Коли на вулиці спекотно, зовсім не хочеться їсти гарячі супи. А перша страва обов’язково має бути на столі, і їм може бути холодний борщ, який користується неймовірною популярністю. В спекотний день, що може бути краще для обіду, ніж супчик родом з дитинства, його зовсім легко приготувати за класичним рецептом. Блюдо захоплює своєю простотою, швидкістю, освіжаючим смаком, ситні.

У цій збірці я зібрала для Вас найкращі та доступні варіанти холодного борщу. Суп подається після охолодження, він ароматний, відмінно втамовує спрагу, освіжає, має інтенсивний красивий колір. Смак підкорить запити навіть найвимогливіших гурманів. Крім того, в ньому багато мінеральних сполук, так необхідних для правильної роботи організму в жарку погоду. Це прекрасний і ідеальний варіант для тих, хто сидить на дієті і бажаючих скинути зайві кілограми. Такий холодник готувала нам мама, і ми наминали його з молодою картоплею, посипаною кропом. Було просто божественно смачно!

Холодний борщ: класичний рецепт зі свіжою буряком на воді

Кращий освіжаючий супчик, виходить дуже красивим, яскравим, насиченим. Так готували в радянський час, мені запам’ятався з 80-х років минулого сторіччя. Це відмінна проста і недорога заміна окрошці з доступними інгредієнтами. Овочеве блюдо корисне, низькокалорійне, дієтичне. За бажанням в холодник можна додати м’ясо або рибу, буде ще ситніше.

Інгредієнти:

  • 150 гр. очищеної буряків;
  • 50 гр. очищеної моркви;
  • 10 гр. цукру;
  • 15 мл 3% оцту;
  • 100 гр. свіжих огірків або редиски;
  • 50 гр. зеленої цибулі;
  • 2 шт. варених яєць;
  • 1 літр води;
  • сіль за смаком.

Етапи приготування:

1. Готую борщову основу. Нарізаю тонкою соломкою буряк, викладаю в сотейник, заливаю частиною холодної води. Вода не повинна покривати буряк, туди ж додаю тривідсотковий оцет. Доводжу до слабкого кипіння, накриваю кришкою, тушу до повної готовності. На це у мене пішло 1 годину. 15 хвилин.

2. Аналогічно нарізаю соломкою моркву, припускаю в невеликій кількості води. Готова моркву через 7 хвилин.

3. Воду, що залишилася, доводжу до кипіння, перекладаю в неї буряки з бульйоном, морква, додаю цукор і сіль за смаком. Даю закипіти і швидко остуджую. Для цього я ставлю каструлю в холодну воду, потім прибираю на 4 години в холодильник.

4. Борщ настоявся, вийшов неймовірно красивим і насиченим. Бульйон ароматний і смачний, в такому вигляді він відмінно зберігається в холодильнику.

5. Редис і огірки нарізала соломкою, цибулю дрібно порубила, яйця нарізала шматочками.

6. У тарілку викладаю свіжі огірки, редиску, зелену цибулю, перемішую, наливаю борщ, заправляю сметаною, додаю варене яйце.

Суп має чудовий м’який смак та яскравий аромат. А якщо на шматочок чорного хліба намазати трохи гірчиці, це просто неповторний захват, задоволення і просто мрія для кожного. Пробуйте це саме вдале літнє блюдо.

Холодний борщ по литовськи з кефіром і відварений буряком на 3-літрову каструлю

У Прибалтиці такий суп влітку готують дуже часто будинку, присутній він в меню абсолютно в кожній кафешці. Нічого у спеку краще не придумати, приготування займає мало часу. По литовськи це блюдо називається шалтібарщай, ну а ми росіяни, називаємо його звичним словом — борщ. Подається литовський холодний борщ сильно охолодженим і свіжим. При зберіганні супчик втрачає свої корисні властивості.

