зберігати потрібно у прохолодному, недоступному сонячного світла місці.

Рецепт лечо з помідорів, перцю, моркви та цибулі з рисом без стерилізації

Чи пробували ви коли-небудь лечо з рисом? Якщо ні, то настійно рекомендую! Виходить дуже смачно і ситно. Хтось використовує його, як заправку для супів. Але і у вигляді салату, вприкуску з хлібом і до вареної картопельки – виходить надзвичайно смачно.

Інгредієнти:

  • 2 літри томатного соку (домашнього або покупного)
  • Кіло цибулі
  • 5 столових ложок цукрового піску
  • Один гострий перчик
  • 2 склянки рису
  • 300 мл олії
  • Кіло очищеного солодкого перцю
  • 3 столові ложки оцту девятипроцентного
  • Кіло моркви
  • Півтори столові ложки крупної солі, для заготовок

Приготування:

1.Можете брати будь-рис. Наприклад, довгозерний пропарений. Його ми старанно промиємо і проваримо до напівготовності. Після чого відправимо в друшляк і добре промиємо. Дамо стекти всій воді.

2.Чистимо і подрібнюємо овочі. Прошу звернути увагу, що вага в спинці інгредієнтів я вказала вже в очищеному вигляді. Цибулю, наприклад, ми кришимо не дуже дрібним кубиком, моркву трьом теркою або нарізаємо соломкою. Соломкою або брусочками середньої товщини нарізаємо солодкий перець. Гострий перець нарізаємо дрібно.

3.Раскаливаем в каструлі або тазику для варіння пісне масло. Підсмажуємо тут хвилин 10 морквину. Потім додаємо цибулю і готуємо ще хвилин 15.

4.Тепер вливаємо сюди томатний сік. Можете зробити його самостійно, через соковижималку або купити готовий, дуже хорошої якості. Економ варіант – розвести томатну пасту до стану густого соку в чистій воді. Солимо, додаємо цукровий пісок. Після скипання тушкуємо ще чверть години.

5.Тепер стільки ж, 15 хвилин, прокип’ятимо тут солодкий і гострий перець. Потім вливаємо оцет, перекладаємо рис, старанно розмішуємо і доготавливаем останні десять хвилин.

6.По стерильним банкам щільно розкладаємо салат. Якщо вони встигли охолонути після стерилізації, краще ставити банку перед попаданням туди гарячої маси на широкий ніж. Так скло не лопне. Закручуємо кришки. Даємо охолонути, укривши чимось теплим. Потім переносимо на постійне місце зберігання.

Лечо з перцю і помідорів з морквою та цибулею, смачний покроковий рецепт

Запропонований склад інгредієнтів розрахований на 2 літри вже готового салату. Читати далі…

Відео з youtube — Лечо на зиму з помідорів, перцю, моркви та цибулі

Якщо готуєте лечо вперше, то раджу до перегляду відео. Автор докладно розповість і покаже на ділі. Салат виходить дуже апетитним на вигляд. Я впевнена, що він ще й дуже смачний!

Приємного перегляду!

Лечо, особливо з помідорами і перцем, у нашій родині користується величезним попитом. У своєму будинку я ще не зустрічала людей, які відмовилися б від такої закуски. Дійсно встояти неможливо. Особливо взимку, коли організм сумує за вітамінам з городу.

Але і влітку, коли достаток свіжого врожаю, теж хочеться лечо. Тоді я варю його за будь вищеописаних рецептів, просто не додаючи оцту. Готовий він буде відразу після охолодження. Але і гарячим теж можна їсти.

Забирайте рецепти собі в скарбничку. У сезон заготовок вони вам дуже знадобляться.