Як вам курка в духовці цілком з хрусткою скоринкою? Вона така ніжна, ароматна і соковита! А щоб сфабрикувати такий шедевр, необов’язково бути першокласним кухарем. Впевнена, що ви з легкістю впораєтеся з цим завданням.

Енергетична цінність страви багато в чому залежить від того, які інгредієнти застосовуються при його приготуванні. Частіше запікають птицю з овочами або з яблуками. І, звичайно ж, її маринують, завдяки цьому мяско стає ніжним і соковитим. Особливо, якщо готувати її в рукаві або в фользі.

Калорійність на 100 гр. запеченої в духовці курочки складає 195,3 кКал. Якщо ж для того щоб утворилася на тушці рум’яна кірочка, використовується мед, соєвий соус, масла або інші подібні інгредієнти, поживність страви, природно, збільшується.

Особливо уважно потрібно поставитися до вибору птиці. Від цього залежить не тільки смак страви, але і ваше здоров’я. Так що тут помилки неприпустимі. Для запікання використовують охолоджену тушку. Важливий і її вік. Перевагу раджу віддати молоденькою птиці. Вибрати таку нескладно. Просто придивіться до її зовнішнього вигляду. У молодої шкура біла і ніжна. У дорослих же особин (тим більш старих) вона жовтувата, а лапки покриті твердими лусочками. Ну, і свіжий продукт позбавлений запаху.

Взагалі ж, варіантів приготування запеченої курки безліч. Найцікавіші покрокові рецепти я вам розписала в сьогоднішній статті. Тому читайте та надихайтеся на створення кулінарних шедеврів.

Запікаємо курку в духовці, щоб була соковитою і м’якою

Ваші домашні та гості по достоїнству оцінять дивовижний аромат і пікантний смак цієї страви. Таке блюдо підійде і для святкового столу, і для сімейного вечері.

Краще взяти поліетиленовий рукав з жароміцними кліпсами. Якщо його раптом під рукою не виявилося, можна скористатися фольгою. І в першому, і в другому випадку тушка рівномірно буде обдаваться гарячим потоком повітря, завдяки чому м’ясо вийде соковитим і ніжним. А в кінці термообробки, якщо воно недостатньо зарум’яниться, ми його трошки підсмажимо.

Продукти, які вам знадобляться:

  • Птах — 1,2-1,3 кіло
  • Мед – 3 ч. л.
  • Часник – 5-6 зубків
  • Соєвий соус – 3 ст. л.
  • Суміш 4 перцю (горошком) – 1 ч. л.
Загрузка...

Як приготувати:

1. Промиваємо птицю холодною водою зовні і всередині і даємо стекти воді. Щоб позбутися від зайвої вологи, обробляємо поверхню паперовими серветками.

2. Часник пюрируем за допомогою преса. Перець подрібнюємо в ступці або млині: так він буде більш ароматним. Змішуємо соус з медом, часниковою кашкою і перцем.

Сіль в цьому рецепті не використовується. Замість неї додається соєвий соус: він-то і додасть солонуватість страви.

3. Підготовлену птицю поміщаємо в миску і обтираем маринадом. Тут економити не потрібно: рясно змащуйте тушку зсередини і зовні. Відправляємо заготовку на 3-4 години в холодильник, щоб вона добре засвоїла спеціями і прянощами.

4. Вистилаємо на деку великий аркуш фольги. Поміщаємо сюди курочку і обертаємо її. Зазорів бути не повинно! Всі з’єднання повинні бути у верхній частині.

5. Відправляємо заготовку в прогріту до 200 градусів духовку на 40 хвилин. Потім дістаємо і акуратно розгортаємо тушку.

Цікаве:  Голубці зі свіжої капусти — покрокові рецепти приготування

Будьте гранично обережні! Якщо на мить відволіктися під час такої процедури, можна обшпарити.

6. Продовжуємо запікати у відкритому вигляді ще 15-20 хвилин. За цей час вона добре підрум’яниться. Готову страву подавайте гарячим з картопляним пюре, зі свіжими овочами або з відварним рисом.

Загрузка...

Ціла курка в духовці з хрусткою скоринкою (рецепт на солі)

Простіше цього рецепта я і не зустрічала. Не дарма ж кажуть: «Все геніальне просто».

Сумніваєтеся в моїх словах? Тоді у вас є можливість самостійно у всьому переконатися: приготуйте і покуштуйте.

До речі, запікати на солі можна курку в духовці цілком або її окремі частини. Для цього тушку розрізають на дві половинці по лінії грудки і розміщують внутрішньою стороною на сольовий подушці.

Готують ж це страва з такого набору інгредієнтів:

  • Тушка курчати — 1 кг.
  • Сіль – 0,5-0,7 кг.
  • Суміш перців (мелена) – на смак
  • Зіра і подрібнений коріандр – по 1 ч. л.