Інгредієнти:

  • яйця зварені круто -5 штук;
  • огірки свіжі (без шкірки) 3 штуки;
  • буряк відварна-500 грам;
  • кефір (3,2% жирності) 1,6 літра (2 пакети по 800 мл);
  • вода холодна 500 мл;
  • зелень (цибуля зелена, петрушка, кріп) розтерти з сіллю;
  • сметана 15 % (3 ст ложки розтерти з жовтками);
  • сіль за смаком.

Етапи приготування:

1. Зелень перетираю з сіллю, щоб рясно виділився сік і розкрилися ефірні масла. Підготовлену зелень відправляю першої в каструлі.

2. Натираю буряк на крупній тертці. Вона у мене дуже соковита і смачна, то що потрібно для літнього супу. Відправляю її в каструлю.

3. Наступний етап — натираю на крупній тертці огірки без шкірки. Відправляю соковиті, ароматні й хрусткі огірочки в мій майбутній холодний литовський борщ.

4. Відділяю у варених яйцях жовтки від білків. Жовтки розтираю виделкою зі сметаною, а білки на крупній тертці. Відправляю підготовлені білки в каструлю.

5. А тепер додаю апетитні перетерті жовтки зі сметаною також в каструлю.

6. Вливаю в каструлю кефір, розбавляю вміст холодною кип’яченою водою, яку поставила з самого раннього ранку в холодильник для охолодження. У мене всі продукти вмістилися в трилітрову каструлю. Акуратно перемішуємо вміст. Результат виходить класним і апетитним.

Литовці знають невеликий секрет, як після легкого супчика не відчувати швидкий голод. Правильно подавати шалтиборщай з гарячою відварною картоплею.

Це страва, яку не доведеться варити, підходить для людей, які ведуть здоровий спосіб життя, його можна їсти людям, охочим схуднути.

Класичний рецепт швидкого холодного борщу з м’ясом

Це оригінальне блюдо є відмінною альтернативою окрошці, добре освіжає, має приємний аромат. Дієтична м’ясна складова і овочева маса відмінно насичує, забезпечує приємне смакове поєднання. Пропорції інгредієнтів можна брати свої, на ваш розсуд.

Інгредієнти:

  • кефір – 200 мл;
  • стейки з м’яса яловичини — 1 шт;
  • сіль і цукор – за смаком;
  • оливкова масло – 10 мл;
  • редиска – 50 грам;
  • огірок – 50 грам;
  • зелень яйце для подачі.

Етапи приготування:

1. Мою буряк, загортаю її щільно у фольгу, відправляю в духовку з температурою 200 градусів. Овоч запікаю протягом 1 години.

2. Смажу м’ясо, у мене відбитий стейк, добре перчу.

3. Запечену буряк чищу, ріжу кубиками, відправляю в блендер, вливаю кефір, збиваю. Можна не збивати, а просто з’єднати кефір з буряком. В однорідну масу по смаку додаю сіль, оливкова олія. В пробиту масу додаємо сіль і цукор, оливкову олію, цукор, перемішую і пробую на смак. Повинна вийти не занадто солодко-солона маса.

4. Нарізаю довільним кубиком редиску і огірок. М’ясо ріжу на тонкі смужки. Подаю в красивою яскравою посуді, поклавши в неї м’ясо і овочі, вливаю буряковий кефір, прикрашаю супчик часточками вареного яйця і зеленню.

Цікаве:  В'ялені помідори — Як приготувати в'ялені помідори на зиму в домашніх умовах?

Відмінне блюдо, воно добре впливає на наше здоров’я. Якщо є його регулярно, зміцнює імунітет, не дуже калорійно. Насолоджуйтеся холодним борщем, і не турбуйтеся про фігуру!

Холодний борщ — дієтичний рецепт для схуднення

Запропонований спосіб приготування відноситься до правильного харчування. Супчик легкий, швидкий, смачний, має невелику калорійність. Стає зрозумілим, що цілком нескладно скинути зайві кілограми за допомогою цього овочевого першого страви. Суп містить велику кількість клітковини і корисних речовин, що позитивно впливає на процеси травлення. Чоловікам можна запропонувати варіант з м’ясом курки і сметани, вони люблять посытнее. Жінкам підійде легкий варіант холодного супу без м’яса і сметани. Це відмінне рішення для бажаючих схуднути, тому сміливо включайте освіжаючий супчик в раціон свого меню.

Інгредієнти на фото:

Етапи приготування:

1. Огірок, варене яйце, і редиску натираю на крупній тертці. Аналогічним способом тру відварну буряк. Куряче м’ясо ріжу на кубики. Ножем рублю кріп і зелений лук. Всі інгредієнти змішую в підходящої мисці.

2. Солю, перчу, додаю хрін за смаком. У миску вливаю мінеральну воду з газом і кефір.

3. Додаю сметану, знімаю пробу. Виходить поживне, гарне, легке блюдо з великою кількістю вітамінів.

Подаю суп в охолодженому вигляді, бажано потримати деякий час у холодильнику. Думаю, що ваші рідні не відмовляться від такого красивого холодного борщу. У цьому рецепті вдале поєднання всіх інгредієнтів. Виглядає все гідно, обов’язково зробіть і оцініть.

Білоруський холодний борщ: класичний рецепт на квасі

Наваристі супи зовсім не хочеться їсти влітку. У спеку організм просить чогось смачненького, легкого, приємного. У Білорусії спеціально готується популярний холодник, який насичує і охолоджує організм. Суп виходить яскравим, барвистим, апетитним. Її прийнято подавати з кубиками льоду, щоб страва стала ще більш холодним.

Інгредієнти:

  • буряк варена — 3 шт;
  • огірок свіжий — 2 шт;
  • редис — 3 шт;
  • яйце варене 2 шт;
  • картопля відварна — 2 шт;
  • цибуля зелена — 1 пучок;
  • кріп — 1 пучок;
  • яловичина відварна — 100 гр;
  • сік лимона — 4 ст. л;
  • сіль — 1 ст. л;
  • цукор — 1 ст. л;
  • часник — 1 зубчик;
  • сметана — за смаком;
  • квас хлібний — 1,5 літра (можна сироватку)

Етапи приготування:

1. Подрібнюю зелень (зелена цибуля і кріп), беру сіль, цукор, масу розминаю разом, щоб пустила сік. Огірок, картопля, редис, яловичину, яйце нарізаю соломкою. Всі продукти перекладаю в зручну миску. Буряк натираю прямо в миску.

2. Підготовлені продукти заливаю квасом і соком лимона. Пробую на смак, іноді здається, що не вистачає цукру, але він не буде потрібно. Буряк солодкий, вона настоїться, і віддасть свій цукор. Холодний борщ виходить на смак злегка з невеликою кислинкою.

Блюдо виходить дуже смачним, насиченим, як раз для спекотного літа. Розливаю по тарілках, заправляю сметаною. За бажанням можна прикрасити гірким перцем і базиліком. Готуйте, пробуйте, і нехай у Вас все виходить. Приємного апетиту!

Холодний борщ з ковбасою і маринованої буряком банки без варіння

Чудове перше блюдо для літнього обіду, виходить легким, смачним і дуже корисним. Приготування просте, тому готую дуже часто, з’їдається моментально. Обов’язково приготуйте цю апетитну вкусняшку.

Використання маринованої буряків надає страві свою неповторну родзинку.

Інгредієнти:

  • Буряк маринована —1банка (0,5 л).
  • Свіжі огірки — 200-250 грам.
  • Редиска — 150-200 грам.
  • Яйце варене — 3-4 штуки.
  • Ковбаса варена — 200-250грамм.
  • Цибуля зелена пучок.
  • Кріп, петрушка пучок.
  • Сіль, перець, цукор, оцет — за смаком.