Особливості приготування:

1. Курку оглядаємо: якщо на ній залишилися поодинокі пір’ячко, выщипываем їх. Відрізаємо крайні фаланги крил.

У дбайливою господині ніщо не пропадає. Надішліть ці шматочки в морозилку, вони вам ще знадобляться, коли будете варити бульйон.

2. Промиваємо курочку прохолодною водою і насухо обтираем. З’єднуємо приправи (перець, зіру і коріандр) і натираємо цією сумішшю куру зсередини. Будь мотузкою пов’язуємо ніжки.

3. Насипаємо в термостійкий форму сіль і розрівнюємо її. А зверху поміщаємо курчати, причому так, щоб він був на спинці. У такому становищі з нього не витече сік в процесі запікання.

4. Підігріваємо духовку до 190-200 градусів. І відправляємо в нього форму з курою. Запікаємо приблизно півтори години.

5. Після закінчення цього часу виймаємо куру з печі і звільняємо ніжки від зав’язок. Переміщаємо цей шедевр на плоске блюдо. Подивіться на фото, як рівномірно пропеклась і підрум’янилася пташка.

6. В принципі, подавати на стіл можна її цілком. Або ж за допомогою кухонних ножиць і ножа розрізаємо запечену тушку на порційні шматочки. А потім викладаємо м’ясо на листя салату або на тарілки з готовим вже гарніром.

Найсмачніший рецепт курки з картоплею в пакет для запікання

Курятина відмінно поєднується з овочами, а особливо з картоплею. Ну, а якщо все це до того ж ще й запекти, то виходить не страва, а суцільні вітаміни. Загалом, перед вами рецепт корисної смакоти. Можете сміливо брати його на замітку.

Та й ще, важливий правильний підхід до вибору картоплі. Сорти цього овоча різняться за крохмалистістю. Раджу для запікання використовувати розсипчасті. Така картопля краще пропечеться і насититься м’ясним соком і прянощами.

Для цього кулінарного шедевра вам знадобляться ось такі продукти:

  • Курочка вагою до 1,5 кг.
  • Картопля – 1,2 кг.
  • Часник – головка
  • Морква – 1 -2 шт.
  • Масло рослинне – 4 ст. л.
  • Сіль і подрібнений чорний перець – за смаком
  • Приправа для курки – на свій розсуд
  • Каррі на кінчику ножа
  • Зелень (можна використовувати будь-який) – кілька гілочок
Цікаве:  Курник з куркою та картоплею — 6 покрокових рецептів приготування

Технологія приготування:

1. Спочатку готуємо маринад. Змішуємо столову ложку солі з рослинним маслом, каррі, перцем і сумішшю спецій для курятини. Туди ж відправляємо подрібнений часник. Інгредієнти перемішуємо. Беремо половину пряної суміші і щедро обмазуємо цією кашкою птицю зсередини і зовні. Відставляємо маринуватися на півгодини-годину.

2. Перемикаємося на овочі. Очищаємо коренеплоди і ретельно промиваємо їх. Картоплю шаткуємо великими кубиками, а моркву – кружечками або півколами (якщо вона дуже велика). Заливаємо нарізку маринадом і акуратно перемішуємо.

3. Покласти курку в термостійкий пакет, а навколо неї викладаємо овочі. Зав’язуємо рукав з двох сторін.

4. Перекладаємо заготовку у форму. За допомогою зубочистки робимо у верхній частині рукава кілька проколів: через ці отвори буде виходити повітря.

5. Прогріваємо духовку до 180 градусів і занурюємо в неї курку з овочами. Запікаємо 1ч.20 хв.

Точний час складно передбачити. Воно залежить від ваги вашої птиці, її віку і технічних характеристик печі.

6. Для хрусткої скоринки потрібно виконати наступне: за 15 хвилин до закінчення процедури витягнути піддон з духовки, розрізати ножем пакет і знову засунути форму в піч.

7. Готову страву разом з гарніром викладаємо на плоске блюдо. І посипаємо зверху подрібненою зеленню. Виглядає дуже колоритно. А яке воно ж ароматне! Думаю, навіть сусіди здогадаються, що ви сьогодні готували делікатес.

Курка в духовці у фользі з рисом і апельсинами

Цінителі вишуканих варіацій страв по достоїнству оцінять цей рецепт. Адже тут птах напитана солодким ароматом цитрусових, а рис виступає в ролі вдало підібраного гарніру.

Якщо хочете надати кислувато-солодкий присмак м’яса, можете з лимоном поекспериментувати. Цілий плід краще не брати, а от півтори ложки свіжовичавленого соку цілком вистачить, щоб злегка підкислити маринад.