Етапи приготування:

1. Дрібно нарізаю зелень, огірки, редиску, яйце. Буряк вже порізана в банку на невелику соломку. Нарізайте так, як більше подобається — дрібними кубиками або соломкою.

2. Всі інгредієнти розміщую в підходящу миску. Якщо не потрібно подавати холодний борщ прямо зараз, ці нарізані продукти можна зберігати в холодильнику протягом 2 днів. А тільки перед подачею заправити буряком і водою. Туди ж додаю маринований буряк разом з розсолом, добре перемішую, заливаю прохолодною кип’яченою водою до стану супу.

3. Додаємо за смаком сіль, перець, цукровий пісок, добре розмішую до повного їх розчинення. Залишаю на 5 — 7 хвилин для настоювання.

4. Пробую, якщо не вистачає солі, цукру або оцту, додаю за смаком. Якщо все вистачає, розкладаю по порційних тарілках, заправляю щедрою ложкою сметани.

Насолоджуюся смачним холодним борщем. Також можна приготувати вегетаріанський варіант цієї страви, для чого просто прибираю ковбасу. Чудове перше блюдо для літнього обіду в мене вийшло. Приємного апетиту!

Як приготувати найсмачніший холодний борщ: важливі поради

 

  • Багато господинь, готуючи холодний борщ в домашніх умовах, спочатку готують рідку складову, а потім додають добавки — зелень, огірки, буряк. Насправді холодний суп слід готувати в іншому порядку. Спочатку потрібно нарізати зелень і зелену цибулю перекласти в миску, додати трохи солі і обережно розтерти ложкою. Коли це буде зроблено, сіль почне розчинятися, з’явиться сік. Потім потрібно натерти або порізати огірок соломкою (якщо шкірка гірка — очистити), додати зелень, покласти 2-3 столові ложки сметани і добре перемішати — вийде густий салат. При приготуванні холодного супу таким способом сметана рівномірно розподіляється. Після додавання зелені, огірків, сметани, додайте буряк. Добре перемішайте ще раз, і тільки потім додайте рідини.
  • Виберіть правильні пропорції рідини. Існує безліч варіантів того, як розбавити холодний борщ — кефіром, кислим молоком, молоком, сметаною, водою. Ці пропорції — справа смаку.
  • Варто звернути увагу на вміст жиру в кефірі, зазвичай беруть більш жирний, тоді може знадобитися менше або взагалі обійтися без сметани. А може, зовсім не потрібно додавати сметану? Звичайно, нічого страшного не станеться, але жирна сметана робить холодний борщ смачніше.
  • Що робити, якщо холодне блюдо недостатньо кисле? Ви можете підкислити суп натуральним лимонним соком. Якщо буряк не маринована, можна додати трохи цукру.
  • Готуйте холодний борщ і їжте відразу, це страва швидкого приготування. Коли воно постоїть, починає швидко псується. Чим довше суп варто, тим гірше смак, в ньому міститься цибулю, що викликає процес бродіння. Рекомендується вживати супчик протягом 2-3 годин.

 

Смачний вегетаріанський відео рецепт холодного борщу

Дуже легкий, літній суп пісний для літнього обіду. Відмінно насичує і освіжає, виглядає красиво і апетитно. Страва не жирне і не наваристое, так як не містить тваринних продуктів. Чудово підходить для віруючих людей і вегетаріанців.

Холодний борщ перше популярне блюдо в весняний і літній сезон. Пропоновані класичні рецепти не займуть багато часу на приготування. Супчик складається з овочів, в яких багато вітамінів, а холодні рідини (вода, кефір) допоможуть вгамувати спрагу. Рекомендується подавати страву з вареною гарячою картоплею, посипаних дрібно нарізаним кропом. Це так смачно! Пробуйте, адже самі звичні страви теж можуть бути дуже апетитними. Приємного апетиту!