Список же продуктів, якими доведеться запастися, такий:

  • 2-кілограмовий бройлер
  • Рис – 200 гр.
  • М’ясний бульйон – 250 мл
  • Апельсини – 2 плоду
  • Родзинки – 50 гр.
  • Мелена кориця – ¼ ч. л.
  • Паприка – 1 ч. л.
  • Масло вершкове – 40 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Мед зацукорився – 1 ст. л.
  • Червоне сухе вино – 3 ст. л.
  • Мелений чорний перець і сіль – за необхідності

Як приготувати:

1. Заздалегідь підготовлену курочку натираємо сумішшю солі з перцем. Кладемо в миску, зверху накриваємо харчовою плівкою і відправляємо її маринуватися в холодильник на пару годин.

2. Тим часом займаємося підготовкою начинки і глазурі. Чистимо коренеплоди. Дрібненько кришимо цибулю, а моркву тремо на середній тертці. Родзинки ошпарюємо окропом. Натираємо трохи апельсинової цедри. Потім знімаємо з цитрусових шкірку і звільняємо м’якоть від пленочек. Замочуємо ненадовго рис і промиваємо його.

Зверніть увагу: рис не можна заливати окропом, інакше ризикуєте отримати в’язку кашу. Вода може бути теплою або холодною.

Цікаве:  Картопля з м'ясом у духовці: покрокові рецепти приготування

3. На прогрітій сковороді розтоплюємо масло. Пасеруємо в ньому цибулю з морквою. Після відправляємо сюди апельсинову м’якоть (часточками), цедру і рис. Заливаємо все це бульйоном і присмачую ¼ чайної ложки чорного перцю і половиною чайної ложечки паприки. Сюди ж додаємо корицю і трохи солі.

4. Тушкуємо масу приблизно 10-15 хвилин на малому вогні. Сковорідку при цьому потрібно накрити кришкою. Перед тим як вимкнути плиту, додаємо ізюм. Все ретельно перемішуємо: начинка готова.

5. Даємо рисової масі трохи охолонути. Для цього залишаємо на 20-30 хвилин. Потім фаршируємо нею птицю. А щоб начинка не випала, скріплюємо шкірку зубочистками. Зверху загорнути цыпу фольгою.

6. Переміщаємо нафаршированого бройлера у форму для випічки і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо 60-70 хвилин.

7. Поки птах з начинкою проходить термообробку, готуємо глазур. Змішуємо мед з ¼ чайної ложки перцю, залишилася паприкою і вином. Виймаємо курку з духовки. Акуратно розгортаємо фольгу і обмазуємо шкірку медово-винної рідиною. Знову занурюємо бройлера в духовку: продовжуємо його запікати ще 10-15 хвилин.

8. Подаємо на стіл у гарячому вигляді, попатравши попередньо гарнір і розсипавши навколо птиці. При бажанні курку можна прикрасити зеленню, а поруч викласти нарізані часточками яблука і шматочки апельсинів.

Як запекти курку в духовці на пляшці (відео рецепт)

Навіть початківцем хазяєчці під силу приготувати такий шедевр. Ніяких хитромудрих пристосувань не знадобиться. Все, що потрібно, – запастися пляшкою і спеціями. Нічого складного. А нижче представлений відео вас у цьому переконає. Курка в духовці цілком запікається на пляшці красиво і швидко. Завдяки тому, що рівномірно прогрівається зі всіх сторін.

Додатковий бонус – наведені в рецепті поради. Вони допоможуть вам правильно розрахувати пропорції інгредієнтів. З такими покроковими рекомендаціями страву вже точно вийде обалденно смачним.

Які спеції вибрати для запікання курки в духовці

Знаю, що є такі господині, які бояться зайвий раз якісь спеції використовувати. Вони аргументують це тим, що прянощі дуже забивають смак м’яса. Інші ж кулінари навпаки рясно присмачують всі ароматними травами. Тут, звичайно ж, немає яких-небудь строгих правил. Почасти, це справа смаку, використовувати пряні добавки чи ні.

Втім, завдяки спеціям можна домогтися приголомшливого результату. Але тут важливо знати міру, адже навіть з часником (якщо його додати занадто багато) можна зіпсувати смак курятини. А от якщо серйозно підійти до вибору приправ, вийде дуже навіть цікаве поєднання:

 

  • Хочете приготувати страву в мексиканському стилі? Тоді одночасно з чорним перцем, додайте трохи подрібненого чилі.
  • Мускатний горіх володіє пряним солодкуватим ароматом і смаком. Якщо ви запікаєте птицю з грибами і сиром, то неодмінно злегка здобріть їм курочку.
  • Каррі – це «збірна» спеція. Вона включає в себе мускатний горіх, гострий перець, гірчицю і коріандр. Така пряність надає страві східні нотки.
  • Куркума допомагає домогтися розкішної яскравою скоринки. Вона ж у свою чергу наділяє блюдо оригінальним смаком.